Страници

25 май 2015 г.

Палачинкова торта „Балерина“ /Ballerina’s dream/



Балерина, защото много ми напомня балетна пачка. Ballerina’s dream - по обясними причини, но все пак защото колкото е вкусна, колкото и да е лек кремът, толкова е и богата на калории. Не съм от хората, които ще седнат да смятат калории и джаули, но определено и една малка порция засища, а каква наслада доставя, може да разберете само ако си я направите. J

Продукти

за палачинките
6 яйца (домашни най-добре)
1 щ. сол
2 ч.л. захар
2 пликчета ванилова захар
1 л. пресно мляко
3 ч.ч. брашно (или малко повече)
300-400 мл. бяло шампанско (или друго газирано вино/коктейл)
100 гр. краве масло


за крема
1 ½ ч.ч. животинска сметана
1 ½ ч.ч. пълномаслено пресно мляко
½ ч.л. едра сол
6 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
150 гр. бял шоколад
500 гр. Маскарпоне

допълнително
500-600 гр. ягоди
1 ч.ч. захар
1 пликче “Gelfix Extra 2:1”
сока на ½ лимон

за поръсване
пудра захар, смесена с 1 пликче ванилова захар

Приготвяне

За крема сваряваме сметаната, млякото и солата в касерола (само докато закъкрят). Махаме я от огъня, покриваме и оставяме 30 минути.
Разбиваме жълтъците и захарта.
Прецеждаме сметановата смес в друга тенджера и я връщаме на слаб огън за кратко.
Добавяме 1 чаша от нея при жълтъците и ги слагаме на бавен огън при постоянно разбиване. Постепенно добавяме на тънка струя и останалата сметана и бъркаме, докато се сгъсти достатъчно, за може да покрие задната част на лъжицата (да се задържа по нея). Разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова фурна и добавяме и него в крема.
Приготвяме си купа с ледено студена вода, слагаме в нея друга и прецеждаме вътре крема. Охлаждаме го като разбъркваме често.
Охладения крем добавяме на порции към леко разбитото сирене Маскарпоне и оставяме в хладилника. 

През това време си приготвиме ягодовото сладко.
За целта слагаме в касерола почистените, измити и разполовени ягоди (ако са малки, горски примерно, оставяме ги цели) и 2-3 с.л. вода.  
2 с.л захар разбъркваме с гелфикса и ги добавяме при ягодите.
Слагяме касеролата на среден огън и когато всичко заври, добавяме останалата захар и лимоновия сок. Варим 3-4 минути, след което отвеждаме настрана да се охлади.

За палачинките разбиваме в голяма купа яйцата със солта, захарта и ванилията. Наливаме пресното мляко и хомогенизираме сместа. Добавяме брашното и с помощта на телена бъркалка забъркваме тесто с гъстотата на кексово. Стараем се да не останат никакви бучици – може да ползваме и миксер, всъщност. Ако се налага коригираме количеството на брашното с лъжица-две.
Сега наливаме на тънка струя и при непрекъснато бъркане шампанското, за да разредим сместа до гъстота на рядка боза – стандартната за палачинково тесто.

За изпържването на палачинките ползваме два тигана с различен диаметър, но и да ползваме един не е фатално. Пържим палачинките на среден до силен огън като мажем тигана с масло преди всяка палачинка.

Тортата сглобяваме като редим върху поднос първо големите палачинки (при положение, че имаме два размера). Поръсваме ръба на всяка обилно с пудра захар(предварително пресята с ваниловата захар). В средата ѝ (на около 1 пръст навътре от външния ръб) намазваме с по лъжица сладко, а отгоре му с 1-2 обилни с.л. от крема. Поставяме следваща палачинка, ръсим с пудра захар, мажем сладко, крем и т.н.

За финал отново поръсваме цялата торта обилно с пудра захар и сервираме.




Изключително вкусна и лесна за приготвяне торта. Опитайте и да ви е сладко!


21 май 2015 г.

Хляб без месене

Днес е изключително празничен ден.
По стечение на обстоятелствата в него са се събрали два празника – денят на светите равноапостоли Константин и Елена, който е избран и за празник на родния ми град и Спасовден (винаги в четвъртък и 40 дни след Великден), който пък тази година се пада на същата дата.

Народните чествания на празника св. св.Константин и Елена в България на много места са придружени с нестинарски танци, върху горящи въглени. Танцът е езически, при който танцуващите изпадат в транс. Обичаят е запазен в автентичният си вид само в едно село, в Странджа – село Българи, но се играе на много места като туристическа атракция. И въпреки, че нестинарите танцуват с издигната в ръце икона на светите Константин и Елена, църквата ги нарича обладани от дявола, а танцът им - демонски.

