Хайде още една тортичка!
Искате, нали? J
Често у дома приготвям салати, редени на няколко пласта –
солена торта един вид. Понякога редувам пластове хляб с някакъв крем, пастет,
зеленчуци, месце, сирена и т.н. Понякога вместо хляб ползвам палачинки или
тортили. В една от любимите ни комбинации обаче липсва каквото и да е тестена
част. Всички компоненти са споени от крем Тартар, а получената тортичка е с
много нежна текстура и страхотен вкус.
Продукти
/за форма с Ø 22 см./
600 гр. сос Тартар
300 гр. мариновани гъби
300 гр. варено-пушена шунка
300 гр. зеленчуков микс (моркови, грах, картофи)
3-4 сварени яйца
300 гр. рендосан кашкавал
150 гр. рендосано сирене тип Фета
няколко клончета магданоз
1 пликче желатин
за крем Тартар
3 ч.ч. квасена сметана
4 с.л. майонеза
1 с.л. лека горчица
1 ч.л. лимонов сок
сол черен пипер на
вкус
Приготвяне
Почистете зеленчуците и ги сварете в подсолена вода.
Прецедете и нарежете морковите и картофите на дребно. Ако ползвате готов
замразен микс, то в плика всички зеленчуци ще са надробени на що-годе еднакви
по размер парченца, което ще ви улесни.
Сварете и яйцата, охладете и обелете, след което нарежете
както ви харесва - на кубчета, дебели филийки или само ги разполовете.
Гъбите отцедете добре от маринатата.
Шунката нарежете на жулиени или кубчета – както решите,
но имайте предвид, че по-дребно нарязаните продукти улесняват нарязването на
тортата.
Подгответе си и кашкавала като го рендосате.
За крем Тартар просто смесете в купа всички продукти и
хубаво ги разбийте до гладкост. Накиснете желатина, а след като набъбне го
разтопете на водна баня и добавете в соса. Разбийте отново и пристъпете към
сглобяване на тортичката.
За целта ползвайте тортена форма. Застелете я със стреч
фолио като отпуснете повечко от него и оставете краищата му да излизат извън
формата.
· На дъното сипете 2-3 лъжци крем Тартар, разстелете го
навсякъде равномерно, нахвърляйте тук-там листенца магданоз и наредете гъбите.
· Отгоре сипете и разстелете още крем, а върху него
разстелете на равномерен пласт сварените зеленчуци.
· Отново покрийте с крем, а върху него подредете шунката.
· После пак пласт крем, в отгоре му варените яйца.
· Завършваме с останалия крем Тартар, заглаждаме и
покриваме всичко с дебел пласт рендосан кашкавал.
Покриваме добре всичко с краищата на фолиото и хубаво
притиснете отгоре, за да се сбият пластовете, а кашкавалът да се разпредели
навсякъде плътно и да се оформи като платка.
Прибираме тортата в хладилника за една нощ.
На другия ден я отвиваме, обръщаме върху поднос,
освобождаваме от формата и сваляме внимателно цялото фолио. Така кашкаваленият
пласт ще остане отдолу като основа, а тортичката отгоре покриваме обилно със
сиренето, рендосано на ситно.
Поднасяме
с препечен хляб и домати.