Предполагам, че всеки обича кроасан,
особено топъл, дъхав, ухаещ на масло. Някои го харесват класически, без плънка,
други с плънка, едни със сладка, други със солена, едни с месна, други с крем,
трети с плодова, четвърти със сирена и т.н. Кроасаните са толкова, колкото и
вкусовете, но в основата си са приготвени от бутер тесто с мая. У дома също са
харесвани и разбира се, домашни, топли, току що излязли от фурната. Случва се
понякога да нямам време да ги приготвя бързо, не ми се става сутриnта рано да
меся, а и не винаги се сещам навреме вечерта да направя домашно бутер тесто,
затова прибягвам до една хитрост – така и така ще се излапат веднага, защо да
не ползвам готово такова. Казвала съм вече, че винаги имам под ръка няколко
пликчета във фризера за спешен случай и когато реша, че на сутринта за закуска ще имаме кроасани, вадя тестото вечерта от фризера, оставям го в хладилника и на
сутринта то е готово за ползване. За 40 минути имаме горещи, уханни кроасани.
Докато те се изпекат, млякото се е сварило, кафето също, покривката е
изгладена и сядаме на масата.
Навън е зима, но е грейнало едно
слънце...
Добро утро с вкусна закуска – кроасан,
мляко и шоколад, един хубав старт на новата седмица!
Продукти
/за 8 броя/
1 опаковка бутер тесто (400 гр.)
1 с.л. меко масло
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар смесена с 1 ванилова захар
(ако предпочитате кроасаните натюр или със солена плънка, просто изключете захарта и ванилията)
(ако предпочитате кроасаните натюр или със солена плънка, просто изключете захарта и ванилията)
Приготвяне
Включете фурната да се загрява на 200°
Застелете тавичка с хартия за печене.
Поръсете плота с брашно и поставете
калъпчето бутер тесто отгоре. Поръсете го леко и отгоре с брашно и с помощта на
точилка го разточете на правоъгълник с размери 40 х 20 см. и дебелина на кората около 5 мм. (ако
ползвате готово разточено, просто внимателно го разгънете). Намажете го
внимателно с мекото масло.
Нарежете го на равнобедрени триъгълници
с размер на основата около 10 см. Получават точно 8 триъгълника. Направете в
средата на основата разрез с дълбочина 1,5 см. Навийте триъгълниците не много
стегнато като оформите рогчета, чиито краища леко свиете навътре.
Подредете кроасаните в тавичката на
прилично разстояние един от друг, намажете ги с разбития с млякото жълтък и
поръсете с ароматизираната с ванилията захар (може и да я пропуснете ако е неподходяща).
Печете около 30 минути, след което охладете леко за няколко минути и поднесете с чаша мляко, кафе или друга предпочитана от вас напитка.
Сервирайте натюр или с конфитюр, шоколад, пунш-крем, сирена или просто разрежете и гарнирайте с шунка,
кашкавал, репички, маслини...
Идеите са много, вкусът е ваш! :)
Да ви е сладко! :)
Забравих да спомена, че
шоколадът с който сервирах днешните кроасани е домашно приготвена Нутела, за
чиято направа научих в нета, изпробвах, много ни хареса и вече няколко пъти
забърквам по едно бурканче от него.
Рецептата ще пусна скоро, очаквайте я!
Очаквам и Нутелата,обаче и от кроасанчетата не забравяй,Ирме,тъкмо стискам чашата с кафето на празен тумбак и си представи как гледам жално,милно по твоите слънчеви кадри!Превъзходни кроасани!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеО, наистина си за ожалване, Роси! Я, намини през магазина за едно кубче бутер тесто и завърти довечера едни хубави спирали. Може да ги оставиш през нощта в хладилника и сутринта да изпечеш набързо. И... гарантирам, няма да си само ти доволна у вас ;)
ИзтриванеПрекрасен ден ти желая, мила! Прегръдка!
Чудесно поднесена слънчева закуска, Ирма! Такъв разкош си позволявам само в неделя, но не ми пречи да помечтая за пухкавите ти кроасанчета!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубав вторник!
А, в неделя е задължителен ритуал и у нас, Ивана, но ето, има дни, в които и през седмицата се потачваме така, особено когато сме всички сутрин у дома. Това са малките, щастливи моменти, нали? :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Ирма, много примамливо и вкусно начало на деня, поздравления и за кроасаните и за домашния шоколад! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Иглика!
ИзтриванеПоздрави от мен!
Ирма, чудесни са! И вярно ли гладиш покривка за закуска? Поздравления!
