Отдавна вече цветята на масата ни не са само букети във вазата,
а могат и да се похапват. Знаем всички, че от тях се правят ароматизирани води,
които се ползват в парфюмерийната и козметичната индустрия. Розата е царицата в
това отношение. Но знаем също, че розовата вода се ползва и в сладкарството,
както и тази от лимонов, портокалов цвят, цвят на лайм и грейпфрут. За
направата на прекрасни чайове ползваме цветовете на лайка, липа, мащерка,
кантарион, хризантема, бергамот, лавандула и още много, и много. Но опитвали ли сте да ги
консумирате свежи, току що откъснати?
У дома имаме традиция в похапването на свежи цветя. Спомням си,
че веднъж като момиче, на село в градината на баба не знам защо, но бях решила
да „опаса“ розите й. Скъсах няколко от венчелистчетата им и ги опитах. Харесаха
ми и като се започна едно хапване на розови листенца... дъвчех си ги доволно,
до момента в който баба изпадна в потрес – най-красивите и едри рози бяха останали
само с дръжки, а устата и езикът ми бяха посиняли от тях. Но бяха толкова
ароматни и вкусни! :) Нищо не ми стана. Може би защото имах тренинг с розовото
сладко. След години, моята дъщеря, тогава съвсем мъничка, възпрепятствала на
мама едно гости. Жената купила букет карамфили (по онова време само те се
намираха целогодишно), сложила ги във вода и влязла да си вземе душ преди да излезе, а малката й внучка докато
скучаела, решила да си похапне карамфили. Така изчезнали не един или два, а
цели три карамфила от общо седем. Не стига, че уплашила баба си, ами как с четен
брой цветя на гости да отидеш, пък три били малко. Така че, никой никъде не
отишъл. По-късно пък милото ме изненада, когато веднъж спря колата в планината
до един акациев храст, откъсна няколко грозда и взе да си ги яде като козичка.
Много били вкусни. Опита се и мен да привлече в заниманието си, но „аз коза не
ставам!“ :) Мина време преди да се реша да опитам, че после взех и лимонада да
правя с нея, и да я панирам... Но, когато и да сложех цветя в салатата или да
гарнирам нещо с тях, винаги бяха грижливо отделяни от момчетата. До онзи ден, когато им поднесох за пореден път
цветен крем. Никой не махна и едно цветче дори. Излапаха всичко до шушка. Накрая
се сетиха да ме питат „Ама, люлякът не е
ли отровен?!“ Е, не е! Ако се консумират само венчелистчетата без тичинките, нищо няма да ни стане. И не само това,
ами запазва донякъде уханието си в десерта. При това толкова вкусен и ароматен
стана, че ако не внимавах за килограмите и ако не бих изглеждала лакома, бих си
хапнала с огромно удоволствие още една порция от него. :)
Та, за смелите и експериментаторите рецептата е тук:
Люляков Бавароаз
Продукти
/за 4 порции/
600 мл. пълномаслено пресно мляко
4 яйца
5 с.л. захар (ползвах тръстикова)
2 пликчета желатин
1 шушулка ванилия
60 гр. масло
600 гр. сметана + 3 с.л. пудра захар
1 с.л. кокосови стърготини
отделно
1 пълна шепа цвят от люляк (в случая лилав)
100 мл. прясно мляко
3 ягодки
Приготвяне
Люлякът, който ще използвате е хубаво да е със силен аромат и трябва
да е набран от чисто място – да не е крайпътен, напрашен от автомобили и със
сигурност да не е третиран с препарати. Измийте го и изтръскайте водата.
Съберете цвета му като леко издърпвате всяко цветче – то ще се отдели с лекота
като тичинките ще си останат на дръжката.
Сега сложете в малка купичка или касеролка 100 мл. прясно мляко
да се загрее. Точно преди завирането му го отведете настрана и сипете в него
2/3 от люляковият цвят. Отделете само малко за декорация на готовия крем.
Похлупете съда и го оставете настрана да се охлади, след което прецедете
млякото.
Накиснете желатинът в 6-7 с.л. студена вода.
Разбийте сметаната с пудрата захар на пухкав крем.
В друга касеролка сложете останалото мляко да заври като
добавите в него семенцата на разполовената шушулка ванилия. Когато заври
отведете настрана.
Междувременно разбийте целите яйца със захарта и люляковото
мляко. Прецедете ваниловото мляко (ако не ви пречат ваниловите семенца може да
пропуснете прецеждането) и на тънка струя при постоянно разбиване с телта го
добавете към разбитите яйца. Върнете съда на котлона и на среден огън
продължете да бъркате, докато крема започне да се сгъстява. Добавете маслото,
разбъркайте и отведете настрана и да се охлади малко. Когато можете да потопите
пръст в него и да не ви пари, загрейте желатина на водна баня, докато се втечни
и го добавете в крема. Разбъркайте и съберете с половината от разбитата
сметана. Щом крема се хомогенизира, бързо го разпределете в порционни чаши и
приберете в хладилника да се охлади и стегне.
Останалата разбита сметана подправете с кокоса и прехвърлете в
пош с къдрав накрайник. С нея гарнирайте крема. Поръсете отгоре с малко люлякови
цветчета от заделените и украсете с ягодка.
Кремчето се получава много леко като мус, приятно сладко и с нежен аромат, който ще ви накара да
мъркате от удоволствие. :) Цветчетата
люляк придават с всяка лъжичка освен хубав мирис и един леко тръпчив вкус,
който е нещо ново и много приятно като усещане.
Опитайте и да ви е сладко!
И няколко любопитни факта за люляка:
Наименованието на растението (Siringa) идва от гръцката дума "syrinx", която означава тръбичка и е свързана с тръбовидното устройство на цветовете. Така се наричала и свирката, която бог Пан направил от стеблата на тръстиката - нимфа.
