Страници

14 април 2013 г.

Тимбалчета от кайма с богата плънка



... или както някой се изказа „с изненада”

Не бях правила отдавна руло Стефани и тъкмо си мислих, че вече му е време, когато видях при Роси едни малки гювечета с кайма. Много ми допадна идеята и реших да ги приготвя и у дома. Лошото в случая беше, че никой от нас не харесва паприкована кайма, независимо дали ще е с червен пипер или както в случая, с лютеница. Единствено домашен бабек не се отказва, но това е друга тема. :-)
Та, в процеса на замесване се чудих как да изпробвам рецептата, като пропусна лютеницата. Застанала пред отворената врата на хладилника, седях и реех поглед сред съдържанието му. Решението само дойде. Каймата ще е както винаги – като за кюфтета, като ще има плънка от .... каквото ми хареса ей сега! Извадих морков, грах, Моцарела, яйца (ще ги сваря!), малко прясно козе сирене (за повече вкус) и кисела краставичка. Стига ли? Хайде и топено сиренце, така и така е останало съвсем малко!
Така – решението взето, пристъпваме към действие!



Продукти
за 3 порции

500 гр. кайма (смес – 60 /40)
1 глава лук
1 яйце
2 филии бял хляб
½  връзка магданоз
½ ч.л. кимион
½ ч.л. пресно смлян черен пипер
1 ч.л. мека горчица

за плънката

200 гр. Моцарела (на кубчета)
2 сварени яйца (на кубчета)
½ ч.ч. замразен грах (леко сварен и отцеден)
1 сварен морков (на кубченца)
2 малки кисели краставички (наситнени)
малко козе сирене (около 100 гр., на кубчета)
малко топено сирене (на кубчета) – парче от щафетка, дълго около 5-6 см.
сол на вкус


отделно
малко масло (олио) за намазване на формите
галета за поръсване на формите
1 белтък за намазване

Приготвяне

Първо накисваме филиите хляб в малко студена вода.
През това време почистваме лука и го наситняваме, колкото можем на по-ситно. Магданоза също.
Слагаме каймата в дълбока купа и чукваме в нея яйцето, добавяме наситнените лук и магданоз, подправяме с кимиона, черният пипер и горчицата. Изцеждаме добре хляба от водата и го добавяме при каймата, като много добре го намачкваме. Омесваме добре всичко и прибираме в хладилника да чака.

За плънката, сваряваме яйцата, а след тях слагаме да се полусвари морковът, като добавяме във водата щипка сода бикарбонат, за да му се запази цвета. Изваждаме го и добавяме във водата щипка захар и граха. След около 5 минутки го отвеждаме настрана и заливаме с ледена вода. Прецеждаме го. Нарязваме в купа, на средни по големина кубчета яйцата, Моцарелата, козето и топеното сирене.  Добавяме изцеденият грах и наситнените морков и кисели краставички. Посоляваме на вкус (може и да пропуснете) и разбъркваме. Получава се една богата и пъстра плънка.

Купичките, в които сме избрали да се пекат тимбалчетата намасляваме обилно с масло и поръсваме добре навсякъде с галета.



Включваме фурната да се загрее на 230° - 240°

Изваждаме каймата от хладилника и я разделяме на 3 части, по 1 за всяка порция.

От всяка част взимаме 2/3 и оформяме на топка, която поставяме между два слоя стреч фолио (намаслено с мазнина, за да не залепне по него каймата). С точилка разточваме, както се точи тесто, на кора с диаметър подходящ за постилане във формата, но малко по-голям, така че да се задигне и нагоре, за да се облепят и стените. Застиламе с така приготвеният кръг кайма формата. Тук на снимките си личи:



Пълним до горе с плънка.



Останалата 1/3 от порцията кайма, оформяме кюфте, което изтъняваме на дланта си до размер, колкото е отвора на формата и покриваме плънката с импровизираното капаче. Притискаме добре краищата околовръст, за да се слепят и намазваме цялата повърхност с разбит белтък, за да не се напука при печене.

По същият начин процедираме с останалата кайма и плънка. 

Печем до златиста коричка.

Изваждаме, леко минаваме с нож околовръст, за да се отлепи, ако някъде е още слепено и похлупваме тимбалчетата в малка тавичка. Вкарваме ги обратно във фурната да се допекат само на горно печене (в този момент може да поръсите повърхността им с малко рендосан кашкавал).
Понеже ползвах керамични форми, когато извадих ми се наложи да допека за малко, колкото да стане хрупкава коричката навсякъде. Мисля, че ако се ползват метални форми, ще е идеално изпечено в тях и няма да се налага тази повторна процедура на допичане.





Това е!
Поднесете топли, със любима салатка.