ОтговорИзтриванеОще утре си купувам тесто и в събота сутрин ще се изненадваме с децата!Хубава вечер!
Понякога ми се случва и по два пъти дневно да гладя, Марта, но има дни, в които липсва каквато и да е покривка. ;)) Благодаря ти за доверието, мила! Да ви е сладко!
ИзтриванеПрегръдка!
Бързи, но много нежни, фини и изкушаващи кроасани, Ирме,
ОтговорИзтриванеа и супата, и закуската носят онова усещане за домашен уют, топлина и хармония,
които умееш да създаваш и пресъздаваш - чудесна идеи и снимки.
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
О, много си мила, Дианка! Сърдечно ти благодаря за комплиментите! :)
ИзтриванеПоздрави с пожелание за слънчева и усмихната сряда от мен!
Ирма, така прецизно си ги оформила тези кроасанчета, така апетитно си ги снимала и така ни държиш под напрежение в очакване на следващата рецепта:) Хубава вечер, Изкусителке!
ОтговорИзтриванеА, никакво напрежение, Кате! Съвсем скоро ще напиша и рецептата за Нутелата ;)
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи! Усмихната сряда ти желая! Поздрави!!
Ирме, гладният поглед от нас, а вдъхновението от теб... :) Прекрасни кроасанчета, прекрасни! Да ви е много сладка всяка сутрин. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Много ти благодаря, Гери! Ще се радвам вдъхновението да даде резултат и гладният поглед да се смени със замрежен от наслада! ;)
ИзтриванеПоздрави и от мен, мила! Хубав ден!
Браво, браво, браво! Ако знаеш колко много обичам кроасани ... направо ще ме съжалиш. Много добра е идеята ти с бутер тесто. Отсега знам, че на синът ми ще му станат любими. Мерси, казано по френски, Ирме.
ОтговорИзтриванеЕ-хе, мерси "боку" имаш и ти, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного ми е хубаво, когато се харесват нещата, които споделям и ще се радвам да ви допаднат моите бързи кроасанчета, мила! На драго сърце бих ти пратила цяла дузина, но знаеш, че бутер тестото бързо след изстиване става хрупкаво, а тези не са като класическите с мая, които дълго след изпичане остават меки като душичка. Това са кроасани за спешен случай. ;))
Топла прегръдка имаш от мен! Хубав ден!
Ирме, много вкусен и красив старт на седмицата и все така да ти върви!
ОтговорИзтриванеНеустоими са!
Прегръдки!
Благодаря, Ина! Да се надяваме, че и краят й ще е толкова приятен! :)
ИзтриванеПрегръдки и за тебе!
Обичам кроасани! Точно каквито си ги описала, Ирме! Бих добавила само и да усещам всеки разслоен при печенето слой от бутер тестото! Всички гарнировки са страхотни!
ОтговорИзтриванеАроматите, които се носят у вас са толкова уютни!
Ох, голяма слабост са ми и на мене, Бети, но за сега успявам да се удържам от безконтролно нападение. Много е мъчително обаче :))
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Ирме, приказни са! Аз се записвам за конфитюрените или такива с крем, че с шоколадовите рискувам да не се доредя до проба:) Но виж рецептата за домашната ти нутела очаквам с нетърпение. Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеОх, с тази Нутела направо си вкарах таралеж в г. . . . е :))) Обещала съм да я напиша и няма да забравя, но ми излязоха някои непредвидени задачки и сигурно след понеделник ще е. Плюс това ми свършиха запасите (всичко се омете), а нямам други снимки с нея, та и това ме бави. Така че, търпение! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Снежи! Прекрасен, снежен уикенд от мен!
Толкова сложно ми е изглеждало правенето на кроасани, а ти толкова атрактивно си го описала, че ме сърбят ръцете и аз да пробвам :)
ОтговорИзтриванеАко си любител на кроасаните и не ти се занимава да приготвяш маено бутер тесто, това е един доста сполучлив техен вариант. Опитай ги непременно и да ти е сладко, Виолета! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, идеята ми хареса и следващия път ще ги направя точно по този начин! :)
ОтговорИзтриванеА дали Ви се намира рецептата за ястието от ковъра на блога? Това, което виждам най-горе, в началото на страницата? Изглежда много вкусен десерт. :) Какво е ??
Поздрави!
Здравей, Мари! Благодаря за доверието! Кифличките са чудесни и се надявам да ви допаднат!
ИзтриванеА рецептата от снимката горе може да прочетеш ТУК
Поздрави и хубав уикенд!