На Спасовден християнските традиции и народните вярвания се преплитат в хорските представи за свети Спас. Според някои той слиза от небето с житен клас в ръка, за да спаси земята и хората от огнените светкавици и гръмотевици на бог Перун. Също така в сряда, преди празника, към света на хората се отправят самодивите, прекрачвайки невидимата граница с отвъдния свят. Идват тук, за да берат росен, да посеят роса над нивите, че да покълнат семената и да дадат плод. Говори се, че ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е добра, а реколтата богата. Като допълнение към представите за Спасовден е и вярването, че нощта срещу него е лековита и затова много болни и недъгави отиват да преспиват на росенови поляни. Знае се още, че ако безплодна жена преспи до самодивско цвете (росен), без да бъде видяна от никой, ще зачене рожба. Има обаче още едно условие, което трябва да се спази – тя трябва да е придружена от мъж, с който няма кръвна връзка. Много удобно и хитро, нали? J  Е, може това да е и съпругът ѝ, но шанса да се освободят от „бедата“, когато се усамотят под самодивското цвете е голям. 
"Росенът цъфти само през нощта срещу Спасовден и то за много кратко време - до сутринта листата му започват да капят. На хубаво е ако част от тях паднат върху жената и нейния придружител. Но преди това двамата трябва да подредят трапеза под самодивското цвете - да разпънат червен месал /покривка/, да сложат върху него спасова пита, варена кокошка и бъклица с вино и... разбира се да хапнат и да пийнат. Какво друго се случва, етнографията не уточнява. Знае се само, че към полунощ, те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, двамата трябва да оставят храната под цветето и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Така безплодието остава под росена. Ако жената зачене, то става по магичен начин, по божия промисъл и не се тълкува като прелюбодеяние.“ 
 “Те ти, булка, Спасовден!“  За израза обяснява малко известна еротична, народна приказка, която е част от една ниша на българския фолклор, за която малко се е говорело преди време от неговите изследователи, но е била неразделна част от живота на хората - онази интимната, пиперливата и много забавна. Днес този „срамен“ фолклор е наречен блажен и е събран в сборника на Флорентина Бадаланова - „Фолклорен еротикон“. 
Освен всичко това, Спасовден е и празник на всички хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Да са живи и здрави всички именици, да им е честито името, да са им богати трапезите и верни приятелите!

И понеже никой не е по-голям от хляба, а и е празник на хлебарите, ви поднасям вкусен, селски хляб, който не се меси и по стара традиция се пече в подник (подница). Е аз го пекох във фурната, в тенджера. Рецептата е стара, колкото хляба (тогава с квас, вместо с днешната мая)– така се е приготвял векове наред, преди техническият прогрес  да ни улесни с днешните готварски печки. И ви уверявам, че е сто пъти по-вкусен от който и да било друг. Разбира се, всеки приготвен от собствените ви ръце ще е най-хубавия и най-вкусния, но в подник, хлябът има различен вкус и аромат. Тайната е в бавното печене в затворен съд и на постоянна температура.
Решението да се ползва тежка тенджера е много сполучливо, а съвременните фурни с възможността да поддържат точно определени и постоянни градуси, спомагат да си докараме оня вкус на хляба, който предците ни са познавали. Ако имате подходящ глинен съд с капак, можете да ползвате и него, но нека гърлото му е „отворено“, че да не се затрудните с изваждането на хляба.


Продукти

800 гр. брашно
1 с.л. сол
600 мл. хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 гр. или 2 пликчета суха)

Приготвяне

Най напред разтваряме маята в топлата вода и я оставяме за малко настрана да се развие.
В голяма, дълбока купа пресяваме брашното със солта, правим кладенче в средата му и там наливаме разтворената мая. С дървена лъжица бъркаме енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяме покрито за час и половина до два на топло.
После, на обилно набрашнена повърхност го обръщаме и с няколко (3-4) движения го загръщаме, колкото да му придадем форма. Покриваме го със съда, в който е втасвало и го оставяме така, покрито за още половин час.
През това време слагаме голяма и тежка тенджера (чугунена), заедно с капака ѝ във фурната и я пускаме да се загрее на 230°. След като изтече половиният час, внимателно изваждаме тенджерата от фурната и в нея прехвърляме тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загръщаме леко. Похлупваме с капака и връщаме във фурната за 30 минути без да отваряме. След това внимателно махаме капака на тенджерата и допичаме хляба за още десетина минути.


