Споменавала съм вече, че у нас се приема
радушно италианската кухня. Дори си имаме ястия фаворити, които задължително
присъстват на трапезата ни всеки месец, а някои дори и всяка седмица.
Днешното ми предложение е за ньоки (Gnocchi).
Първият път, когато ги сготвих се опасявах да не би да ми ги върнат, въпреки че
изглеждаха и ухаеха страхотно, но знам ли аз, чуждите очи и нос какво виждат и
надушват. Слава Богу, приеха се и от тогава редовно ги приготвям. Дори си правя
ньоките сама. Понякога дори, когато съм стриктна, запазват симпатичните си
райета и в чинията. Но, със или без тях
винаги се радват на одобрението ни. Не остава и една буба (какавида) - милото така ги нарече, когато ги
видя за първи път :-)
Все още не съм пробвала да приготвя
по-голямо количество и да заделя от тях във фризера. Не знам дали ще се получи,
но мисля да опитам някой път. Когато не ме мързи. :-)
И така, днес си позволявам да ви изкуша с едни много вкусни
Ньоки със сметана, бекон и сушени домати
Продукти
/за 3 порции /
за ньоките
600 гр. сладки картофи
сол
1 яйце
160-180 гр. брашно
отделно:
1-2 с.л. олио
100 гр. бекон или шунка
6-7 средни гъбки
5-6 сушени доматчета
200 мл. млечна сметана
2-3 тънки пера зелен лук
4-5 клончета свежа мащерка
сол и черен пипер на вкус
½ ч.л. куркума
на ньоките
Измийте картофите и ги сварете
в обилно количество вода за около 20 минути. Прецедете ги, изплакнете ги със
студена вода и ги обелете. Докато са все още топли ги минете през преса за картофи (или ги
настържете на ситно ренде) и ги оставете на хладно за 10-15 минути.
Подправете картофите с 1 ч.л.
сол, поръсете с брашното и добавете яйцето. Омесете на тесто, което върху
набрашнена повърхност оформете на продълговати рула (около 2 см. в диаметър).
Нарежете на малки парченца, които
набраздете с вилица или отъркаляйте с лек натиск върху телчетата на форма за рязане на варени яйца. Получават се страхотни райета. Сварете ги в много подсолена вода, в голяма тенджера.
Направете това на 2-3 пъти за
по около 3-5 минути, докато изплуват на повърхността. Извадете ги с решетъчна лъжица
и поставете върху чиста кърпа, да се
отцедят.
на ястието
Сложете тиган да се загрява на среден
огън и сипете в него олиото, малко след като замирише добавете нарязаният на
парченца бекон. Пържете до златиста и хрупкава коричка. Извадете в чинийка.
В същата мазнина добавете нарязаните
гъбки (ако са ситни, може и цели), сушените домати и посолете леко. Бъркайте
непрекъснато с дървена лъжица докато гъбките пуснат малко вода, след което само
от време на време, колкото да не загорят. Когато се запържат и те, върнете
бекона в тигана, полейте със сметаната и намалете огъня. Подправете с куркума
и още сол, ако е необходимо. Нека всичко поври около минута две, след което
добавете и отцедените ньоки. Разбъркайте за да се смеси всичко и отведете.
Сервирайте в затоплени чинии, като
отгоре поръсите порциите със ситно накълцан зелен лук, малко свежа мащерка и
прясно смлян черен пипер.
Поднесете с
хубаво сухо бяло вино и...
Бон апетит!
Определено ме изкуши тази рецепта. Защо не е наблизо чинийката... Само мога да съжалявам, но и да се подготвя за приготвянето на това блаженство.
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, Ирма, поздрави!
Ирма, толкова красиви и апетитни са снимките ти!
ОтговорИзтриванеИмам един много несполучлив опит за ньоки, които отидоха на боклука.
Много лепкаво ми стана тестото.
Твоите изглеждат чудесни и ще ги опитам!
Това са т.н. патати ли?
Прегръдка и хубава неделя!
Гери, опитай рецептата и няма да сбъркаш! Е, може да си добавиш и нещо от теб, на вкус. Mладежа у нас си гарнира порцията и със сиренце ;) и ми препоръча да наситня повече доматите следващият път, с което съм напълно съгласна. :)
ОтговорИзтриванеПриятна неделна вечер от мен!
