За окончателно сбогуване с това лято приготвих пухкав пандишпан с последните нектарини. Няколко лъжици сметана в добавка направиха тестото по-сочно и кадифено. Сложих и малко лавандулови семенца, спомен от рошавото лято и вкусът дойде почти като на онези кайсиеви мидички. Поднесен с черен чай, създаде усещане за топлина и любов. Чудни вкусове и аромати, преплетени като в последен танц на влюбени, танц на лятото със есента.
Пандишпан с нектарини
Продукти
/за форма с ⌀ 24 см./
при мен малка – 22 см. + две
индивидуални форми.
5 яйца
150 гр. пудра захар
1 ванилова захар
100 гр. масло
200 гр. квасена сметана
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
5 нектарини
2 с.л. захарни зрънца за декорация
1 пълна с.л. лавандулови семенца
Приготвяне
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
При жълтъците добавяме захарта и
ванилията. Разбиваме до побеляване. Добавяме и мекото масло и разбиваме добре,
докато се поеме и сместа стане пухкава и креместа. Добавяме и квасената
сметана, предварително разбита до гладкост и хомогенизираме с дървена лъжица.
Пресяваме брашното с бакпулвера и
прибавяме половината му в тестото, разбъркваме и добавяме на порции белтъците,
а след тях и останалото брашно.
Насипваме сместа в намаслена форма (ако
не е с не залепващо покритие я пудрим и с малко брашно) и отгоре ѝ редим
нектарините нарязани на тънки лунички като леко притискаме да потънат до
половината в тестото.
Посипваме със захарните зрънца и лавандуловите
семена и печем в предварително загрята до 200° фурна за
около 25-30 минути. Времето варира според диаметъра на формата. Тези, малките
сърчица, извадих някъде около 20-та минута.
Изпеченият сладкиш охлаждаме и едва
тогава нарязваме.
Допълнение от лъжица квасена сметана към
всяка порция е отлично решение, но и много добре се усеща полят с малко пчелен
мед.
Прекрасен, слънчев и топъл месец
октомври ви желая, с много усмивки и топли прегръдки!
Златната есен и на мен ми е любим сезон!
ОтговорИзтриванеИрма, с разкошен десерт изпращаш лятото и посрещаш есента!
Слънчев вторник!
Благодаря, Ина!
ИзтриванеПрегръдки и усмивки от мен!
Ирме, благодаря ти за топлата и зареждаща публикация!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта, с прекрасни снимки!
Поздравления и усмивки! :)
Благодаря ти, Хриси!
ИзтриванеМного усмивки и за теб, мила!
Разкошен! Сякаш ще усетя аромата му през монитора :)
ОтговорИзтриванеПоздрави :))))))))
Де да можеха компютрите да пренасят и аромати! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Светле!
Поздрави и от мен!
Хей, ти си една вълшебна есенна фея, Ирме! Ама много си добра!
ОтговорИзтриванеХа-ха, Нели, не съм, бе! Подмазвам се на истинската, че да ни радва през целия сезон. ;))
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Голяма прегръдка!
Харесвам есента, точно каквато и ти си я описала.. Десертът е наистина омагьосващ, а и какъв да е щом си включила романтичната лавандула и неустоимият аромат на нектарини.
ОтговорИзтриванеХубава, топла есен, Ирма!
Прегръдки!
Нали? Разрешаваме ѝ само маааалко да си окаля подгъва на прекрасната, цветна пелерина. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
Вълшебна есен пожелавам и на теб!
Романтична душа си, Ирме...черпя се с порция вълшебство!
ОтговорИзтриванеЕ, без романтика за къде сме, Весе?! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, почерпи се и да ти е сладко!
Поздрави и хубава сряда!
Ех, че красиво, ароматно и вкусно е при теб, Ирме,
ОтговорИзтриванекакто и разкошният хляб - страхотни предложения!
Благодаря, поздрави и една прекрасна есен ти желая!
Красотата е навсякъде около нас и само чака да бъде уловена и споделена. :)
ИзтриванеБлагодаря Дианка! Прегръдка от мен!