Страници

5 февруари 2017 г.

Качамак със сирене и пръжки


В студена, люта зима,
на масата ни качамак да има,
пухкав, топъл, подлютен
зачервен с масло и със пипер.
От фурната да го извади баба
и сиренце да му добави от долапа,
и горещи, сочно зачервени пръжки...
Ах, как ухае ми на в къщи!

Да, един разкошен, вкусен качамак може да провокира и поета в нас. ;)
Ако има сред вас негови почитатели, това е за вас.

Продукти

1 л. вода
1 к.л. сол
1 ч.ч. царевично брашно
5-6 с.л. олио
60 гр. масло
1 с.л. червен пипер
250 гр. овче сирене (може и краве)

отделно
500 гр. свинска висменка/осмянка (тлъсто, шарено месо от корема)
3 с.л. олио
сол на вкус

Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 200°
В дълбока тенджера наливаме водата и солта и я поставяме на котлона да заври.
Малко преди това да стане, намаляваме огъня до слаб и при постоянно бъркане с дървена лъжица посипваме царевичното брашно. Бъркаме непрекъснато, докато качамака се сгъсти и започне да се отделя от стените на тенджерата.
Отвеждаме го настрана и го прехвърляме в тавичка, предварително намаслена с олио и загрята във фурната. Внимаваме да не се изгорим! Поръсваме го със сиренето и разбъркваме. Заглаждаме що-годе повърхността му и с дървената лъжица правим навсякъде по него дълбоки дупки.
Разтопяваме в тиган или малка касеролка маслото и настрана от огъня го зачервяваме с червения пипер. Изсипваме го върху качамака, така че от червеното масло да пропие в дупките.
Запичаме във фурната, докато повърхността му се запържи, около 15-20 минути.
Междувременно в тиган с олио запържваме до хубаво зачервяване надробеното на ситни кубчета месце. Посоляваме ги накрая по вкус.

В чиния сервираме топъл качамак и горещите пръжки, наливаме хубаво, червено вино и се наслаждаваме на вкус и сладка приказка. 


По желание допълваме порциите с още сирене, или ако имаме нужда от повече пикантност, поръсваме нежно със запечени, сухи, люти чушки.

Наздраве и да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Разкош...
    Обичам вкуса на царевичното брашно и негови различни превъплъщения.
    Страхотни нови предложения, Ирме,
    неустоимото шоколадово изкушение с фурми, а сега и този пухкав качамак...
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мм, един от най-любимите ми хлябове е с царевично брашно, или най-малкото - с царевична замазка. :)
      Но да си призная, ползвам го това брашно и всеки път си мисля, че е май от ГМО царевица. Страх взе да ме гони напоследък. А не вярвам на етикети БИО, само на домашно. Но пък чисто царевично зърно не знам, може ли да се намери някъде вече...
      Благодаря за милите думи, Дианка! Хубава да е семицата и за теб, мила!
      Прегръдка имаш от мен!

      Изтриване
  2. По-апетитен качамак не съм виждала, Ирме.
    Уникална гледка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, аз съм виждала, на баба едно време на село беше къде, къде по-хубав. Ама не мога да го докарам като нейния и това е! Важното е, че никой не знае и моят им харесва, и ядат, та ушите им пукат. :))
      Благодаря, Илианка!

      Изтриване
  3. И тук ще пиша,че е много апетитен, Ирме!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Да намериш брашното и да направиш! Може и с кашкавал, а може и само със сиренце :)
      Прегръдка топла и за теб!

      Изтриване
  4. Точно така го обичам и аз качамака, Ирме, със сиренце, и с пръжки, спомен за баба. И както казваш по-горе - бабиния беше по-хубав и по-вкусен, но и ние се стараем, нали! Права си и за това, че други бяха и продуктите...впрочем, докато бях в академията, истинска уж цалревица си купувахме именно от базата в Ивайлово, там, до вас нейде, около Пазарджик, потърси:)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм! От опитната станция в с. Ивайло ли, Весе? Ще попитам, дано да си права и да се намери нещо здраво там, макар да си мисля, че това ще са някакви хибриди, което пак си е обезпокоително.

      Изтриване
    2. Да, за там, в Ивайло, в опитната станция, прати поздрави на Христина Георгиева, директорката, ако още е там.
      Твърдяха, че си е истинска царевицата, пък знам ли...

      Изтриване
  5. Тъй като нямах такива благинки, като пръжки и бекон, след запичането настъргах кашкавал, поръсих със ситно нарязани пера от пресен лук и ситно нарязан пресен копър и вкуса стана пролетен. Баба Марта е на прага.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Баба Марта - тя в едната си ръка държи свежо, зелено клонче, с другата замята пухкави, бели къдели! ;))
      Но и постния вариант на качамака си го бива. Отлично решение и чудесен вкус, поздравления! :)

      Изтриване