... или както някой се изказа
„с изненада”
Не бях правила отдавна руло Стефани и
тъкмо си мислих, че вече му е време, когато видях при Роси едни малки гювечета с кайма. Много ми
допадна идеята и реших да ги приготвя и у дома. Лошото в случая беше, че никой
от нас не харесва паприкована кайма, независимо дали ще е с червен пипер или
както в случая, с лютеница. Единствено домашен бабек не се отказва, но това е
друга тема. :-)
Та, в процеса на замесване се чудих как
да изпробвам рецептата, като пропусна лютеницата. Застанала пред отворената
врата на хладилника, седях и реех поглед сред съдържанието му. Решението само
дойде. Каймата ще е както винаги – като за кюфтета, като ще има плънка от ....
каквото ми хареса ей сега! Извадих морков, грах, Моцарела, яйца (ще ги сваря!),
малко прясно козе сирене (за повече вкус) и кисела краставичка. Стига ли?
Хайде и топено сиренце, така и така е останало съвсем малко!
Така – решението взето, пристъпваме към
действие!
Продукти
за 3 порции
500 гр. кайма (смес – 60 /40)
1 глава лук
1 яйце
2 филии бял хляб
½ връзка магданоз
½ ч.л. кимион
½ ч.л. пресно смлян черен пипер
1 ч.л. мека горчица
за плънката
200 гр. Моцарела (на кубчета)
2 сварени яйца (на кубчета)
½ ч.ч. замразен грах (леко сварен и
отцеден)
1 сварен морков (на кубченца)
2 малки кисели краставички (наситнени)
малко козе сирене (около 100 гр., на
кубчета)
малко топено сирене (на кубчета) – парче
от щафетка, дълго около 5-6 см.
сол на вкус
отделно
малко масло (олио) за намазване на
формите
галета за поръсване на формите
1 белтък за намазване
Приготвяне
Първо накисваме филиите хляб в малко
студена вода.
През това време почистваме лука и го
наситняваме, колкото можем на по-ситно. Магданоза също.
Слагаме каймата в дълбока купа и чукваме
в нея яйцето, добавяме наситнените лук и магданоз, подправяме с кимиона, черният пипер и
горчицата. Изцеждаме добре хляба от водата и го добавяме при каймата, като
много добре го намачкваме. Омесваме добре всичко и прибираме в хладилника да
чака.
За плънката, сваряваме яйцата, а след
тях слагаме да се полусвари морковът, като добавяме във водата щипка сода
бикарбонат, за да му се запази цвета. Изваждаме го и добавяме във водата щипка
захар и граха. След около 5 минутки го отвеждаме настрана и заливаме с ледена
вода. Прецеждаме го. Нарязваме в купа, на средни по големина кубчета яйцата,
Моцарелата, козето и топеното сирене. Добавяме
изцеденият грах и наситнените морков и кисели краставички. Посоляваме на вкус
(може и да пропуснете) и разбъркваме. Получава се една богата и пъстра плънка.
Купичките, в които сме избрали да се
пекат тимбалчетата намасляваме обилно с масло и поръсваме добре навсякъде с
галета.
Включваме фурната да се загрее на 230° -
240°
Изваждаме каймата от хладилника и я
разделяме на 3 части, по 1 за всяка порция.
От всяка част взимаме 2/3 и оформяме на
топка, която поставяме между два слоя стреч фолио (намаслено с мазнина, за да
не залепне по него каймата). С точилка разточваме, както се точи тесто, на кора
с диаметър подходящ за постилане във формата, но малко по-голям, така че да се
задигне и нагоре, за да се облепят и стените. Застиламе с така приготвеният
кръг кайма формата. Тук на снимките си личи:
Пълним до горе с плънка.
Останалата 1/3 от порцията кайма,
оформяме кюфте, което изтъняваме на дланта си до размер, колкото е отвора на
формата и покриваме плънката с импровизираното капаче. Притискаме добре
краищата околовръст, за да се слепят и намазваме цялата повърхност с разбит
белтък, за да не се напука при печене.
По същият начин процедираме с останалата
кайма и плънка.
Печем до златиста коричка.
Изваждаме, леко минаваме с нож
околовръст, за да се отлепи, ако някъде е още слепено и похлупваме
тимбалчетата в малка тавичка. Вкарваме ги обратно във фурната да се допекат
само на горно печене (в този момент може да поръсите повърхността им с малко
рендосан кашкавал).
Понеже ползвах керамични форми, когато
извадих ми се наложи да допека за малко, колкото да стане хрупкава коричката
навсякъде. Мисля, че ако се ползват метални форми, ще е идеално изпечено в тях и
няма да се налага тази повторна процедура на допичане.
Това е!
Поднесете топли, със любима
салатка.
Студената биричка е
препоръчителна!. :-)
Студената биричка е налята :)
ОтговорИзтриванеПридърпвам си едно и сядам!
Седни и ти, Ирма да ми правиш компания!
