9 април 2018 г.

Цветна торта с манго крем и мус от ягоди

„Мими с цветята
/
Vanilla Sponge Cake with mango cream and strawberry mousse
/



На Цветница моята дъщеря има имен ден, а с нея тогава празнуват и нашите две малки цветенца – Йола и Ясен, моето щастие и моето утре. :)
Тази торта направих специално за тях. По техен вкус трябваше да е с череши и зелена ябълка – това си избраха, но за черешки е още рано и се наложи да ги заместя с друг пролетен плод. Аз за по-добър и вкусен от ягодите не се сещам. Ябълката заместих с манго, понеже някак не ми се връзваше вкусово с цялостната идея. По черешово време ще се явя на поправителен, макар че този изпит мисля, е взет.
J И цветята за декорацията са избрани съобразно любимите им – незабравки и карамфил. Да, ама карамфилът не бил точно такъв, а някакъв какъвто не съм виждала, та тепърва ще се търсим и запознаваме с него.

Продукти
/за торта с диаметър 22 см./

за основата
250 гр. меко масло
250 гр. пудра захар
250 гр. брашно + 
1 ч.л. бакпулвер (½ пликче от 15 гр.)
4 яйца
1 с.л. ванилова есенция (или 2 пликчета ванилова захар)
настърганата кора на 1 лимон

за крема с манго
250 гр. пюре от манго (2 бр. манго)
50 гр. кристална захар ( или на вкус)
250 мл. млечна сметана (30% масленост)
1 пликче желатин

за ягодовия мус
400 мл. млечна сметана (30% масленост)
10-15 ягоди
2 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
100 гр. бял шоколад
1 пликче желатин

+ 5-6 нарязани на дребно ягоди

за покритието от маслен крем
210 гр. меко масло
400 гр. пудра захар
40-50 мл. пресно мляко или сметана
1 с.л. ванилова есенция (или 2 пликчета ванилова захар)


Приготвяне

НА ОСНОВАТА
Малко информация за тестото:
Този тип тесто е приготвено основно от масло, захар, яйца и брашно - в най-добрия случай с идеално равни пропорции. Меко, влажно и най-важното - с пореста и доста въздушна структура, наподобяваща сюнгер. По тази причина е познато още с английското наименование "спондж кейк" (sponge cake), което в превод на български означава гъба. С
 добавянето и на набухвател (бакпулвер), то бухва повече и става още по-въздушно. Затова във Великобритания е популярно главно под името Foam(пяна) Cake, oснова за всеизвестния Victoria Sponge Cake, любим сладкиш на кралица Виктория. 

Разбиваме с миксер маслото с пудрата захар до пухкав крем за около 5-6 минути.

Добавяме 1х1 яйцата, като след всяко продължаваме да разбиваме около минута сместа, докато го поеме напълно.
Смесваме и пресяваме заедно брашното с бакпулвера. Добавяме го на порции към горната смес и ароматизираме с ванилията и лимоновата кора. Получава се доста гъсто, маслено тесто.
Разпределяме го в две тортени форми, всяка диаметър 20-22 см., предварително намазани обилно със студено масло и застлани на дъното с хартия за печене.
Заравняваме повърхността и печем 
в предварително нагрята до 190
°
фурна на средно ниво за около 20-25 минути. Правим тест за суха клечка, изваждаме от фурната и оставяме във формите за около 5 минути, да се отдръпнат блатовете от стените. Изваждаме ги внимателно и обръщаме върху телена скара да се охладят напълно. След това ги завиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника за поне 3-4 часа. Това ще ги остави меки и в същото време ще им даде повече влага, дотолкова, че ако не харесвате подгизнали от сироп основи, може спокойно да ги оставите така и да не поливате с нищо, преди сглобяването им с крем.

От посочените продукти излизат два блата, но аз в случая ползвах само единия, разполовен хоризонтално на две части. Ако обичате по-високи торти, спокойно можете да си ползвате и двата, но ако ги разполовявате, преценете дали ще ви е нужно двойно количество от кремчетата.

