След последния път, когато хапнах сьомга получих кожен проблем.
Не знам дали имаше връзка с рибата, не ходих на лекар, защото се прояви късно
вечерта и до сутринта вече не можех да търпя дреха на гърба си, та излизането
ми бе невъзможно. И понеже не можех да спя, а и съм много упорита, да не кажа
инат, изчетох де що намерих медицинска литература по темата, сверих научните
знания със симптомите си и слава Богу, на сутринта съпругът ми купи правилните
лекарства, благодарение на които за ден-два се оправих напълно. Съвсем съм
наясно, че ситуацията не бе за пренебрегване и можеше да се развие в друга
посока, но за момента прецених и действах на своя глава. Остана обаче в мен
съмнението, че всичко това бе реакция на организма ми към сьомгата. И друг път
съм консумирала тази риба, не съм имала проблеми с нея, но кой знае – понякога
се случват неочаквани неща с нас. Може би съм развила непоносимост към нея и за
жалост, вече няма да мога да й се наслаждавам. Или пък рибката е била „нахранена“
с нещо? Но едва ли – само аз отчетох кожен проблем.
И понеже всичко това са само предположения без доказателства,
а тази риба много ми харесва, реших да си направя повторен тест на организма.
Нямах намерение да се отказвам заради някакви си съмнения - смело, а може би и глупаво от моя страна! Бях се заредила с
килограм нежно, с почти портокалов цвят сьомгово филе и идея за по-различното
му поднасяне, та се заех с голям ентусиазъм. Е, получи се много вкусен обяд и
за мой късмет и успокоение всичко мина добре, което ще рече, че съм здрава,
нямам алергия към сьомга и мога да си я ям спокойно и на воля. :)
А какво бе по-различното в една грилована сьомга ли? Гарнитурата.
Пикантно портокалово чътни. Чътнито (chutney) е индийска гарнитура/ястие, което наподобява лютеница, но с
тази разлика, че се ползват за направата му освен зеленчуци и плодове. Може да са само плодове, но те присъстват задължително в рецептите за него.
Не е мармалад, сладко или конфитюр. Чътнито е нещо уникално като вкус,
много приятно, НО и лютиво. Трябва да пари доста, за да е истинско чътни. Е, на
който не му понася само може да съжалява, защото вкусът му е неповторим,
независимо с какви плодове ще е приготвено. От друга страна защо пък да се
лишава човек от това удоволствие? Именно по тази логика моето чътни направих с
балансирана пиперливост. Обичам люта храна, но толкова люто, колкото би
трябвало да бъде и аз не мога да понеса.
От мен е рецептата и снимка за доказателство, от вас решението
дали да ми се доверите и да пробвате ;) И така, заповядайте на вкусен обяд с...
Гриловано сьомга филе с портокалово чътни
Продукти
/за 3
порции/
600 гр. филе от сьомга (3 х 200 гр.)
сол и
черен пипер на вкус
4-5
с.л. зехтин
30 гр. масло
половин лимон
за
портокаловото чътни
60 гр. масло
1 с.л.
зехтин
1
скилидка чесън
1
червена люта чушка (може и суха)
3
портокала
½ к.л.
рендосан джинджифил
щипка бял пипер
Приготвяне
Почистете
кожата на филето от люспите.
Ако
филето е цяло парче го разделете на три части по 200 гр. Посолете го нежно
със сол и черен пипер и го оставете настрана докато загреете скарата. Може
успешно да ползвате и грил тиган, като го загреете на среден огън. Когато е
готово, намажете грила с маслото, а рибните филета със зехтин, поръсете с малко
лимонов сок и ги поставете на нагорещената повърхност, с кожата на горе да се
запекат, след което обърнете. Печете от всяка страна за по 3 минути, извадете
върху кухненска хартия и приберете във фурната на топло.
За
портокаловото чътни сложете в тиган с не залепващо покритие маслото на среден
огън да се разтопи. Добавете пресованата скилидка чесън, наситнената люта чушка
, кората и сока на 1 портокал, който преди това добре сте измили и подсушили.
Разбъркайте. Обелете добре останалите два
портокала, почистете ги от
повърхностните ципи и ги надробете на кубчета.
Сложете и тях в тигана, добавете настърганият джинджифил, белият пипер и
разбъркайте отново. Оставете чътнито да къкри докато течността се редуцира наполовина.
Сервирайте
филетата в затоплени чинии като гарнирате с леко отцеденото чътни. По желание
може да ги полеете с орехово чеснов сос и да поръсите с малко наситнено чили.
За
соса:
Смелете
½ ч.ч. орехови ядки на ситно, добавете им ½ ч.ч. майонеза, 1 ч.л. мека горчица,
½ глава печен чесън и ½ ч.ч. квасена
сметана. Разбъркайте всичко добре да се хомогенизира и подправете с малко сол
при необходимост.
Аз
прибавих и останалият от прецеденото чътни портокалов сос. Получи се вълшебен
вкус.
Зелената
салата и бялото вино са препоръчителни!
:)
Да ви е сладко!
Ирме, обичам чътни и правя от различни продукти!
ОтговорИзтриванеС червено цвекло и портокали, със сини сливи...
