5 октомври 2015 г.

Сбогом лято! Привет златна есен!

Ето го моят месец. Златен, красив, вкусен и все още топъл. Ако може и без продължителни дъждове, най-ще ми хареса.
За окончателно сбогуване с това лято приготвих пухкав пандишпан с последните нектарини. Няколко лъжици сметана в добавка направиха тестото по-сочно и кадифено. Сложих и малко лавандулови семенца, спомен от рошавото лято и вкусът дойде почти като на онези кайсиеви мидички
Поднесен с черен чай, създаде усещане за топлина и любов. Чудни вкусове и аромати, преплетени като в последен танц на влюбени, танц на лятото със есента. 


Пандишпан с нектарини




Продукти
/за форма с  24 см./
при мен малка – 22 см. + две индивидуални форми.

5 яйца
150 гр. пудра захар
1 ванилова захар
100 гр. масло
200 гр. квасена сметана
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

5 нектарини
2 с.л. захарни зрънца за декорация
1 пълна с.л. лавандулови семенца

Приготвяне

Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
При жълтъците добавяме захарта и ванилията. Разбиваме до побеляване. Добавяме и мекото масло и разбиваме добре, докато се поеме и сместа стане пухкава и креместа. Добавяме и квасената сметана, предварително разбита до гладкост и хомогенизираме с дървена лъжица.
Пресяваме брашното с бакпулвера и прибавяме половината му в тестото, разбъркваме и добавяме на порции белтъците, а след тях и останалото брашно.
Насипваме сместа в намаслена форма (ако не е с не залепващо покритие я пудрим и с малко брашно) и отгоре ѝ редим нектарините нарязани на тънки лунички като леко притискаме да потънат до половината в тестото.






Посипваме със захарните зрънца и лавандуловите семена и печем в предварително загрята до 200° фурна за около 25-30 минути. Времето варира според диаметъра на формата. Тези, малките сърчица, извадих някъде около 20-та минута.
Изпеченият сладкиш охлаждаме и едва тогава нарязваме.



Допълнение от лъжица квасена сметана към всяка порция е отлично решение, но и много добре се усеща полят с малко пчелен мед.



Прекрасен, слънчев и топъл месец октомври ви желая, с много усмивки и топли прегръдки!

14 коментара:

  1. Златната есен и на мен ми е любим сезон!
    Ирма, с разкошен десерт изпращаш лятото и посрещаш есента!
    Слънчев вторник!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирме, благодаря ти за топлата и зареждаща публикация!
    Прекрасна рецепта, с прекрасни снимки!
    Поздравления и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!
      Много усмивки и за теб, мила!

      Изтриване
  3. Разкошен! Сякаш ще усетя аромата му през монитора :)
    Поздрави :))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де да можеха компютрите да пренасят и аромати! :)
      Благодаря ти, Светле!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Хей, ти си една вълшебна есенна фея, Ирме! Ама много си добра!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, Нели, не съм, бе! Подмазвам се на истинската, че да ни радва през целия сезон. ;))
      Благодаря ти, мила!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  5. Харесвам есента, точно каквато и ти си я описала.. Десертът е наистина омагьосващ, а и какъв да е щом си включила романтичната лавандула и неустоимият аромат на нектарини.
    Хубава, топла есен, Ирма!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Разрешаваме ѝ само маааалко да си окаля подгъва на прекрасната, цветна пелерина. :)
      Благодаря ти, Бети!
      Вълшебна есен пожелавам и на теб!

      Изтриване
  6. Романтична душа си, Ирме...черпя се с порция вълшебство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, без романтика за къде сме, Весе?! :)
      Благодаря ти, почерпи се и да ти е сладко!
      Поздрави и хубава сряда!

      Изтриване
  7. Ех, че красиво, ароматно и вкусно е при теб, Ирме,
    както и разкошният хляб - страхотни предложения!
    Благодаря, поздрави и една прекрасна есен ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красотата е навсякъде около нас и само чака да бъде уловена и споделена. :)
      Благодаря Дианка! Прегръдка от мен!

      Изтриване