В
студена, люта зима,
на
масата ни качамак да има,
пухкав,
топъл, подлютен
зачервен
с масло и със пипер.
От
фурната да го извади баба
и
сиренце да му добави
от долапа,
и
горещи, сочно зачервени пръжки...
Ах, как
ухае ми на в къщи!
Да, един разкошен, вкусен качамак може да провокира и
поета в нас. ;)
Ако има сред вас негови почитатели, това е за вас.
Продукти
1 л. вода
1 к.л. сол
1 ч.ч. царевично брашно
5-6 с.л. олио
60 гр. масло
1 с.л. червен пипер
250 гр. овче сирене (може и краве)
отделно
500 гр. свинска висменка/осмянка (тлъсто, шарено месо от корема)
3 с.л. олио
сол на вкус
Приготвяне
Включваме фурната да се загрява на 200°
В дълбока тенджера наливаме водата и солта и я поставяме
на котлона да заври.
Малко преди това да стане, намаляваме огъня до слаб и при постоянно бъркане с дървена лъжица посипваме царевичното брашно. Бъркаме непрекъснато, докато качамака се сгъсти и започне да се отделя от стените на тенджерата.
Малко преди това да стане, намаляваме огъня до слаб и при постоянно бъркане с дървена лъжица посипваме царевичното брашно. Бъркаме непрекъснато, докато качамака се сгъсти и започне да се отделя от стените на тенджерата.
Отвеждаме го настрана и го прехвърляме в тавичка, предварително
намаслена с олио и загрята във фурната. Внимаваме да не се изгорим! Поръсваме
го със сиренето и разбъркваме. Заглаждаме що-годе повърхността му и с дървената
лъжица правим навсякъде по него дълбоки дупки.
Разтопяваме в тиган или малка касеролка маслото и настрана от огъня го зачервяваме с червения пипер. Изсипваме го върху качамака, така че от червеното масло да пропие в дупките.
Разтопяваме в тиган или малка касеролка маслото и настрана от огъня го зачервяваме с червения пипер. Изсипваме го върху качамака, така че от червеното масло да пропие в дупките.
Запичаме във фурната, докато повърхността му се запържи,
около 15-20 минути.
Междувременно в тиган с олио запържваме до хубаво зачервяване надробеното на ситни кубчета месце. Посоляваме ги накрая по вкус.
Междувременно в тиган с олио запържваме до хубаво зачервяване надробеното на ситни кубчета месце. Посоляваме ги накрая по вкус.
В чиния сервираме топъл качамак и горещите пръжки,
наливаме хубаво, червено вино и се наслаждаваме на вкус и сладка приказка.
По желание допълваме порциите с още сирене, или ако имаме
нужда от повече пикантност, поръсваме нежно със запечени, сухи, люти чушки.
Наздраве и да ви е сладко!
Разкош...
ОтговорИзтриванеОбичам вкуса на царевичното брашно и негови различни превъплъщения.
Страхотни нови предложения, Ирме,
неустоимото шоколадово изкушение с фурми, а сега и този пухкав качамак...
Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Мм, един от най-любимите ми хлябове е с царевично брашно, или най-малкото - с царевична замазка. :)
ИзтриванеНо да си призная, ползвам го това брашно и всеки път си мисля, че е май от ГМО царевица. Страх взе да ме гони напоследък. А не вярвам на етикети БИО, само на домашно. Но пък чисто царевично зърно не знам, може ли да се намери някъде вече...
Благодаря за милите думи, Дианка! Хубава да е семицата и за теб, мила!
Прегръдка имаш от мен!
По-апетитен качамак не съм виждала, Ирме.
ОтговорИзтриванеУникална гледка!
А, аз съм виждала, на баба едно време на село беше къде, къде по-хубав. Ама не мога да го докарам като нейния и това е! Важното е, че никой не знае и моят им харесва, и ядат, та ушите им пукат. :))
ИзтриванеБлагодаря, Илианка!
И тук ще пиша,че е много апетитен, Ирме!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеДа намериш брашното и да направиш! Може и с кашкавал, а може и само със сиренце :)
Прегръдка топла и за теб!
Точно така го обичам и аз качамака, Ирме, със сиренце, и с пръжки, спомен за баба. И както казваш по-горе - бабиния беше по-хубав и по-вкусен, но и ние се стараем, нали! Права си и за това, че други бяха и продуктите...впрочем, докато бях в академията, истинска уж цалревица си купувахме именно от базата в Ивайлово, там, до вас нейде, около Пазарджик, потърси:)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Хм! От опитната станция в с. Ивайло ли, Весе? Ще попитам, дано да си права и да се намери нещо здраво там, макар да си мисля, че това ще са някакви хибриди, което пак си е обезпокоително.
ИзтриванеДа, за там, в Ивайло, в опитната станция, прати поздрави на Христина Георгиева, директорката, ако още е там.
ИзтриванеТвърдяха, че си е истинска царевицата, пък знам ли...
Тъй като нямах такива благинки, като пръжки и бекон, след запичането настъргах кашкавал, поръсих със ситно нарязани пера от пресен лук и ситно нарязан пресен копър и вкуса стана пролетен. Баба Марта е на прага.
ОтговорИзтриванеО, Баба Марта - тя в едната си ръка държи свежо, зелено клонче, с другата замята пухкави, бели къдели! ;))
ИзтриванеНо и постния вариант на качамака си го бива. Отлично решение и чудесен вкус, поздравления! :)