Любопитна съм и ще опитам твоето!
Хубава седмица от мен!
Вярвам любопитството ще ти донесе очакваната наслада, Дани!
ИзтриванеХубава вечер от мен! И прегръдка, разбира се! ;)
Красота! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! :)
ИзтриванеПоздрави!
Ех,Ирме,толкова е благодатна за готвене и хапване тази риба,обаче пусто не ни ляга на небцето и това си е.
ОтговорИзтриванеИначе за красиво-няма спор,и при теб е така-нахраних окото с багри,а чътнито звучи чудесна!
Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!
Роси, опитай с патешко, щом като със сьомгата не сте приятели! Знаеш класиката "Патица с портокали" - с чътнито ще се гушнат като влюбени. ;))
ИзтриванеПрекрасна да е и твоята седмица, мила! Поздрави!
Ох, Снеже! Къде ги измисляш такива интересни и вкусни ястия?! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда божествено, а по съставките мога да съдя за вкуса!
Слънчева седмица!
Ина, рокля или пижама да си поискам? ;))
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, мила! А ти опитай!
Прегръдка и много усмивки от мен!
Изцяло ти се доверявам за рецептата и бих похапнала с удоволствие! Страхотна рецепта, Ирма. Радвам се, че проблемът е бил само моментен и че в действителност нямаш алергии към този деликатес. Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, бонбонче! А на тебе да ти е вкусно!
ИзтриванеПрегръдка и слънчево настроение от мен!
Сьомгата е и моята любима риба :) Добре, че си се престрашила пак да се пробваш с нея, че щеше да е жалко да я откажеш само на догадки... Вкусна рецепта предлагаш! И чътнито, и соса към рибката ми допадат!
ОтговорИзтриванеСлънчева и хармонична седмица ти желая :)
Благодаря ти, Таня!
ИзтриванеНаистина е много вкусна комбинацията от сьомга и тези леко пиперливи портокалчета. Сега се замислям с едно раче дали ще се харесат ;))
Поздрави и прегръдки за тебе, мила!
страхотия :) и аз много обичам сьомга :)
ОтговорИзтриванеНали? Знам, че с теб сме една порода, Зори. ;) Ще се радвам да опиташ и да ти се услади!
ИзтриванеПрегръдка голяма от мен! И много усмивки, де! :)
Ирме, само смелите оцеляват, нали знаеш! Браво за смелостта! Може би е малко безрасъдно, ама и аз бих реагирала по същия начин... И ето прекрасният резултат - много, много вкусно си сготивла отново. Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеГери, така е! Е, не пречеше да подходя малко по-внимателно, но ... слава Богу всичко е наред, че и вкусно си хапнахме. ;) Благодаря ти за похвалата, мила!
ИзтриванеПоздрави и от мен и пожелание за слънце и любов!
Сега видях колко съм огладняла и как съм изяла една буква...
ИзтриванеБезраЗсъдно - извинявам се за грешката...
Как съм пропуснала това разкошно предложение, Ирме,
ОтговорИзтриванемного обичам риба, и сьомга естествено, а портокаловото чътни е страхотно...
Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и усмихнат ден!
Драго ми е, че ти допада идеята, Дианка! Благодаря ти!
ИзтриванеТопла и уютна вечер от мен! Поздрави!
Добре, че всичко се е разминало . Интересно чътни, ще си направя някой ден. Определено е внесло колорит и екзотичност в тази северна риба :)
ОтговорИзтриванеНа мен любимото ми е с манго и лайм.
Прегръдки и хубави почивни дни!
И с манго е вкусно, да Бети. Но опитай и с портокала, страхотно е! :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Ирме, милата тя, е как се обрина така? :) Много се радвам, че не е било от невероятно вкусната сьомга. Така красиво си ни я поднесла. Иде ми да се присегна :) Чътнито незнам дали ще ми е по вкуса, но цосът звучи божествено с орехите. Непременно ще го пробвам следващия път. Прегръдки
ОтговорИзтриванеО, това беше отдавна, Ани, в началото на есента и почти вярвах, че е от една сьомгова пастърва, но за късмет не се повтори. За чътнито... може би не си любител на лютото и странните му комбинации с плодове или шоколад, но ако обичаш да експериментираш, определено го пробвай - много е приятно. Дори съпругът ми, който е привърженик на традиционната българска кухня го опита този път и си хапна блажено. Ще се радвам да ти хареса!
ИзтриванеПрегръдка и прекрасна седмица!
Тази риба ми е толкова вкусна, но някак ми тежнее- мога да яз малко от нея, но пак е нещо. Няма да подмина и този вариант, ще се прежаля, нека ми е тежко;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Ирма, а чътнито ме заинтригува!
Марте, за първи път попадам на човек, който да определя сьомгата точно като мен - обичам я, вкусна ми е, но и тези 200 грама ми дойдоха множко. Виж, една малка пъстърва е друго нещо. Дори мазната скумрия не ми дотежава толкова, а най-лека ми идва треската. Но пък тази рецепта си струва опита, дори с по-малко по размер филенце и повечко от чътнито ;)) Вярвам и ще се радвам да ти се услади!
ИзтриванеПоздрав и хубава, нова седмица от мен!