Как да започна, как да ви представя този сладкиш се
питам? Не е нещо нечувано, необикновено, уникално. Напротив, съвсем обикновен,
летен, плодов кейк, но много пухкав и ароматен и след като бе унищожен за
отрицателно време, се наложи да направя още един. Дори леко завиших
количеството на продуктите и пак се оказа недостатъчен за гостите. Едва смогнах
да нащракам няколко снимки, докато някои не спираха с обвиненията, че съм се
държала с тях садистично. Лично аз не си падам много по кейкове, сухи ми идват
и винаги гледам да им добавя нещо за сочност – в случая крема сирене и къпини.
В момента къпините започват масово да зреят и не устоях на идеята да ги вложа в
сладкиш. На село възможностите са ми ограничени, та затова кейк – забъркан на
ръка, но с голямо удоволствие.
Продукти
/за форма с Ø 26 см./
4 яйца
120 гр. меко масло
350 гр. пудра захар
250 гр. крема сирене
1 ч.л. ванилов екстракт (или 2
пликчета ванилова захар)
1 ½ ч.ч. брашно (приблизително,
според едрината на яйцата)
1 бакпулвер
2 шепи къпини
1 шепа филирани бадеми
Няколко уточнения:
·
Яйцата ми бяха домашни и не мога да
определя точно какъв е размера им, но не са дребни.
·
В зависимост от едрината на яйцата
варира и количеството на брашното – сместа трябва да е с консистенцията на
пухкав мус.
·
Бадемите също бяха домашни, от
градинското дърво и просто ги разполових.
Приготвяне
Разбиваме маслото с 1 ч.ч. от захарта
на пухкав крем, след което добавяме яйцата едно по едно. Ароматизираме с
ванилията и добавяме пресятото с бакпулвера брашно. Хомогенизираме сместа и
насипваме във избраната форма, намаслена и напудрена с малко брашно.
Отделно разбиваме кремата сирене с
останалата захар и го разпределяме с чаена лъжичка на купчинки във формата с
тестото.
Набождаме къпините (съвсем
повърхностно) и поръсваме с бадемите.
Печем в предварително загрята на 200° фурна за около 30 минути.
Ако тестото бухне много и покрие къпините, може да добавите още от тях (също и бадеми) – това се случи с моя кейк и никак не съжалявам, макар малко да се стреснах. Повече плод гарантира и по-богат вкус.
Ако тестото бухне много и покрие къпините, може да добавите още от тях (също и бадеми) – това се случи с моя кейк и никак не съжалявам, макар малко да се стреснах. Повече плод гарантира и по-богат вкус.
Охлаждаме, поръсваме с пудра захар и
сервираме.
Ако ползвате форма с по-малък
диаметър и решите да изпечете останалото тесто в малки формички, внимавайте до
къде ги пълните – само до 2/3 от обема им! От бакпулвера тестото бухва и при
втория ми опит, с по-голямото количество тесто, във фурната си имах вулканчета.
Бях намаслила с една формичка по-малко, постарах се да наместя всичкото останало тесто в тях и това ми изигра шега.
Но пък станаха интересни наглед, с полички. J
Опитайте и да ви е сладко!
Чудесен сладкиш, Ирме.
ОтговорИзтриванеПравила съм по рецепта на Нелка с крема сирене и плодове,
но сега ще опитам и твоя!
Прегръдки и морски полъх :)
Да ти е сладко, Дани! Сигурна съм, че ще ти хареса, но сложи повечко къпини, нека има! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Прегръдка голяма и за теб!
Ох че слънчеви къпини :) Искам да се разходя из градинката ти Ирма и сама да си скъсам няколко плодчета ... така ми липсва това удоволствие!
ОтговорИзтриванеА кекса ти е прекрасен ... ей сега да имаше и едно парченце пред мен :) Май- много неща си поисках :)
Прегръдкиии!
Никога и нищо не е много! Искай и ще ти се даде, Слънчо, знаеш правилото! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и те гушкам силно, мила!
Ирме много вкусно ми изглежда и звучи! Обожавам къпини и разни неща с тях! Снимките ти са толкова красноречиви, разбирам нетърпението на гостите ти! Хубави летни дни и дано имаш скоро гости под тази лозница и да ни покажеш с какво си ги нагостила :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеЗакъснях с отговора, но ме извини, мила!
Да, имах гости, но до снимки не се стигна този път. Може би около гроздобера скоро. :)
Прекрасен августовски край от мен! Прегръдки!
Изглужда супер. Наподобява рецептата на Нели. Даже снощи правих подобно нещо само че с малко разлики в количествата на продуктите.
ОтговорИзтриванеМного вкусен и лек летен десерт.
Поздрави и усмихнат уикенд.
Благодаря ти, Габи!
ИзтриванеСигурна съм, че и при теб и Нели е било много вкусно!
Много усмивки и от мен, мила!
Вълшебно изглежда - разкошен, фин и ароматен сладкиш, Ирме,
ОтговорИзтриванеа и цялата ти нова серия летни предложения е страхотна!
Благодаря за чудесните предложения, поздрави и хубаво лято!
Благодаря ти от сърце, Дианка!
ИзтриванеОтговорът ми позакъсня, но се надявам и твоето лято да е било прекрасно и нека продължи дълго!
Поздрави и усмивки от мен!
Ама не те плашат теб и условията на село за да създадеш магия, пък било то и простичка!
ОтговорИзтриванеНякога ме плашеха, Весе, вече не. :) Дали свикнах със селото, дали остарявам или съм си променила нагласите не знам, но е факт, че се наслаждавам на това, което то ми дава. Е, има какво още да се желае, има милион неща за доизглаждане, за пълна промяна дори, но не мога да творя още магии от такова естество. ;))))
ИзтриванеПреди да отворя твоята страничка,си отделям повечко време,защото няма излизане скоро....Чета,препрочитам,разглеждам-красота!
ОтговорИзтриванеХубава неделя,Ирме!
А, Живе, да не ме обвини после някой, че го ограбвам! ;)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила, думите ти значат много за мен!
Гушкам те силно!
Ирме,каква разнообразна феерия си сътворила,много,много ароматно,плодовко и несъмнено вкусно!Щастливо лято,мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеЛятото минава вече, всичко е прекрасно и дано става още по-добре! Не ми се ще да свършва на мен. :))
Прегръдки за теб и усмихнато предстояще ти пожелавам!