Продукти
250 гр. извара
150 гр. меко масло
250 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
за плънката
150-200 гр. сирене
1-2 скилидки чесън
1 с. л. (голяма) квасена сметана
отделно
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
- за тестото
250 гр. извара
150 гр. меко масло
250 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
за плънката
150-200 гр. сирене
1-2 скилидки чесън
1 с. л. (голяма) квасена сметана
отделно
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне
Загрейте фурната до 190°
Смесете изварата и маслото, добавете яйцето и се разбъркайте добре.
Сипете брашното, пресято с бакпулвера и овкусено със солта и захарта.
Замесете тесто средно меко тесто.
Оставете тестото да престои 10 минути.
Направете плънката, като рендосате сиренето, добавете чесъна и сметаната и разбъркате.
На набрашнена маса, разточете тестото на два кръга с дебелина 1 пръст, като единия е малко по-голям. За удобство, премерете с дъното на тавата.
Малкия кръг, поставете на дъното на застланата с восъчна хартия тава, като по края намажете с вода.
Разпределете пълнежа върху кръга, като оставите около 1,5 см. празен кант околовръст (това, което сте намазали с вода).
Покрийте с втория кръг, като добре подпъхнете и притиснете краищата под първия, за да се слепят добре и да не изтича плънката.
Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусам и печете за около 20 – 30 минути на средно ниво. Опечената пита покрийте с кърпа да се охлади леко, след което веднага поднесете.
Загрейте фурната до 190°
Смесете изварата и маслото, добавете яйцето и се разбъркайте добре.
Сипете брашното, пресято с бакпулвера и овкусено със солта и захарта.
Замесете тесто средно меко тесто.
Оставете тестото да престои 10 минути.
Направете плънката, като рендосате сиренето, добавете чесъна и сметаната и разбъркате.
На набрашнена маса, разточете тестото на два кръга с дебелина 1 пръст, като единия е малко по-голям. За удобство, премерете с дъното на тавата.
Малкия кръг, поставете на дъното на застланата с восъчна хартия тава, като по края намажете с вода.
Разпределете пълнежа върху кръга, като оставите около 1,5 см. празен кант околовръст (това, което сте намазали с вода).
Покрийте с втория кръг, като добре подпъхнете и притиснете краищата под първия, за да се слепят добре и да не изтича плънката.
Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусам и печете за около 20 – 30 минути на средно ниво. Опечената пита покрийте с кърпа да се охлади леко, след което веднага поднесете.
Внимавайте, при нарязване плънката е още топла и потича! :)
Да ви е сладко!
Изглежда ми много, много вкусна! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТакава и беше, Траянка! :)
ИзтриванеПоздрави!
Ирма, нямам нищо против разтеклата се плънка, направо преглъщам, страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Струва си да опиташ, а и бързо става :)
ИзтриванеПоздрави!
Ех, че вкусничко, Ирме. :) Благодаря ти за подсещането, мисля все повече да се доверявам на изварата. Да ви е скусно и уютно - сигурна съм се, че е. Поздрави сърдечни! :)
ОтговорИзтриванеГери, в правилна посока са мислите ти, изварата има безброй полезни качества. И ние много я обичаме.
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Поздрави и хубава седмица!
И няма втасване? За мен е! Страхотно изглежда, Ирма!
ОтговорИзтриванеНяма, Марта :) Никакво втасване няма - оформяш и направо печеш. За 45 минутки е готова :))
ИзтриванеБлагодаря ти! Хубава, снежна седмица ти желая!
Поздравления ,Ирме!
ОтговорИзтриванеЗаписвам рецептата на питката за предстоящи.......ще е от типа скорошни:))))!Чудна закуска!
Благодаря ти, Миленка! Вярвам, ще ти хареса! Да пишеш после каква си я забъркала! :)
ИзтриванеАх, че вкусни снимки, Ирма! Някак усетих една уютна атмосфера, аромат на топъл хляб... Така закачливо си поставила кърпата, сякаш някой е надникнал там:). Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеАма, у нас винаги някой ми повдига кърпата и после забравя да я подпъхне пак под хляба и питите. Все им повтарям, че трябва да ги оставят да си починат от огъня, а те никакво търпение не проявяват! ;)))
ИзтриванеБлагодаря за пожеланието, мила! Хубава и усмихната да е и за тебе новата седмица!
Е, няма как да не се опита! Харесвам нещата с извара, пък и питката ти наднича така предизвикателно и апетитно!
ОтговорИзтриванеИрме, прегръдки и хубава нова седмица!
Да, вкусна е много питката, Ина. Скъсвам се да я експлоатирам тази рецепта, винаги нещо променям в плънката и всеки път е все по-хубава. Ще се радвам да я опиташ и споделиш!
ИзтриванеПрегръдки и от мен и пожелание за здрава, снежна седмица!
Мммм, как вкусно ухае! Чупвам си парченце.
ОтговорИзтриванеНали? ;)
ИзтриванеНаправо вземи замеси една, Илианка, знам че ще ти хареса! А и тестото в твоите ръце се пука от щастие ;)
Изглежда и звучи неустоимо, Ирме,
ОтговорИзтриванечудесно предложение - много вкусна комбинация на извара, масло, сирене...
Харесва ми! Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!
Благодаря, Дианка! Наистина е трудно да й се устои, питай ме само как се владея да не посегна за второ парченце :)
ИзтриванеПрекрасен ден ти пожелавам и аз!
Много вкусно звучи! И с каква богата плънка-точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеЕ, не е много богата плънката, Бети, но може да се обогати с туй-онуй. Радвам се, че ти допада! Благодаря ти!
ИзтриванеКрасив и спокоен ден от мен!
Страхотна е, Ирма! Сигурна съм, че и при нас ще влезе в раздел "любими" рецепти. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса, Еви! Благодаря ти!
ИзтриванеДа си налея един айрян и да й сядам на тази пита,Ирме,тай викам аз!Със сигурност е да си оближеш пръстите-пухкава и със сочен и ароматен пълнеж!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! :)
ИзтриванеНаправи я и наливай айряна, не отлагай! А може би вече си се насладила на вкусът й? ;)
Прегръдка!
Taзи питка ще се хареса и у нас, Ирме! Топъл хляб със сиренце, какво по-ароматно и българско от това :) Особено с чаша айрян или купичка кисело мляко. :) Запомням рецептата, защото ми хареса!
ОтговорИзтриванеХубав ден с усмивка от мен :)
Ще се радвам да ви се услади, Таня! :)
ИзтриванеПоздрави и усмивки пращам и аз!
Ирма, честит празник на виното и любовта! Наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Иглика! Честит празник и от мен, миличка!
ОтговорИзтриванеВесела празнична вечер ти пожелавам! Наздраве! :)
Ох ... тази млечна пита ще я пробвам Ирме :) изглежда толкова примамливо и апетитно :)
ОтговорИзтриванеОпитай я, няма да сбъркаш! Ще се радвам да останеш доволна, Дани!
ОтговорИзтриване