След Царевичният галет с череши и Бри, ви предлагам и вариант с ананас и чери домати. Рецептата видях преди време
тук, при Емили, но
промених сиренето – вместо Бри, ползвах Камамбер и понеже не харесвам риган,
освен на чай, поръсих всичко с мащерка и малко розмарин. Тестото е маслено, без
яйца, без сол или захар, вкусно, хрупкаво и ухае страхотно.
Разтопеното сирене чудесно се комбинира с малките черита, а ананаса придава
екзотичен и приятно сладникав вкус на всяка хапка.
Продукти
за тестото
150 гр. бяло брашно
150 гр. царевично брашно
150 гр. студено масло
1/3 ч.ч. студена вода
отделно:
1 яйце разбито с 1 с.л. прясно мляко
за плънката
1/4 ананас (или плода на 1 консерва от
400 гр)
10-12 чери доматчета
200 гр. Камамбер
малко прясно смлян черен пипер
билки на вкус (риган, мащерка, розмарин)
Приготвяне
В оригиналната рецепта първоначално тестото
се замесва в блендер, за да не поема от топлината на ръцете, но понеже на мен
ми доставя удоволствие да се пудря с брашно :) го замесих изцяло на ръка.
В купа сипваме двата вида брашно и
нарязаното на малки парченца масло. С ръце бързо намачкваме всичко, докато се
образуват трохи (или в блендер), след което добавяме по малко студена вода и
месим докато всичко се събере в компактна, не лепнеща по ръцете маса, която
дооформяме на гладка топка. Завиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника за
около час.
Междувременно си приготвяме продуктите
за плънката. Измиваме и разполовяваме черитата, сиренето нарязваме на тънки
филийки, а ананаса на едри кубчета (ако ползвате от консерва, изцедете плода
предварително) Билките наситнете максимално.
Включете фурната да се загрява на 200°.
Извадете тестото от хладилника и върху
хартия за печене го разточете на кора с дебелина 3-4 мм. и диаметър около 35
см.
Наредете най-отдолу сиренето, като
оставите свободен от плънката борд с ширина 5-6 см. Следват кубчетата ананас, а
последни добавете половинките чери доматчета. Поръсете с черен пипер и билки на
вкус.
Загърнете борда навътре, над плънката и
го намажете с разбитото с прясно мляко яйце.
Печете за около 20-25 минути или до
красив златист загар на тестото.
Извадете и оставете за около 5 минутки
да се охлади и леко да стегне разтопеното по дъното сирене и поднесете.
Галета е вкусен и напълно
изстинал, а по мой вкус, колкото повече сирене има, толкова е по-хубав.
Опитайте и да ви е сладко!
Харесва ми умелото съчетание на цветове, вкусове и аромати, Ирма! Сигурна съм, че галетът е изключително вкусен. Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! :*
ИзтриванеСигурно е вкусен и напълно изстинал, но кой ще има търпение да го чака дотогава... :)
ОтговорИзтриванеИрме, голяма вкусотия си забъркала отново, направо се бунтува вече стомахът ми. Искрено те поздравявам, страхотни идеи и реализация!
Сърдечни поздрави и хубав ден от мен!
Права си Гери, напада се топъл. :)
ИзтриванеБлагодаря ти и пак заповядай!
Хубава вечер а теб!
Минавам да му се насладя още веднъж,Ирме,на този красавец!
ОтговорИзтриванеМного ми допада идеята за ананас с меките сирена,сигурно си подхождат идеално!
С пожелание за много хубава сряда!
О, подхождат си и още как!
ИзтриванеМисля си, дали да не пропусна следващият път доматите и да добавя захар/мед и ядки.
На тебе спокойна и уютна вечер, Роси!
Още като го видях и се влюбих в него, Ирма :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно предложение! Сладки съм правила, но солен виж - не.
И много хубави снимки, още повече съблазняващи :)
Поздрави и хубав ден!
И за мене беше първият в солен вариант, Пепи. Любопитството ми надделя и само чаках да ги няма моите канибали и го спретнах. :))) Радвам се, че ти харесва, опитай го!
ИзтриванеПрегръдки, мила!
Поздравления, Ирма за прекрасната рецепта на този така вкусен галет! Отлична презентация, записах си
ОтговорИзтриванерецептата. Не бях правила с царевично брашнор но никога не е късно. Ще го направя при първа възможност. Позрави!
Направи я, Таня! Сигурна съм че ще ти хареса, а в тестото ще се влюбиш. Непременно опитай и сладкият му вариант! И благодаря! :)
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
Ама как няма да го опитам? Как?;)))
ОтговорИзтриване:))) Ако имаш пресен ананас ще е по-добре, няма да има толкова течност, каквато изпусна консервираният, въпреки че го цедих достатъчно. И аромата ще е по-силен. И да кажеш после как ти идва комбинацията в плънката! :)
ИзтриванеЦелувки, мила!
Грабна ме от раз този галет...Ще трябва да си го направя,че мира няма да имам-изглежда толкова вкусно...
ОтговорИзтриванеПрегръдки,Ирме!
Направи го, Живе, ще ти хареса!
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Чудесно изглежда и много ми допада, Ирма,
ОтговорИзтриванеобожавам креативното съчетание на вкусове и аромати,
а при теб, съчетани с красива визия и страхотни снимки...
Благодаря за чудесната идея, поздрави и усмихнат ден, Диана
Благодаря ти, Дианка! Отдавна се каня именно на този галет и останах много доволна от резултата. Опитай го!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер на тебе и прекрасен петъчен ден!
Ирма, фантастичен е! Много ми допада комбинацията! Страхотни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПоздрави и на тебе, мила!
О, звучи доста добре, с любима екзотична нотка. :)) Много ми хареса рецептата, Ирме, ще се прави. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНаправи я, няма да сбъркаш, Снежи!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Ирма любимата ми комбинация, записвам и непременно ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
За малко да те изпусна ;)
ИзтриванеСтрува си, наистина! И аз се почувствах привлечена неустоимо и ето, опитах, колкото и да звучи странна комбинацията за някои.
Топла и сладка нощ от мен, Дианка! :)
А това галетче тук е страхотно! Падам си по такива съчетания, много! Непременно ще го приготвя с ананас, вместо с круши както досега! Чудно е Ирме!
ОтговорИзтриванеАз пък ти взимам идеята за крушите, че тази година все в суров вид ги хапваме, а ми се ще и един галет още да направя, та защо не и с тях. Но не знам с доматите как ще се получи, май ще е в сладък вариант пак. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав празник!
Ирма, и тука да си напиша - перфектно изглежда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Аурелия, толкова си мила! :)
ИзтриванеАма вземи го направи, де и кажи тогава какво мислиш за вкуса!
Прекрасна вечер! Усмивки от мен! :)