НА КРЕМА С МАНГО
Разбиваме сметаната до меки връхчета и я оставяме настрана.
Почистваме и разполовяваме мангото като внимателно взимаме максимално количество от месото му. Поставяме го в дълбок съд и го пасираме заедно със захарта. Ако ви пречат няколкото останали власинки, можете и да прекарате пюрето през цедка. След това прехвърляме половината в касеролка и загряваме на среден огън. Добавяме към горещото пюре разтопения желатин, подготвен по указанието от пликчето, разбъркваме и наливаме на тънка струя към останалата половина от пюрето. Оставяме да се охлади за малко и добавяме на порции  към сметаната като внимателно хомогенизираме сместа  със шпатула.

НА ЯГОДОВИЯ МУС
Разбиваме сметаната до меки връхчета.
Ягодите почистваме и пасираме заедно със захарта и ванилията.
Разтопяваме на водна баня шоколада и го добавяме на в сметаната при непрекъснато разбиване с миксера. Добавяме и пасираните ягоди и накрая желираме сместа с разтопения желатин (пак по указанието от пликчето).

НА МАСЛЕНИЯ КРЕМ ЗА ПОКРИТИЕТО
Разбиваме с миксер маслото, докато стане много, много меко и пухкаво.
Добавяме половината пудра захар и продължаваме да разбиваме, докато се стопи и последното кристалче от нея.
Ароматизираме с ванилията и наливаме 1-2 с.л. мляко или сметана. Разбърквайки добавяме малко по малко и останалата захар и разбиваме до пълното ѝ стопяване.
Ако се налага, за да е по мек и пухкав крема, добавяме внимателно още мляко - лъжичка по лъжичка, но не повече от 2-3.


Сглобяваме тортата в следния ред:

- Фиксираме тортен ринг върху поднос, поставяме на дъното му една платка и леко я поливаме с 7-8 с.л. хладко, пресно мляко.
- На този етап си приготвяме крема от манго и веднага щом е готов го наливаме върху блата. Прибираме в хладилника за около 20 минути, докато стегне.
- През това време се заемаме с ягодовия мус и когато е готов, го наливаме върху манговия крем, заравняваме и подреждаме на повърхността му парченцата свежи ягоди. Връщаме отново в хладилника, докато и мусът се стегне.
-Накрая поставяме втората платка, поливаме с малко пресно мляко и отново прибираме на студено в хладилника.

Така сглобената торта е добре да поседи на студено за няколко часа, а най-добре за една нощ.

Следва да я измажем с масления крем и декорираме според повода и въображението си.






13 коментара:

  1. Божествена пролетна фантазия!
    Поздравления, Ирме <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Техни величества Пролетта и Младостта вдъхновяват с всяко свое изражение. :)

      Изтриване
  2. Много финна и нежна торта!
    Поздравления Ирме!

    ОтговорИзтриване
  3. Много нежно, фино, красиво ...
    впечатляваща пролетна фантазия, Ирме!
    Адмирации! Светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, благодаря, Дианка!
      Светли празници и за вас!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Да са ви живи и здрави имениците! Тортата е фантазия! Вложила си всичко в нея, Ирме! Сякаш си посадила цяла пролетна градинка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, около мен все цветя и все хубави, наистина градинка си имам. :))
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки и хубава пролет!

      Изтриване
  5. Какво да кажа за твоите торти, ами прекрасни са...
    Да са ти живи и здрави цветенцата, гостуваха ли ти?
    А защо Йола празнува?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото в превод Йола е цветенце - означава виолетка/теменужка.
      Благодаря ти, Весе! Живи и здрави да сме всички - и ние, и вие!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Румяна Гърбузанова19 април 2018 г. в 22:59

    Тортата е чудесна!Бих желала да Ви попитам как по-точно разбивате сметаната/напр.степента на миксера вероятно е от значение -на мен страшно много ми пръска/?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! :)
      Сметаната разбивам с миксер първоначално на най-ниската скорост и едва, когато започне да се сгъстява, увеличавам скоростта до максимална. Така вече няма опасност да пръска и след няколко минути е готова. На млечна сметана добавям към края на разбиването пакетче фиксатор за сметана (1 пликче обикновено е за 250 мл. сметана) - тя не може да постигне онази твърдост, която за растителната е норма, а в някои случаи се изисква да се държи стабилно.
      Дано съм била полезна!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Румяна Гърбузанова20 април 2018 г. в 10:13

    Много Ви благодаря.

    ОтговорИзтриване