.....
" ... А преди 446 години един европейски император
получава дар красив храст. Само след половин век от рядкост, великолепният
храст започва да краси всеки дом и парк. Syringa vulgaris - това е неговото
латинско наименование. Иначе ние го знаем като Люляк!
Любопитно е, че най-обилно и разкошно цъфти в Скандинавия. А родината му е Персия, днешен Иран. Символ на различни настроения е люлякът. Казват, че колкото по на Изток отиваш и ти подарят люляк - то искрено желаят повече да не те видят. Затова тръгни на запад, защото подаряването на лилавото великолепие може да значи само и единствено „Обичам те!” Както се казва „Свят , като цвят!” Между другото може би не е случайно, че Lilas са нарекли персийците люляка, което в превод означава...”цвете”! ... "
Любопитно е, че най-обилно и разкошно цъфти в Скандинавия. А родината му е Персия, днешен Иран. Символ на различни настроения е люлякът. Казват, че колкото по на Изток отиваш и ти подарят люляк - то искрено желаят повече да не те видят. Затова тръгни на запад, защото подаряването на лилавото великолепие може да значи само и единствено „Обичам те!” Както се казва „Свят , като цвят!” Между другото може би не е случайно, че Lilas са нарекли персийците люляка, което в превод означава...”цвете”! ... "
.....
Знаете ли че, люлякът и момината сълза не се понасят? Нито във вазата, нито в градината могат да виреят заедно. Защо ли? На вас оставям да разберете. ;)
Вълшебница!
ОтговорИзтриванеУсмихваш ме, Зори! :) Благодаря ти!
ИзтриванеИрме, десертът ти е толкова ефирен, така нежен... Прекрасен! :)
ОтговорИзтриванеА кичестите цветя с мънички цветове са любими мой... Точно тези - люляк, момина сълза, зюмбюл... Красота! :)
Поздрави сърдечни!
П.П. Отивам да видя защо не се понасят, не го знаех това.
И на мен са ми едни от най-любимите, Гери :) Ароматът им е омагьосващ!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Прегръдка от мен и весели празници!
Ирме, аз съм от експериментаторите, но цветя не съм използвала :)
ОтговорИзтриванеКремът е прекрасен и съм сигурна, че ухае чудесно!
Прегръдка и хубава сряда :)
Вярно ли, Дани?! Непременно да се поправиш! :)
ИзтриванеБлагодаря за милите думи!
Хубави, весели празници от мен!
Страхотна рецепта и снимки, Ирма! Браво! Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря! Драго ми е, че одобряваш и двете! :)
ИзтриванеВесели и щастливи празници! Прегръщам те и аз!
Великолепен крем, Ирме! Люляковата нотка много ми допада. Ще ставам цветеядно животно :)) И при Бети си записах едни вкусотии с теменужки, рози, а сега от теб и този люляк. Много ми се иска да опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави, с пожелание за хубав ден!
И непременно го направи, Снежи, няма да съжаляваш! :)
ИзтриванеБлагодаря ти за комплиментите!
Прегръдка с пожелание за хубави празници!
Вълшебен аромат и цвят! а кремът е разкош! Страхотна си, Ирма, публикацията ти дарява пролетно настроение! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНаистина е голямо вълшебство това кремче, Кате! :) Благодаря ти!
ИзтриванеВесели и щастливи празници от мен! С много усмивки! :)
Ухае ми на люлякова нощ- моят е а-ха да цъфне;) Пасла съм какво ли не- баща ми е отрасъл в гората на едно място, забравено от Бога, та основно с пасане са се прехранвали- водил ме е да "ядем" какво ли не;) Така, че защо не и люляк. Отделно от яденето, той ми е най-любим след фрезиите;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Ирма!
Марте, усмихваш ме, мила! :) Толкова настроение в три реда не всеки може да ми докара!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце! А ти окастри малко твоя люляк, не го жали и направи кремчето! Дори и сладко от него става :)
Хубави празнични дни от мен! Прегръщам те!
Много весел разказ за цвето-яденето, Ирме! Аз пък в детските си години само съм смукала детелиновите цветове и дъвкала житени зърна. Друго не съм пипала. И до ден днешен не съм опитвала цвят, ей така суров в салата. А гледам даже ги продават!
ОтговорИзтриванеДесертчето звучи много изискано и така даже си го поднесла! Много красиви снимки :) Общият вкус си го представям ясно, но люляковият ми се губи. Все ще пробвам и това 8-)
Усмихнат петък от мен! Прегръдка :)
Сега тъкмо цъфти люляка, Таня - не пропускай да го опиташ на каквото ти дойде на ум. И вземи поправи тая грешка с цветята - наистина са вкусни някои от тях. :) Например акацията - не вярвах, че толкова ще ми хареса и само се инатех. Ако искаш пробвай най-напред с малките виолетки, ще се влюбиш в усещането да са ти под небцето!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки! Красиви празници ти желая!
Están perfectas y deliciosas una copa golosa,abrazos
ОтговорИзтриванеMuchas gracias, Rosita! :)
ИзтриванеBienvenido de nuevo!
Ирме, благодаря ти за чудесната идея с люлюка!
ОтговорИзтриванеНаправих го кремчето с малки изменения, но се получи страхотно!
Можеш да го видиш при мене: http://lecker-mit-gerim.blogspot.de//2014/04/kostliche-fliedercreme.html
Прегръдки с пожелание за сладки сънища!
Благодаря ти, Генка! :)
ИзтриванеМного ме зарадва! Страхотно кремче си направила, а снимките са приказно красиви! Браво!
Прегръдки от мен и хубав ден!