Балерина, защото много ми напомня балетна пачка. Ballerina’s dream - по обясними причини, но все пак защото
колкото е вкусна, колкото и да е лек кремът, толкова е и богата на калории. Не
съм от хората, които ще седнат да смятат калории и джаули, но определено и една
малка порция засища, а каква
наслада доставя, може да разберете само ако си я направите. J
Продукти
за палачинките
6 яйца (домашни най-добре)
1 щ. сол
2 ч.л. захар
2 пликчета ванилова захар
1 л. пресно мляко
3 ч.ч. брашно (или малко повече)
300-400 мл. бяло шампанско (или друго газирано вино/коктейл)
100 гр. краве масло
за крема
1 ½ ч.ч. животинска сметана
1 ½ ч.ч. пълномаслено пресно мляко
½ ч.л. едра сол
6 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
150 гр. бял шоколад
500 гр. Маскарпоне
допълнително
500-600 гр. ягоди
1 ч.ч.
захар
1 пликче “Gelfix
Extra 2:1”
сока на ½ лимон
за поръсване
пудра захар, смесена с 1 пликче ванилова захар
Приготвяне
За крема сваряваме сметаната, млякото и солата в
касерола (само докато закъкрят). Махаме я от огъня, покриваме и оставяме 30
минути.
Разбиваме жълтъците и захарта.
Прецеждаме сметановата смес в друга тенджера и я връщаме
на слаб огън за кратко.
Добавяме 1 чаша от нея при жълтъците и ги слагаме на
бавен огън при постоянно разбиване. Постепенно добавяме на тънка струя и
останалата сметана и бъркаме, докато се сгъсти достатъчно, за може да покрие
задната част на лъжицата (да се задържа по нея). Разтапяме шоколада на водна
баня или в микровълнова фурна и добавяме и него в крема.
Приготвяме си купа с ледено студена вода, слагаме в нея
друга и прецеждаме вътре крема. Охлаждаме го като разбъркваме често.
Охладения крем добавяме на порции към леко разбитото
сирене Маскарпоне и оставяме в хладилника.
През това време си приготвиме ягодовото
сладко.
За целта слагаме в касерола почистените, измити и
разполовени ягоди (ако са малки, горски примерно, оставяме ги цели) и 2-3 с.л.
вода.
2 с.л захар разбъркваме с гелфикса и ги добавяме при
ягодите.
Слагяме касеролата на среден огън и когато всичко заври,
добавяме останалата захар и лимоновия сок. Варим 3-4 минути, след което
отвеждаме настрана да се охлади.
За палачинките разбиваме в голяма купа яйцата със солта, захарта и
ванилията. Наливаме пресното мляко и хомогенизираме сместа. Добавяме брашното и с
помощта на телена бъркалка забъркваме тесто с гъстотата на кексово. Стараем се
да не останат никакви бучици – може да ползваме и миксер, всъщност. Ако се налага
коригираме количеството на брашното с лъжица-две.
Сега наливаме на тънка струя и при непрекъснато бъркане
шампанското, за да разредим сместа до гъстота на рядка боза – стандартната за
палачинково тесто.
За изпържването на палачинките ползваме два тигана с различен
диаметър, но и да ползваме един не е фатално. Пържим палачинките на среден до
силен огън като мажем тигана с масло преди всяка палачинка.
Тортата сглобяваме като редим върху поднос първо големите
палачинки (при положение, че имаме два размера). Поръсваме ръба на всяка обилно с пудра захар(предварително пресята с
ваниловата захар). В средата ѝ (на около 1 пръст навътре от външния ръб)
намазваме с по лъжица сладко, а отгоре му с 1-2 обилни с.л. от крема. Поставяме
следваща палачинка, ръсим с пудра захар, мажем сладко, крем и т.н.
За финал отново поръсваме цялата торта обилно с пудра
захар и сервираме.
Изключително вкусна и лесна за приготвяне торта. Опитайте и да ви е сладко!
Красива торта, а и лесна за изпълнение - с палачинки.
ОтговорИзтриванеМного цвят и вкус има в снимките, сладък вкус!
Поздрави и усмихната седмица!
Да, изглежда да е много сладка, но повярвай ми, вкусът и е лек и деликатен.
ИзтриванеБлагодаря ти, Габи! Успешна и усмихната да е и твоята седмица!
Наистина се е фръцнала като балерина! Изключително много ми хареса, Ирме! Браво!
ОтговорИзтриванеРадва ме това, Йоли :) Благодаря ти, мила!
ИзтриванеПрегръдки от мен!
Да намина ли Ирме, ще отрежеш ли парченце?
ОтговорИзтриванеНяма вече, Весе, но ти кажи, че ще дойдеш, да видиш как веднага нова ще направя. :)
ИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Ооооо,и да не беше лесна пак щях да я харесам................
ОтговорИзтриванеПрелест!
Благодаря, Миленка!
ИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
охо, като прочетох съставките на крема, разбрах защо започна да говориш за калории и джаули. Ама пък е неустоима, Ирма. И изглежда точно като пачка на малка балеринка. поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, не са малко калориите, даже хич, Марте, но толкова вкусна стана, че всяка седмица да си хапвам по парченце, няма да ми омръзне. Ама да се навие някой друг да ми изпържи палачинките. :)
ИзтриванеПоздрави и красиво лято от мен!
Прекрасна Балерина, Ирме! Много е кокетна :))
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Хриси!
ИзтриванеНевероятна е, Ирме! Изкушението е голямо, ама голямо. Чета рецептата и преглъщам ли преглъщам. Истински разкош от вкусове си сътворила! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Радвам се, че ти харесва! :)
ИзтриванеПрегръдка ти давам и аз!
Ммммммммммммммммммммммммммммммм..... Направо мога да изпадна в транс. :) Ирме, чудесна торта!
ОтговорИзтриванеПоздрави. :)
Хехе! Гъби в нея няма, но останалите съставки така са се комбинирали, че колко му е да ти отнесат главата, Гери. :)
ИзтриванеПрегръдка голяма!
Ирма, голяма изкусителка си ти. Ами какво да кажа.?..Остава само да гледам :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки миличка, силни силни :)))
Не гледай, ами направи една на либето, Аля! :)
ИзтриванеИ чакам да си дойдете, та да те гушна и аз! А сега целувки ти пращам!
Страхотна балерина,Ирме,идва ми да й захапя пачката :)) .Много находчиво заглавие на рецептата,която определено заслужава да се опита с този ефирен крем!Хубав юни с много усмивки!
ОтговорИзтриванеОх, ако знаеш колко трудно се удържах и аз, Роси! Точно като гладна балерина се въртях около нея. ;)))
ИзтриванеПрегръщам те, мила!
Ама че балеринска торта :) Красавица!
ОтговорИзтриванеТопло и по балерински те прегръщам :)
Наперена красавица при това. :) Благодаря ти, Слънчо!
ИзтриванеА по балерински никога не са ме прегръщали. Хайде идвай насам, че да го усетя какво е! :)