Вадим го от фурната и го обръщаме върху скара до пълното му охлаждане. 


Не го режете веднага, колкото и да ви мами ароматът му, защото ще остане влажен, така че се въоръжете с търпение! J


И да ви е сладко!


19 май 2015 г.

Салата с варени яйца и сос "Манго"


Днешното ми предложение е както за диетуващи, така и за тези, които обичат да си угаждат. Салатката, която ви представям е много вкусна, ароматна и свежа! Зеленчуците са само идея – такива, каквито обичаме, каквито имаме в наличност. Ако решите да я изпробвате, може да я обогатите и превърнете в истинско гурме преживяване с добавка на ядливи цветя, семена и ядки. По-важен е сосът – екзотичен, лек и кремообразен, придаващ ѝ сочност, аромат и повече вкус. И един съвет – направете си двойна доза от него, защото е толкова вкусен и пристрастяващ, че има голяма вероятност да го добавяте на каквото се сетите. У нас е предпочитан за потапяне на тънко  нарязани свежи зеленчуци, в салати, в тортили, за пържени картофки, както и за панирани рибни и пилешки късове.

И рецептата:

Продукти

за Манго сос

1 добре узряло манго
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. натурално нишесте
½  малка глава лук
3-4 с.л. вода
1 с.л. къри
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 ч.л. оцет Балсамико (тъмен)
Карамел  (светъл, приготвен от 1 с.л. захар и 1 к.ч. сметана)

за салатата
/за 3 порции/

4-5 чери доматчета
1 малка краставица
1 малка чушка (зелена или червена)
1 морковче
3-4 сварени яйца
1 топка Моцарела (125 гр.)
1 ч.л. семена (любими или смес от тях)
1 с.л. едрозърнеста дижонска горчица
няколко листа зелена салата (айсберг, копф, маруля, спанак или рукола)
букетче от няколко клончета свежи подправки (риган, копър, кориандър, босилек)

Приготвяне

на соса

Почистете и наситнете максимално лука. В малка касерола налейте зехтина, добавете лука и загрейте на среден огън. Когато започне да се запържва, добавете водата, похлупете, намалете огъня и задушете до пълното му омекване. После отведете и оставете да се охлади малко.

Карамелизирайте захарта на тих огън до светъл, златист цвят и разредете със сметаната като бъркате непрекъснато. Ако се наложи, долейте още малко.Охладете.

Почистете мангото и извадете месестата му част. Сложете я в каничката на блендера, заедно с подправките, лимоновия сок, оцета, задушения лук, карамела. Разбийте до хомогенна смес. Сега е момента да добавите нишестето като се съобразите с това, колко е рядка сместа - преценете какво да е количеството, имайки предвид, че това, което съм дала е приблизително. Разбийте отново всичко и прехвърлете в подходящ стъклен съд с плътно затваряща се капачка. Съхранявайте в хладилник до седмица.



За салатата, сварете и обелете яйцата.
Измийте старателно всички зеленчуци, подсушете ги и ги надробете. Салатните листа само накъсайте на удобни за консумация парченца и наредете на дъното на салатиера, отгоре подредете яйцата, накъсаната моцарела и зеленчуците. Поръсете със семената, капнете тук-там по малко от горчицата и нахвърляйте листенца от зелените подправки. Полейте със сос Манго и поднесете.




Може да сервирате от соса и отделно, за да си допълвате по желание.
Да ви е сладко!



15 май 2015 г.

Чийзкейк с ягоди /Strawberry Cheesecake/


Не бях правила сладкиш от доста време... като се замисля май от 2 месеца, от последната торта, портокаловата. А, щях да излъжа! Съвсем изключих Великден – да, имаше сладки и козунаци, недокументирани тази година, но някак не ни беше до сладости, все към соленото ни теглеше, все към зеленото, към зарзавата и топлия хлебец. Леки закуски, салато-обяди, семпли вечери на хапки, мезета, супи, няколко нездравословни  пици и лазани... за мен редовните домати и сиренце, с прясна фокача, свежи тревички и много ягоди. И един тежък Гергьовден. После пълно разтоварване и диета. J  До онзи ден, когато Драго ни засипваше цял ден в нета с неговите греховни, кулинарни предложения и като капак ми дойде салатката му с ягоди и песто от левурда. Както ми е ягодова тази пролет, както ми се усмихваха онези ми ти червени хубавелки, толкова и ми трябваше. Поръчката бе дадена и след час кошничка зрели, кърваво червени и уханни ягодки прекрачи прага ми. Да, ама докато те пристигнат, Драговата салатка вече се бе изпарила от съзнанието ми и бе отстъпила място на едни сладки фантазии... J Така че везната се наклони към десерта. Нямаше разочаровани, де. А и чийзкейк май всеки обича, поне аз не съм срещала човек, който да откаже на това изкушение. Имах продуктите, само бисквити за подложката ми липсваха – пак някой ги бе надробил на попара. За късмет намерих в запасите опаковка савоярди и ощетих бъдещото тирамису с един ред бишкоти. И нали очето ми малко мери едно към гьотере, та забърках крем в повече и докато тортичката стягаше, спретнах мини вариант в чашки. Супер ми дойде една такава! J