Дани, благодаря! Рецептата за ньоките намерих в нета, но и да искам, не мога да ти кажа точно коя от всички прочетени е. Записала съм я така, както е в оригинал. Аз ползвах обикновени картофи, но забележи - БАЛКАНСКИ, че са по-сухи, с по-малко водно съдържание, по-маслени даже. Мисля, че именно това е причината да са написали италианците "сладки картофи" (батати). А се варят с корите, вадят се и се охлаждат леко, колкото да не парят на ръцете и така пък, максимално се отцеждат от поетата вода. В Лидл и Кауфланд пускат немски картофи - чудни са и мисля, ще са идеални за ньоки.
Пробвай пак и ако трябва, охлади тестото в хладилник, преди да оформяш. Това се сещам за сега и ти желая успех!
Прегръдки имаш и от мен, мила!
Неустоимо предложение, Ирма! Сигурна съм, че е толкова вкусно, колкото и цветно. Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеИстински разкош, Ирма!
ОтговорИзтриване:) прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Ирма, тестото е като кнедлите които правя, само след това оформянето е друго. Записвам си рецептата и в най-скоро време ще я направя!
ОтговорИзтриванеАз варя картофите на пара, в тенджера под налягане.
Успешна нова седмица и прегръдки!
Еви, само да знаеш колко трудно им устоя младежа докато ги щраках :))
ОтговорИзтриванеЗори, повече от разкош е! Айдеее, умря ми циганката :)))
Ина, моята под налягане е останала в забвение, след като и хвръкна веднъж предпазния клапан, та си ги варя както баба ;) Не ме питай само как се оправям с боба.
И да кажеш после колко са ти харесали, нали! ;)
Благодаря, момичета!
Успешна нова седмица ви желая! Поздрави!
Ньоки съм приготвяла само веднъж и бяха с купени ньоки:). Заинтригува ме и ще ги направя по твоята рецепта, изглеждат много вкусно! Желая ти прекрасна и цветна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеЕ, страхотно изглеждат, Ирма - апетитни и сочни, по обедно време къде ми трябваше да влизам при теб! добре, че сега отивам на обяд с дружка точно При Лео.....
ОтговорИзтриванеС усмивка
мария
Впечатляващо изглежда това предложение, Ирма -
ОтговорИзтриванемного колоритно, апетитно и ефектно.
Чудесна рецепта, със снимки и представяне, много ми хареса!
Моите поздравления и хубава нова седмица, Диана
Ми и аз ще си направя- изглежда много добре, пък и ще е предизвикателство за мен- не съм добра в тия работи. Хубава вечер, Ирма!
ОтговорИзтриванеИрма, и да не яде човек ньоки, ще прояде при вида на твоите! Аз бих опитала дори само заради мащерката :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Ирма, обожавам домашно приготвената италианска храна! Ньоките са ми слабост, а като гледам твоите, определено ми даваш добра подсказка за менюто през идните дни!
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта :)
Марта, ще останеш доволна, обещавам! ;)И ще се справиш, сигурна съм! Прегръдка, мила!
ОтговорИзтриванеБети, и аз първият път така, от една снимка се изкуших да ги пробвам. А мащерката много им подхожда и в случая е задължителна, по мое мнение... но,аз нали я добавям на почти всичко, та може да се каже, че ми е страст ;)) Хубав и успешен да е денят ти! Усмивки от мен!
Зори, благодаря! Ще покажеш твоето изпълнение, нали! :) Поздрави сърдечни, карасавице!
Много апетитни и изкушаващи!
ОтговорИзтриванеОх… не :)
ОтговорИзтриванеОтивам до хладилника да хапна нещо че ми прилоша направо :))))
Аз сега разбирах от кога не съм ти идвала на гости :(
…. от снежните ти примеждия мила!
И ябълковия сладкиш съм пропуснала и толкова вкусни ястия , че сега да се чудя кое по ми харесва:)
Но реших вече …от утре ще готвя твоите рецепти - по една за всеки ден:)
Чудесна си!
И вкусни, Траянка!
ОтговорИзтриванеЗначи всеки ден ще си доволна, Слънчо, знам аз :))) Благодаря ти за доверието, мила! Чакам отзиви!
Поздрави, момичета!
Ох, неустоими са, Ирма!!! Обожаваме ньоки, а твоите са гарнирани с така любими за нас вкусове, че все едно са нас си ги приготвяла :)!!! Директно си придърпвам цялата съдинка с ньоки през монитора ;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!!!
Заповядай, Мина, да ти сладко! Гледайки ги сега и на мен ми се приядоха отново ;)
ОтговорИзтриванеЛека нощ и приказно утро! Поздрави!
Обожавам ньоки! Много ми харесва и комбинацията от продукти, с които си ги съчетала!
ОтговорИзтриванеПоздрави!