Много апетитно!
И у нас не ползвам лютеница!
Прегръдка, мила и хубава неделя!
Сядам, Дани! Не е хубаво домакинята да оставя гостите сами, а аз макар понякога (даже, често) да го правя, се старая бързо да действам, че да се присъединя към компанията преди да са се разсърдили ;) А твоята ми е много приятна, мила! Наздраве и дано скоро чукнем чашите на живо! :)
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка и от мен и разкошен следобед!
Е, това ако не е телепатия. Тъкмо се връщам от пазар с килограм кайма и идея за руло Стефани, но след твоето предложение, ще сменя посоката! Изглеждат чудесно тези юначета. И биричка имам:)) Поздрави и хубава неделя, Ирмичка!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат, Нели! Сега ми идва идея, ако имаш и пъдпъдичи яйца, сложи в средата по едно цяло. Може и в чери доматче да го пъхнеш, ще е още по-колоритно и ... о, много вкусно! :)))
ОтговорИзтриванеЩе чакам да видя и твоят експеримент, сигурна съм, ще ще е много идейно!
Поздрави, мила и приятна, вкусна вечер!
Колкото и да не съм голям фен на каймата, това определено ми харесва. Наистина богато ястие, Ирма, поздрави!
ОтговорИзтриванеОще щом ги видях, ги харесах - много обичам такива тип предложения.
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждат, а за вкусът не се съмнявам.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Ирма, ама много изненадващи са се получили твоите тимбалчета, с такива хубави продукти вътре, направо пиршество!
ОтговорИзтриванеС усмивка
мария
Ирма, много ароматно, красиво и колоритно предложение! Така апетитно си поднесла тимбалчетата!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасна нова седмица!
Ех, че са хубави, Ирма! Апетитни малки тимбалчета - перфектна визия и несъмнено добър вкус! Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеТези тимбалчета още от заглавието си личи, че ще са вкусни. Напълнила си ги със вкусотии, а и изглеждат толкова апетитно. Разкошни са, Ирма! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасно!Много рядко готвя с кайма, освен когато внукът е тук, но това запечено отвсякъде и пълно с вкусотии "кюфте" ме изкушава!Много сполучливо, Ирма!Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеСтрахотно се е получило тимбалчето ти,Ирма!А импровизацията е задължителна и ти си се справила чудесно,плънката много ми допада!Това наистина е рецепта,която внася нужното разнообразие към традиционното руло Стефани,което аз отдавна май не правя,а все разни измишльотини му прилагам.
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка и успешна седмица!
Ох, че апетитни са станали! Чудесни!
ОтговорИзтриванеИрма, и аз се включвам в харесалите предложението. Макар да смятам, че у дома успех ще пожъне и на Роси онова, с лютеница.
ОтговорИзтриванеЧудесно ще си пасне с една биричка в топъл уикенд като изминалия;)Поздрав!!!
Ирма, влюбих се в тези тимбалчета! Много готина и свежа идея :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица!
Гери,
ОтговорИзтриванеДианка,
Мария,
Ина,
Цнежи,
Кате,
Соня,
Роси,
Траянка,
Марта,
Зори,
много сте мили, момичета, толкова ласкави думи, толкова похвали, че няма как да не ми е драго! Благодаря ви, дами! Надявам се на изпробвалите рецептата също да им хареса и ще се радвам да споделите резултата! Предусещам колко изненади ще има, коя от коя по-красива и интересна! :)
Слънчева седмица, с ведро настроение и усмивки ви пожелавам! Прегръдки!
Това си е едно голямо, пълнено кюфте, с прекрасна хрупкава коричка, Ирма! И мноооооо ми харесва, най-вече богатото съдържание на сирена в плънката :))
ОтговорИзтриванеЩе го правя, няма начин. Толкова апетитно изглежда :))
Поздрави и хубава вечер на теб!
Да, права си, Пепи! И плънката е само за хора като нас, нали! ;)) Абе, ще ти хареса, как няма, даже съм убедена, че нещичко ще му добавиш, нещо също толкова изкусително и с нетърпение чакам да видя как ще ме изненадаш!
ОтговорИзтриванеПрегръдка голяма имаш от мен! Поздрави!
Оле, оле …. нито бира , нито кайма имам в момента, но още утре тези тимбалчета ще ги направя Ирме:)
ОтговорИзтриванеКак съм ги пропуснала ?
Ама сега ще се поразходя из блогчето ти да видя какво още не съм видяла :)
Направо така ми допадна рецепрата ти , че я слагам на първо място в листата на чакащите:)
Ще пиша за резултата обезателно !
Прегръдка от мен и хубава вечер мила:)
И на нас толкова ни допадна, Слънчо, че пак си направихме :)))
ОтговорИзтриванеЩе ти хареса, със сигурност! Хайде, чакам да се похвалиш!
Лека и сладка нощ ти желая! Прегръдка имаш и ти!