21 април 2013 г.

Ньоки у дома


Споменавала съм вече, че у нас се приема радушно италианската кухня. Дори си имаме ястия фаворити, които задължително присъстват на трапезата ни всеки месец, а някои дори и всяка седмица.
Днешното ми предложение е за ньоки (Gnocchi). Първият път, когато ги сготвих се опасявах да не би да ми ги върнат, въпреки че изглеждаха и ухаеха страхотно, но знам ли аз, чуждите очи и нос какво виждат и надушват. Слава Богу, приеха се и от тогава редовно ги приготвям. Дори си правя ньоките сама. Понякога дори, когато съм стриктна, запазват симпатичните си райета и в чинията. Но, със или без тях винаги се радват на одобрението ни. Не остава и една буба  (какавида) - милото така ги нарече, когато ги видя за първи път :-)
Все още не съм пробвала да приготвя по-голямо количество и да заделя от тях във фризера. Не знам дали ще се получи, но мисля да опитам някой път. Когато не ме мързи. :-)
И така, днес си позволявам да ви изкуша с едни много вкусни


Ньоки със сметана, бекон и сушени домати



Продукти
/за 3 порции /


за ньоките
600 гр. сладки картофи
     сол
     1 яйце 
     160-180 гр. брашно

     отделно:
     1-2 с.л. олио
     100 гр. бекон или шунка
     6-7 средни гъбки 
     5-6 сушени доматчета
     200 мл. млечна сметана
     2-3 тънки пера зелен лук
     4-5 клончета свежа мащерка
     сол и черен пипер на вкус
     ½ ч.л. куркума
    

     Приготвяне

на ньоките

Измийте картофите и ги сварете в обилно количество вода за около 20 минути. Прецедете ги, изплакнете ги със студена вода и ги обелете.  Докато са все още топли ги минете през преса за картофи (или ги настържете на ситно ренде) и ги оставете на хладно за 10-15 минути. 
Подправете картофите с 1 ч.л. сол, поръсете с брашното и добавете яйцето. Омесете на тесто, което върху набрашнена повърхност оформете на продълговати рула (около 2 см. в диаметър). Нарежете на малки  парченца, които набраздете с вилица или отъркаляйте с лек натиск върху телчетата на форма за рязане на варени яйца. Получават се страхотни райета. Сварете ги в много подсолена вода, в голяма тенджера. 

Направете това на 2-3 пъти за по около 3-5 минути, докато изплуват на повърхността. Извадете ги с решетъчна лъжица и поставете върху  чиста кърпа, да се отцедят. 

на ястието

Сложете тиган да се загрява на среден огън и сипете в него олиото, малко след като замирише добавете нарязаният на парченца бекон. Пържете до златиста и хрупкава коричка. Извадете в чинийка.

В същата мазнина добавете нарязаните гъбки (ако са ситни, може и цели), сушените домати и посолете леко. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица докато гъбките пуснат малко вода, след което само от време на време, колкото да не загорят. Когато се запържат и те, върнете бекона в тигана, полейте със сметаната и намалете огъня. Подправете с куркума и още сол, ако е необходимо. Нека всичко поври около минута две, след което добавете и отцедените ньоки. Разбъркайте за да се смеси всичко и отведете. 


Сервирайте в затоплени чинии, като отгоре поръсите порциите със ситно накълцан зелен лук, малко свежа мащерка и прясно смлян черен пипер.


Поднесете с хубаво сухо бяло вино и...
Бон апетит!





20 коментара:

  1. Определено ме изкуши тази рецепта. Защо не е наблизо чинийката... Само мога да съжалявам, но и да се подготвя за приготвянето на това блаженство.
    Прекрасно е, Ирма, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, толкова красиви и апетитни са снимките ти!
    Имам един много несполучлив опит за ньоки, които отидоха на боклука.
    Много лепкаво ми стана тестото.
    Твоите изглеждат чудесни и ще ги опитам!
    Това са т.н. патати ли?
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, опитай рецептата и няма да сбъркаш! Е, може да си добавиш и нещо от теб, на вкус. Mладежа у нас си гарнира порцията и със сиренце ;) и ми препоръча да наситня повече доматите следващият път, с което съм напълно съгласна. :)
    Приятна неделна вечер от мен!

