„Мими с цветята”
/Vanilla Sponge Cake with
mango cream and strawberry mousse/
На
Цветница моята дъщеря има имен ден, а с нея тогава празнуват и нашите две малки цветенца
– Йола и Ясен, моето щастие и моето утре. :)
Тази торта направих специално за тях. По техен вкус трябваше
да е с череши и зелена ябълка – това си избраха, но за черешки е още рано и се
наложи да ги заместя с друг пролетен плод. Аз за по-добър и вкусен от ягодите
не се сещам. Ябълката заместих с манго, понеже някак не ми се връзваше вкусово с
цялостната идея. По черешово време ще се явя на поправителен, макар че този
изпит мисля, е взет. J И цветята за декорацията са избрани
съобразно любимите им – незабравки и карамфил. Да, ама карамфилът не бил точно
такъв, а някакъв какъвто не съм виждала, та тепърва ще се търсим и запознаваме
с него.
Продукти
/за торта с диаметър 22 см./
за основата
250 гр. меко масло
250 гр. пудра захар
250 гр. брашно + 1
ч.л. бакпулвер (½ пликче от 15 гр.)
4 яйца
1
с.л. ванилова есенция (или 2 пликчета ванилова захар)
настърганата кора на 1 лимон
за крема с манго
250 гр. пюре от манго (2 бр. манго)
50 гр. кристална захар ( или на вкус)
250 мл. млечна сметана (30% масленост)
1 пликче желатин
за ягодовия мус
400 мл. млечна сметана (30% масленост)
10-15 ягоди
2 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
100 гр. бял шоколад
1 пликче желатин
+ 5-6 нарязани на дребно ягоди
за покритието от маслен крем
210 гр. меко масло
400 гр. пудра захар
40-50 мл. пресно мляко или сметана
1 с.л. ванилова есенция (или 2 пликчета ванилова захар)
Приготвяне
НА ОСНОВАТА
Малко информация за тестото:
Този тип тесто е приготвено основно от масло, захар, яйца и брашно - в най-добрия случай с идеално равни пропорции. Меко, влажно и най-важното - с пореста и доста въздушна структура, наподобяваща сюнгер. По тази причина е познато още с английското наименование "спондж кейк" (sponge cake), което в превод на български означава гъба. С добавянето и на набухвател (бакпулвер), то бухва повече и става още по-въздушно. Затова във Великобритания е популярно главно под името Foam(пяна) Cake, oснова за всеизвестния Victoria Sponge Cake, любим сладкиш на кралица Виктория.
Разбиваме с миксер маслото с пудрата захар до пухкав крем за около 5-6
минути.
Добавяме 1х1 яйцата, като след всяко продължаваме да разбиваме около минута
сместа, докато го поеме напълно.
Смесваме и пресяваме заедно брашното с бакпулвера. Добавяме го на порции към
горната смес и ароматизираме с ванилията и лимоновата кора. Получава се доста
гъсто, маслено тесто.
Разпределяме го в две тортени форми, всяка диаметър 20-22 см., предварително
намазани обилно със студено масло и застлани на дъното с хартия за печене.
Заравняваме повърхността и печем в предварително нагрята до 190° фурна на средно ниво за
около 20-25 минути. Правим тест за суха клечка, изваждаме от фурната и оставяме
във формите за около 5 минути, да се отдръпнат блатовете от стените. Изваждаме
ги внимателно и обръщаме върху телена скара да се охладят напълно. След това ги
завиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника за поне 3-4 часа. Това ще ги
остави меки и в същото време ще им даде повече влага, дотолкова, че ако не харесвате подгизнали от сироп основи, може спокойно да ги оставите така и да не поливате с нищо, преди сглобяването им с крем.
От посочените продукти излизат два блата, но аз в случая ползвах само единия,
разполовен хоризонтално на две части. Ако обичате по-високи торти, спокойно
можете да си ползвате и двата, но ако ги разполовявате, преценете дали ще ви е
нужно двойно количество от кремчетата.
НА КРЕМА С МАНГО
Разбиваме сметаната до меки връхчета и я оставяме настрана.
Почистваме и разполовяваме мангото като внимателно взимаме максимално количество
от месото му. Поставяме го в дълбок съд и го пасираме заедно със захарта. Ако
ви пречат няколкото останали власинки, можете и да прекарате пюрето през цедка.
След това прехвърляме половината в касеролка и загряваме на среден огън.
Добавяме към горещото пюре разтопения желатин, подготвен по указанието от
пликчето, разбъркваме и наливаме на тънка струя към останалата половина от пюрето.
Оставяме да се охлади за малко и добавяме на порции към сметаната като внимателно хомогенизираме
сместа със шпатула.
НА ЯГОДОВИЯ МУС
Разбиваме сметаната до меки връхчета.
Ягодите почистваме и пасираме заедно със захарта и ванилията.
Разтопяваме на водна баня шоколада и го добавяме на в сметаната при непрекъснато
разбиване с миксера. Добавяме и пасираните ягоди и накрая желираме сместа с
разтопения желатин (пак по указанието от пликчето).
НА МАСЛЕНИЯ КРЕМ ЗА ПОКРИТИЕТО
Разбиваме с миксер маслото, докато стане много, много меко и пухкаво.
Добавяме половината пудра захар и продължаваме да разбиваме, докато се стопи и
последното кристалче от нея.
Ароматизираме с ванилията и наливаме 1-2 с.л. мляко или сметана. Разбърквайки
добавяме малко по малко и останалата захар и разбиваме до пълното ѝ стопяване.
Ако се налага, за да е по мек и пухкав крема, добавяме внимателно още мляко -
лъжичка по лъжичка, но не повече от 2-3.
Сглобяваме тортата в следния ред:
- Фиксираме тортен ринг върху поднос, поставяме на дъното му една платка и леко
я поливаме с 7-8 с.л. хладко, пресно мляко.
- На този етап си приготвяме крема от манго и веднага щом е готов го наливаме
върху блата. Прибираме в хладилника за около 20 минути, докато стегне.
- През това време се заемаме с ягодовия мус и когато е готов, го наливаме върху
манговия крем, заравняваме и подреждаме на повърхността му парченцата свежи
ягоди. Връщаме отново в хладилника, докато и мусът се стегне.
-Накрая поставяме втората платка, поливаме с малко пресно мляко и отново
прибираме на студено в хладилника.
Така сглобената торта е добре да поседи на студено за няколко часа, а най-добре
за една нощ.
Следва да я измажем с масления крем и декорираме според повода и въображението
си.
Тази торта направих специално за тях. По техен вкус трябваше да е с череши и зелена ябълка – това си избраха, но за черешки е още рано и се наложи да ги заместя с друг пролетен плод. Аз за по-добър и вкусен от ягодите не се сещам. Ябълката заместих с манго, понеже някак не ми се връзваше вкусово с цялостната идея. По черешово време ще се явя на поправителен, макар че този изпит мисля, е взет. J И цветята за декорацията са избрани съобразно любимите им – незабравки и карамфил. Да, ама карамфилът не бил точно такъв, а някакъв какъвто не съм виждала, та тепърва ще се търсим и запознаваме с него.
Продукти
/за торта с диаметър 22 см./
за основата
250 гр. меко масло
250 гр. пудра захар
250 гр. брашно + 1 ч.л. бакпулвер (½ пликче от 15 гр.)
4 яйца
1
с.л. ванилова есенция (или 2 пликчета ванилова захар)
настърганата кора на 1 лимон
за крема с манго
250 гр. пюре от манго (2 бр. манго)
50 гр. кристална захар ( или на вкус)
250 мл. млечна сметана (30% масленост)
1 пликче желатин
за ягодовия мус
400 мл. млечна сметана (30% масленост)
10-15 ягоди
2 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
100 гр. бял шоколад
1 пликче желатин
настърганата кора на 1 лимон
за крема с манго
250 гр. пюре от манго (2 бр. манго)
50 гр. кристална захар ( или на вкус)
250 мл. млечна сметана (30% масленост)
1 пликче желатин
за ягодовия мус
400 мл. млечна сметана (30% масленост)
10-15 ягоди
2 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
100 гр. бял шоколад
1 пликче желатин
за покритието от маслен крем
210 гр. меко масло
400 гр. пудра захар
40-50 мл. пресно мляко или сметана
1 с.л. ванилова есенция (или 2 пликчета ванилова захар)
Приготвяне
НА ОСНОВАТА
Малко информация за тестото:
Този тип тесто е приготвено основно от масло, захар, яйца и брашно - в най-добрия случай с идеално равни пропорции. Меко, влажно и най-важното - с пореста и доста въздушна структура, наподобяваща сюнгер. По тази причина е познато още с английското наименование "спондж кейк" (sponge cake), което в превод на български означава гъба. С добавянето и на набухвател (бакпулвер), то бухва повече и става още по-въздушно. Затова във Великобритания е популярно главно под името Foam(пяна) Cake, oснова за всеизвестния Victoria Sponge Cake, любим сладкиш на кралица Виктория.
Разбиваме с миксер маслото с пудрата захар до пухкав крем за около 5-6 минути.
Добавяме 1х1 яйцата, като след всяко продължаваме да разбиваме около минута сместа, докато го поеме напълно.
Смесваме и пресяваме заедно брашното с бакпулвера. Добавяме го на порции към горната смес и ароматизираме с ванилията и лимоновата кора. Получава се доста гъсто, маслено тесто.
Разпределяме го в две тортени форми, всяка диаметър 20-22 см., предварително намазани обилно със студено масло и застлани на дъното с хартия за печене.
Заравняваме повърхността и печем в предварително нагрята до 190° фурна на средно ниво за около 20-25 минути. Правим тест за суха клечка, изваждаме от фурната и оставяме във формите за около 5 минути, да се отдръпнат блатовете от стените. Изваждаме ги внимателно и обръщаме върху телена скара да се охладят напълно. След това ги завиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника за поне 3-4 часа. Това ще ги остави меки и в същото време ще им даде повече влага, дотолкова, че ако не харесвате подгизнали от сироп основи, може спокойно да ги оставите така и да не поливате с нищо, преди сглобяването им с крем.
От посочените продукти излизат два блата, но аз в случая ползвах само единия, разполовен хоризонтално на две части. Ако обичате по-високи торти, спокойно можете да си ползвате и двата, но ако ги разполовявате, преценете дали ще ви е нужно двойно количество от кремчетата.
НА КРЕМА С МАНГО
Разбиваме сметаната до меки връхчета и я оставяме настрана.
Почистваме и разполовяваме мангото като внимателно взимаме максимално количество от месото му. Поставяме го в дълбок съд и го пасираме заедно със захарта. Ако ви пречат няколкото останали власинки, можете и да прекарате пюрето през цедка. След това прехвърляме половината в касеролка и загряваме на среден огън. Добавяме към горещото пюре разтопения желатин, подготвен по указанието от пликчето, разбъркваме и наливаме на тънка струя към останалата половина от пюрето. Оставяме да се охлади за малко и добавяме на порции към сметаната като внимателно хомогенизираме сместа със шпатула.
НА ЯГОДОВИЯ МУС
Разбиваме сметаната до меки връхчета.
Ягодите почистваме и пасираме заедно със захарта и ванилията.
Разтопяваме на водна баня шоколада и го добавяме на в сметаната при непрекъснато разбиване с миксера. Добавяме и пасираните ягоди и накрая желираме сместа с разтопения желатин (пак по указанието от пликчето).
НА МАСЛЕНИЯ КРЕМ ЗА ПОКРИТИЕТО
Разбиваме с миксер маслото, докато стане много, много меко и пухкаво.
Добавяме половината пудра захар и продължаваме да разбиваме, докато се стопи и последното кристалче от нея.
Ароматизираме с ванилията и наливаме 1-2 с.л. мляко или сметана. Разбърквайки добавяме малко по малко и останалата захар и разбиваме до пълното ѝ стопяване.
Ако се налага, за да е по мек и пухкав крема, добавяме внимателно още мляко - лъжичка по лъжичка, но не повече от 2-3.
Сглобяваме тортата в следния ред:
- Фиксираме тортен ринг върху поднос, поставяме на дъното му една платка и леко я поливаме с 7-8 с.л. хладко, пресно мляко.
- На този етап си приготвяме крема от манго и веднага щом е готов го наливаме върху блата. Прибираме в хладилника за около 20 минути, докато стегне.
- През това време се заемаме с ягодовия мус и когато е готов, го наливаме върху манговия крем, заравняваме и подреждаме на повърхността му парченцата свежи ягоди. Връщаме отново в хладилника, докато и мусът се стегне.
-Накрая поставяме втората платка, поливаме с малко пресно мляко и отново прибираме на студено в хладилника.
Така сглобената торта е добре да поседи на студено за няколко часа, а най-добре за една нощ.
Следва да я измажем с масления крем и декорираме според повода и въображението си.
Божествена пролетна фантазия!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ирме <3
Благодаря, Дани!
ИзтриванеТехни величества Пролетта и Младостта вдъхновяват с всяко свое изражение. :)
Много финна и нежна торта!
ОтговорИзтриванеПоздравления Ирме!
Благодаря ти, Хриси!
ИзтриванеПрегръдки!
Много нежно, фино, красиво ...
ОтговорИзтриваневпечатляваща пролетна фантазия, Ирме!
Адмирации! Светли и благословени празници!
Много мило, благодаря, Дианка!
ИзтриванеСветли празници и за вас!
Прегръдки!
Да са ви живи и здрави имениците! Тортата е фантазия! Вложила си всичко в нея, Ирме! Сякаш си посадила цяла пролетна градинка. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, около мен все цветя и все хубави, наистина градинка си имам. :))
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Прегръдки и хубава пролет!
Какво да кажа за твоите торти, ами прекрасни са...
ОтговорИзтриванеДа са ти живи и здрави цветенцата, гостуваха ли ти?
А защо Йола празнува?
Защото в превод Йола е цветенце - означава виолетка/теменужка.
ИзтриванеБлагодаря ти, Весе! Живи и здрави да сме всички - и ние, и вие!
Прегръдки!
Тортата е чудесна!Бих желала да Ви попитам как по-точно разбивате сметаната/напр.степента на миксера вероятно е от значение -на мен страшно много ми пръска/?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Руми! :)
ИзтриванеСметаната разбивам с миксер първоначално на най-ниската скорост и едва, когато започне да се сгъстява, увеличавам скоростта до максимална. Така вече няма опасност да пръска и след няколко минути е готова. На млечна сметана добавям към края на разбиването пакетче фиксатор за сметана (1 пликче обикновено е за 250 мл. сметана) - тя не може да постигне онази твърдост, която за растителната е норма, а в някои случаи се изисква да се държи стабилно.
Дано съм била полезна!
Поздрави!
Много Ви благодаря.
ОтговорИзтриване