От тортичката опитах едно тънко парченце, че да не прекаляваме – лято иде, нали?! ;)

Ако вие си нямате подобни ‘атъри, ако чийзкейка ми ви харесва и ви се ще да си го направите,  давам веднага рецептата, макар подобна да не е нужна – просто наредете бишкоти на дъно на тортена форма с падащи стени (след като сте ги напоили в нещо вкусно), забъркайте един хубав крем от извара, крем фреш, квасена сметана, крема сирене, Маскарпоне – каквото ви се намира под ръка, съобразено с вместимостта на формата, подсладете и ароматизирайте на вкус, желирайте с нужното количество желатин и насипете върху бишкотите. Заравнете и оставете в хладилника да се стегне. Плодовата част може да е с каквито си искате плодове – любими или налични. Сложете в тигана малко захар и плодовете и щом се разтопи захарта, отстранете, ароматизирайте с ванилия или някакъв подходящ ликьор, добавете и тук разтопен желатин и насипете върху стегналия чийз. Отново в хладилника за около час и сте готови. Няма голяма философия, няма печене, лесно, бързо и с чудесен, вкусен резултат.


А конкретните съставки за тази хубавица - сега.


Продукти
/за форма с Ø 24 см./

за основа
12 бишкоти Савоярди
200 мл. пресно мялко (студено)
1 пликче ванилова захар
+ 20 мл. ром (по препоръка на сина ми) - аз не сложих

за чийзкрема
250 гр. фина извара
600 гр. Маскарпоне
300 гр. квасена сметана
200 гр. бял шоколад
2/3 до 1 ч.ч. пудра захар (на вкус)
3 пликчета ванилова захар
50 мл. бял ром
½ ч.ч. кокосови стърготини
2 пликчета желатин

допълнително
750 гр. зрели ягоди (250 гр. отделете за декорация)
3-4 с.л. захар или на вкус + 1 ванилова захар
100 мл. бяло шампанско
1 пликче желатин

Приготвяне

Както по-горе обясних, не е кой знае каква философия.
Най-напред си направете крема като смесите заедно изварата, Маскарпонето, квасената сметана и пудрата захар. Разбъркайте с миксер на средни обороти като междувременно добавяте кокосовите стърготини, разтопеният шоколад, ваниловата захар и рома. Хомогенизирайте сместа и накрая добавете разтопения желатин. Разбъркайте отново за кратко.
Сипете пресното мляко в подходящ съд, ароматизирайте го с ванилията и по желание с малко ром. Потапяйте бишкотите в млякото за кратко от двете страни и ги редете на дъното на тортената форма. Запълнете всички дупки. Отгоре разстелете крема, загладете внимателно, че да не остане някъде въздух – просто тръснете леко няколко пъти формата в масата и всичко ще се намести правилно. Приберете в хладилника да се стяга.
Междувременно сложете в тиган 500 гр. ягоди (почистени, измити и разполовени), захарта и ванилията и загрейте на среден огън без да бъркате, за да не смачкате плодовете. В малка паничка залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете настрана да набъбне. Щом се разтопи захарта в тигана с ягодите, отведете настрана. Разтопете на водна баня набъбналия желатин и го налейте заедно със шампанското в ягодите, разбъркайте и излейте върху чийзкрема.  (Ако формата ви е с по-ниски стени и кремът достига горния ѝ ръб, направете в центъра му малка вдлъбнатина – на около 1 см. от външния ръб, за да поместите в нея ягодовото желе.)
Приберете в хладилник, за да стегне и накрая насипете отгоре отделените пресни ягоди, почистени, измити и разполовени.


Това е. Много бързо се получава, а вкусът ще ви отнесе в облаците, обещавам! J
Сервирайте с подходяща безалкохолна напитка, млечен шейк или шампанско, ако случаят го предполага. 



И да ви е сладко!