Студената биричка е препоръчителна!. :-)











20 коментара:

  1. Студената биричка е налята :)
    Придърпвам си едно и сядам!
    Седни и ти, Ирма да ми правиш компания!
    Много апетитно!
    И у нас не ползвам лютеница!
    Прегръдка, мила и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Сядам, Дани! Не е хубаво домакинята да оставя гостите сами, а аз макар понякога (даже, често) да го правя, се старая бързо да действам, че да се присъединя към компанията преди да са се разсърдили ;) А твоята ми е много приятна, мила! Наздраве и дано скоро чукнем чашите на живо! :)
    Топла прегръдка и от мен и разкошен следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, това ако не е телепатия. Тъкмо се връщам от пазар с килограм кайма и идея за руло Стефани, но след твоето предложение, ще сменя посоката! Изглеждат чудесно тези юначета. И биричка имам:)) Поздрави и хубава неделя, Ирмичка!

    ОтговорИзтриване
  4. Надявам се да ти харесат, Нели! Сега ми идва идея, ако имаш и пъдпъдичи яйца, сложи в средата по едно цяло. Може и в чери доматче да го пъхнеш, ще е още по-колоритно и ... о, много вкусно! :)))
    Ще чакам да видя и твоят експеримент, сигурна съм, ще ще е много идейно!
    Поздрави, мила и приятна, вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Колкото и да не съм голям фен на каймата, това определено ми харесва. Наистина богато ястие, Ирма, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Още щом ги видях, ги харесах - много обичам такива тип предложения.
    Чудесно изглеждат, а за вкусът не се съмнявам.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, ама много изненадващи са се получили твоите тимбалчета, с такива хубави продукти вътре, направо пиршество!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, много ароматно, красиво и колоритно предложение! Така апетитно си поднесла тимбалчетата!
    Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, че са хубави, Ирма! Апетитни малки тимбалчета - перфектна визия и несъмнено добър вкус! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Тези тимбалчета още от заглавието си личи, че ще са вкусни. Напълнила си ги със вкусотии, а и изглеждат толкова апетитно. Разкошни са, Ирма! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно!Много рядко готвя с кайма, освен когато внукът е тук, но това запечено отвсякъде и пълно с вкусотии "кюфте" ме изкушава!Много сполучливо, Ирма!Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно се е получило тимбалчето ти,Ирма!А импровизацията е задължителна и ти си се справила чудесно,плънката много ми допада!Това наистина е рецепта,която внася нужното разнообразие към традиционното руло Стефани,което аз отдавна май не правя,а все разни измишльотини му прилагам.
    Сърдечна прегръдка и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, че апетитни са станали! Чудесни!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирма, и аз се включвам в харесалите предложението. Макар да смятам, че у дома успех ще пожъне и на Роси онова, с лютеница.
    Чудесно ще си пасне с една биричка в топъл уикенд като изминалия;)Поздрав!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма, влюбих се в тези тимбалчета! Много готина и свежа идея :)
    Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Гери,
    Дианка,
    Мария,
    Ина,
    Цнежи,
    Кате,
    Соня,
    Роси,
    Траянка,
    Марта,
    Зори
    ,
    много сте мили, момичета, толкова ласкави думи, толкова похвали, че няма как да не ми е драго! Благодаря ви, дами! Надявам се на изпробвалите рецептата също да им хареса и ще се радвам да споделите резултата! Предусещам колко изненади ще има, коя от коя по-красива и интересна! :)
    Слънчева седмица, с ведро настроение и усмивки ви пожелавам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Това си е едно голямо, пълнено кюфте, с прекрасна хрупкава коричка, Ирма! И мноооооо ми харесва, най-вече богатото съдържание на сирена в плънката :))
    Ще го правя, няма начин. Толкова апетитно изглежда :))
    Поздрави и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Да, права си, Пепи! И плънката е само за хора като нас, нали! ;)) Абе, ще ти хареса, как няма, даже съм убедена, че нещичко ще му добавиш, нещо също толкова изкусително и с нетърпение чакам да видя как ще ме изненадаш!
    Прегръдка голяма имаш от мен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Оле, оле …. нито бира , нито кайма имам в момента, но още утре тези тимбалчета ще ги направя Ирме:)
    Как съм ги пропуснала ?
    Ама сега ще се поразходя из блогчето ти да видя какво още не съм видяла :)
    Направо така ми допадна рецепрата ти , че я слагам на първо място в листата на чакащите:)
    Ще пиша за резултата обезателно !
    Прегръдка от мен и хубава вечер мила:)

    ОтговорИзтриване
  20. И на нас толкова ни допадна, Слънчо, че пак си направихме :)))
    Ще ти хареса, със сигурност! Хайде, чакам да се похвалиш!
    Лека и сладка нощ ти желая! Прегръдка имаш и ти!

    ОтговорИзтриване