    Дани, благодаря! Рецептата за ньоките намерих в нета, но и да искам, не мога да ти кажа точно коя от всички прочетени е. Записала съм я така, както е в оригинал. Аз ползвах обикновени картофи, но забележи - БАЛКАНСКИ, че са по-сухи, с по-малко водно съдържание, по-маслени даже. Мисля, че именно това е причината да са написали италианците "сладки картофи" (батати). А се варят с корите, вадят се и се охлаждат леко, колкото да не парят на ръцете и така пък, максимално се отцеждат от поетата вода. В Лидл и Кауфланд пускат немски картофи - чудни са и мисля, ще са идеални за ньоки.
    Пробвай пак и ако трябва, охлади тестото в хладилник, преди да оформяш. Това се сещам за сега и ти желая успех!
    Прегръдки имаш и от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Неустоимо предложение, Ирма! Сигурна съм, че е толкова вкусно, колкото и цветно. Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Истински разкош, Ирма!
    :) прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма, тестото е като кнедлите които правя, само след това оформянето е друго. Записвам си рецептата и в най-скоро време ще я направя!
    Аз варя картофите на пара, в тенджера под налягане.
    Успешна нова седмица и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Еви, само да знаеш колко трудно им устоя младежа докато ги щраках :))
    Зори, повече от разкош е! Айдеее, умря ми циганката :)))
    Ина, моята под налягане е останала в забвение, след като и хвръкна веднъж предпазния клапан, та си ги варя както баба ;) Не ме питай само как се оправям с боба.
    И да кажеш после колко са ти харесали, нали! ;)

    Благодаря, момичета!
    Успешна нова седмица ви желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ньоки съм приготвяла само веднъж и бяха с купени ньоки:). Заинтригува ме и ще ги направя по твоята рецепта, изглеждат много вкусно! Желая ти прекрасна и цветна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Е, страхотно изглеждат, Ирма - апетитни и сочни, по обедно време къде ми трябваше да влизам при теб! добре, че сега отивам на обяд с дружка точно При Лео.....
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  10. Впечатляващо изглежда това предложение, Ирма -
    много колоритно, апетитно и ефектно.
    Чудесна рецепта, със снимки и представяне, много ми хареса!
    Моите поздравления и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Ми и аз ще си направя- изглежда много добре, пък и ще е предизвикателство за мен- не съм добра в тия работи. Хубава вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, и да не яде човек ньоки, ще прояде при вида на твоите! Аз бих опитала дори само заради мащерката :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, обожавам домашно приготвената италианска храна! Ньоките са ми слабост, а като гледам твоите, определено ми даваш добра подсказка за менюто през идните дни!
    Много хубава рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  14. Марта, ще останеш доволна, обещавам! ;)И ще се справиш, сигурна съм! Прегръдка, мила!
    Бети, и аз първият път така, от една снимка се изкуших да ги пробвам. А мащерката много им подхожда и в случая е задължителна, по мое мнение... но,аз нали я добавям на почти всичко, та може да се каже, че ми е страст ;)) Хубав и успешен да е денят ти! Усмивки от мен!
    Зори, благодаря! Ще покажеш твоето изпълнение, нали! :) Поздрави сърдечни, карасавице!

    ОтговорИзтриване
  15. Много апетитни и изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  16. Ох… не :)
    Отивам до хладилника да хапна нещо че ми прилоша направо :))))
    Аз сега разбирах от кога не съм ти идвала на гости :(
    …. от снежните ти примеждия мила!
    И ябълковия сладкиш съм пропуснала и толкова вкусни ястия , че сега да се чудя кое по ми харесва:)
    Но реших вече …от утре ще готвя твоите рецепти - по една за всеки ден:)
    Чудесна си!

    ОтговорИзтриване
  17. И вкусни, Траянка!
    Значи всеки ден ще си доволна, Слънчо, знам аз :))) Благодаря ти за доверието, мила! Чакам отзиви!
    Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
  18. Ох, неустоими са, Ирма!!! Обожаваме ньоки, а твоите са гарнирани с така любими за нас вкусове, че все едно са нас си ги приготвяла :)!!! Директно си придърпвам цялата съдинка с ньоки през монитора ;)
    Хубава вечер ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Заповядай, Мина, да ти сладко! Гледайки ги сега и на мен ми се приядоха отново ;)
    Лека нощ и приказно утро! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Обожавам ньоки! Много ми харесва и комбинацията от продукти, с които си ги съчетала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване