16 януари 2014 г.

Селска зеленчукова супа с бекон

Супата е храна, необходима за всеки човек и напоследък, особено след големите празници съпроводени с тежки маси, е предпочитана у нас. Дори милото като върл месояд си търси порцията супа ежедневно, а моя милост дни наред си изкарва само на това.
Днешната рецепта е имeнно за една топла, гъста и сгряваща, гонеща всякакви вируси селска чорбица. Селска, защото е богата на зеленчуци, а плюс това има и паста. Но не е само това. :) Понеже за да преборим грипа е необходима силна, питателна храна и супата ми е подсилена. Няколко пъти съм я готвила все с бекон, но понеже в момента нямах, ползвах колбас, полушпек. Получи се отново вкусна, нежна и засищаща, пълна с витамини.

Горещо препоръчвам!


Продукти
/за 6 порции/

2 с.л. олио
4 с.л. зехтин
250 гр. бекон (полушпек колбас)
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
парченце джинджифил (около 3 см)
1 голям морков
2 стръка селъри
1 малка червена чушка
1 малък дафинов лист (по възможност свеж)
6 средни карофа
1 шепа замразен млад грах
2 малки шепи ситна паста (охлювчета, орзо, кокуилети...)
сол и черен пипер на вкус
няколко клончета пресен магданоз
1 стрък млад, зелен лук
3-4 с.л. квасена сметана или кисело мляко
100 гр. настърган Пармезан*

Приготвяне

Почистете, обелете и надробете на малки кубчета картофите и морковите. 
Селърито и чушката надробете също на малки кубчета, скилидките чесън обелете и разполовете.
Бекона/колбаса нарежете на ситно, лука на средни към едри кубчета, а джинджифила обелете и наситнете.

В малка тенджерка сипете олиото и зехтина и я сложете на среден котлон да се загрее. Когато мазнината замирише сложете в нея месото и разбърквайки постоянно леко запържете до приятен, златист загар. Извадете в чиния с решетъчна лъжица и оставете настрана.
В същата мазнина пуснете лука и запържете леко, след което добавете морковите, джинджифила, селърито и чесъна. Налейте ½ ч.ч. топла вода, похлупете и намалете ако е необходимо още малко огъня. Задушавайте докато се изпари течността и зеленчуците омекнат. Тогава добавете картофите, граха, дафиновият лист и наситнената чушка. Долейте с топла вода като внимавате тя да залее всичко, но не повече от 2 см. Похлупете и оставете да къкри докато картофите се сварят.

Междувременно сложете в друга, малка тенджерка или касеролка пастата да се свари, след което я прецедете (запазете водата в която се е варила) и я добавете в супата. Разбъркайте и долейте със заделената  вода от пастата в такова количество, че да разредите супата до желаната от вас гъстота. Разбийте сметаната и я сипете в тенджерата. Посолете, поръсете с малко прясно смлян черен пипер и добавете по-голямата част от изпърженият бекон/колбас.



Поднесете супата гореща, като преди сервиране поръсите с малко Пармезан, накълцан зелен лук и магданоз. Останалият бекон/колбас сервирайте отделно.


* Пармезана може да заместите с кашкавал, но имайте предвид, че той ще се разтопи и ще се точи. На мен това ми харесва, но на някои не им допада. :)


Това е! Бъдете здрави и да ви е сладко!




23 коментара:

  1. Ирме, чудничка е - вкусна, топла и питателна... Какво да иска повече човек от една супичка... :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много цветна, ароматна и обещаващо вкусна е, Ирма! Не бих отказала. Прегръдка с пожелания за топла и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ирме, чудесна супичка.
    Тези дни и вкъщи са на почит всякакви възможни супички. Тежки празници бяха :)
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Насе, трябва да разтоварим малко организма :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ох, Ирма, и аз съм голям фен на супите, а тази е чудна...така ми се ще да изсърбам една купичка, ама така шумно - кат бай ти Ганя....Айде, аз ще преглътна, пък на вас да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария, беше ни наистина сладко! А ти не се блазни само, ами я изпробвай, ще ти хареса много! :)
      Поздрави и хубава, нова седмица!

      Изтриване
  5. Много богата, цветна и ароматна супа, която ти сгрява и душата :)
    Прегръдка, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И не само душата, Дани ;))
      Поздрави и хубава седмица от мен!

      Изтриване
  6. О, Ирма, в много близък вариант това е една от любимите ни супи! И точно с бекон е особено вкусно, но ще пробвам и със саламче :) У нас почти никога не сядаме на масата без да има чинии с димяща супа зимата и хладничка лятото :)
    Благодаря за идеята с поръсения кашкавал - ще я приложа веднага!
    Добър ден и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, страшна си, не стига че сладкишите ти са умопомрачителни, сега и супи (впрочем една от най-вкусните супи, които съм яла е твоята с гръцкото име и яйцата и лимона - Авголемоно май беше) Тази супичка навява чувство на невероятен уют и спокойствие. Веднага в графа - непременно да се сготви отива!

      Изтриване
    2. Днес си имаме подобна, бобена, която също добре се получава. Благодаря ти, Бени!

      Ти май си влюбена в това Авголемоно, Весе... Е, има за какво, вкусно е много :)
      Но, опитай и тази супичка, пак е лека, но по пикантна и някак зимна според мен. Вярвам ще ти допадне и тя!
      Поздрави и спорна седмица за вас, момичета!

      Изтриване
  7. Богата и засищаща супа, по мой вкус!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Тъкмо се чудех каква чорбица да направя, писнало ми е от едни и същи. Това тук идва точно навреме, благодаря Ирме. Великолепно изглежда, плътна зимна супа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Ще се радвам да ти се услади, мила! Пропуснала съм в продуктите да впиша, че сложих и джинджифил, та ако ти допада идеята за него в супата, имай го предвид.
      Красива и вкусна събота ти желая! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Ах, Ирме тази супичка е вълшебна, какво богатство и разкош си събрала в тази купичка! Приказка е! Вълшебни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Вълшебна да е новата седмица за теб, мила! :)

      Изтриване
  10. Еха, що не е малко по хладно навън да се гушнем с тази супичка на топло пред камината?;)
    И това ще стане, нали Ирма? Съвсем скоро ще има снежец и ще сгреем душичките! Поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще, ще, Марта, само още няколко дни и синоптиците обещават бяла приказка. Може веднъж да е, но заради нас, обичащите снежеца в цялата му прелест, баба Зима ще се смили. ;)) До тогава може да изпробваш супата и ако ти хареса да повториш в някой от вариантите й в почивните дни, пред камината... например бяла, със ситен боб. Става супер вкусно!
      Поздрав на теб, с прегръдка!

      Изтриване
  11. Ирме,тази зима почти май не съм правила супа,и чай не съм пила,ама то и зима нямаше грам.
    Иначе с удоволствие бих сръбнала от твоята богата супа!
    С пожелание за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи е време да поправиш тая грешка, Роси! Супата сгрява цялата къща, а чаят пуска едни духчета, дето и настроение носят и сила дават ;) Ето, след няколко дни само вече ще имаш стимул за това.
      Прегръдки от мен, весело момиче! :)

      Изтриване