Една малка и бърза тортичка, ей така без повод, за
повдигане на духа и настроението. Сочна, нежна, много
ароматна и най-вече лека.
Продукти
/за форма с Ø 24 см./
за основата
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. пудра захар
1 ванилова захар
½ ч.ч. квасена сметана
2 яйца
60 гр. разтопено масло
2 с.л. какао
100 гр. тъмен шоколад 70%
кората на 1 портокал
отделно:
120 гр. меко масло
½ ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. млени ядки (бадеми, орехи)
50 мл. тъмен ром
за крема
500 гр. Маскарпоне
1/3 ч.ч. пудра захар (или на вкус)
1 ванилова захар
200 мл. млечна сметана
1 пликче фиксатор за сметана
30 мл. ром
за портокаловото желе
500 мл. прясно изцеден портокалов сок
2-3 с.л. кристална захар
1 пликче желатин на Dr. Otker
Приготвяне
на основата
Загряваме фурната на 180°.
Пресяваме всички сухи съставки в дълбока купа.
Добавяме в тях разтопеното масло, яйцата, сметаната и настърганата кора на
портокала (предварително добре измит с четка и топла вода). Разбиваме с миксер
като едновременно с това наливаме и разтопения шоколад. Прехвърляме тестото в
предварително намаслена и поръсена с брашно кръгла форма с диаметър около 20
см.
Печем наведнъж за около 30 минути.
След като блата се изпече и напълно изстине, го натрошаваме на дребно в
купа. Добавяме към него млените ядки, рома и разбитите до пухкав крем масло и
пудра захар. Хомогенизираме сместа и я разстиламе като основа върху поднос
фиксирайки диаметъра с тортен пръстен на 24 см.
Прибираме в хладилника да стяга
и се захващаме с крема.
За него разбиваме Маскарпонето с пудрата захар, ванилията, рома и 50 мл. от
сметаната до пухкав крем, който внимателно събираме с останалата сметана,
разбита заедно със фиксатора. Разстиламе
готовия крем върху основата, заравняваме повърхността му и прибираме в
хладилника на студено.
За желето, изцеждаме сока на около 6-7 портокала. За повече вкус може да
добавим и сока на 1 лимон. Подправяме със захарта на вкус и загряваме леко на
среден огън при постоянно бъркане. Не изчакваме да заври, нужно е само да се
разтопи захарта. Прецеждаме. Разтопяваме внимателно на водна баня предварително
накиснатия в 2-3 с.л. вода желатин и го наливаме в портокаловия сок. Изчакваме
докато започне да стяга леко и го изливаме върху крема. Връщаме тортичката
обратно в хладилника до пълното стягане на портокаловото желе. Малко преди
напълно да стегне гарнираме повърхността с натрошени шоколадови ядки.
Добре е тортичката да отлежи едно денонощие или в най-лошия случай поне 6
часа, а преди поднасяне внимателно я отделяме от стените на пръстена с помощта
на тънък нож.
Опитайте и да ви е сладко!
Ех, че красота! И така свежо ми напомни за слънце и повече цвят. Благодаря ти, Ирме!
ОтговорИзтриванеА тортата е просто прекрасна, чудно съчетание на любимата комбинация портокал и шоколад. :)
Прегръдки и спорна седмица!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеПрегръдка и много усмивки от мен! :)
И как се чака да престои ?
ОтговорИзтриванеЧудесна е, Ирме и създава слънчево настроение :)
Прегръдки!
Чака се, Дани, с търпение и инат. И заобикаляне на хладилника. ;))
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдка и за теб!
Интересен блат има тази торта,Ирма,наистина звучи свежа и изглежда супер креместа и сочна!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва!
Хубава вечер!
Блатът всъщност бе просто един много шоколадов кейк, Роси, но момчетата поискаха торта. А и на мен ми минаваха подобни мисли, та в крайна сметка реализацията на тортичката бе съвсем спонтанно решение. И наистина е много сочна - основата просмуква до някаква степен влагата от крема и така сочността ѝ е пълна. :)
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден от мен!
Да бе, ей така набързо, мьничка... Ама страхотна е , Ирма. Има ли още сняг при вас или да хващам пътя за трохите от този разкош?;)
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка!
Мъничка е, Марте и ако имаш готов шоколадов кейк, направо е експресна.
ИзтриванеСнегът ни изчезва вече, както и от тортата остана само спомен, така че ако наминеш, свиркай овреме, че да измисля нещо по въпроса. Как така трохи?! :)
Топла прегръдка имаш и ти, мила!
Много обичам такива тортички. Тази е много съблазнителна!!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Виолета! Да, съблазънта бе голяма. :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден от мен!
Нежна и красива торта. Съдържа цели три цвята и вкуса, което я прави много загадъчна. Поздрави за красивите кадри.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден.
Благодаря, Габи!
ИзтриванеПоздрави и усмивки имаш и ти!
Прекрасна торта! Много ми хареса! Поздравления, Ирма!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Хриси! :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден от мен!
Не е нужен повод да се поглезим:))), а тази тортичка е като слънце, създава много настроение, Ирма, снимките и те допринасят за тези емоции ! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеДа, Бонбон, глезотиите са винаги добре дошли. Важно е само да не губим мярка, че да не се превърне ефекта им в дефект. ;))
ИзтриванеПрегръдки и усмивки от мен!
Красива, ароматна и много вкусна! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! :)
ИзтриванеПрегръщам те и аз!
Ирме, обожавам ги тези твои десерти и снимките им...
ОтговорИзтриванеРадва ме това, Весе и сърдечно ти благодаря! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Ирма, всеки път ме оставяш без думи!
ОтговорИзтриванеПрекрасна, чудесна, невероятна торта!!!
Браво!!!
Благодаря, благодаря, Аля! :) И аз онемявам, когато гостувам при теб, та понякога наминавам по два пъти, да се насладя и оставя коментар.
ОтговорИзтриванеХубав петък и вдъхновяващ уикенд! Прегръдки!
Влюбих се от пръв поглед-страхотия.....
ОтговорИзтриванеХубава петъчна вечер и още по-хубави почивни дни!
Ама аз колко неща съм пропуснала тук! И солената торта- толкова апетитна и тази разкошотия! Много вкусна и красива!
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Ирме!