... нещо вкусно,
нещо сладко, нещо кадифено гладко!
Последните две
седмици са ми много напрегнати, натоварени и изтощителни. Както има една дума
„Да се чудиш на кой камък вода да сипеш!”
Няма да навлизам в подробности и да ви занимавам с моите си проблеми, а
само ще кажа, че накрая не ми се готвеше изобщо. Добре че половинката не беше
през цялото време в къщи, а малкият учеше за изпити, та не усети много
напрежението ми. Но пък се беше сетил за крем Карамел и на два пъти ме подсеща,
че съм обещала да му направя от... един месец. Е, не беше месец, а седмица, но
пак си е закъснение, голямо при това, особено в съзнанието на гладен, млад мъж!
Нали е просто крем, какво като е Карамел – цяла седмица ли трябва за
подготовка?
Е, кандардисах
се накрая и днес, когато вече май не е и очаквал му го сервирах. :-)
Ще напиша тук
рецептата не за друго, а защото е малко по-различна от обичайната. В старият ми тефтер имам записана мамината
рецепта, но винаги когато приготвях крема, променях малко нещата – яйцата
по-точно. По-точно намалявах количеството им, защото винаги са ми идвали в
повече – крема ми миришеше осезаемо на тях, което ми пречеше да се насладя на
иначе, великолепният му вкус. Мама е записала 8 яйца на 1 л. пресно мляко, а аз
го правя винаги с 6. Или 7, ако са по-дребни.
Имах останала бутилка мляко, но младежа го беше преполовил, затова
допълних до литър със сметана. Това е втората разлика от класическата рецепта
за крем Карамел. Има и трета, но тя мисля е незначителна – захарта, която
ползвах е тръстикова, нерафинирана.
А сега и
точните съставки:
6 големи яйца
200 гр. захар
(ползвах тръстикова, нерафинирана)
2 пликчета
ванилова захар
500 мл. пресно
млеко
500 мл. млечна
сметана (30%)
за карамела
150 гр. захар
2 с.л. вода
Приготвяне
Сложете в
тенджерка с дебело дъно млякото и го загрейте леко, до приятно топло (в никакъв
случай да не вдига пара)
Отделно, в
друга голяма купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем (до
побеляване на сместа). Продължавайки разбиването добавете на тънка струя
сметаната и бийте докато всичко добие още по-пухкава консистенция. Тогава на
тънка струя и на порции, налейте и топличкото мляко.
Получава се
лека и нежна смес, като за сладолед.
Включете
фурната да се загрява на 160°.
В малка
касеролка сипете захарта и водата за карамела и поставете на котлона. Не
бъркайте! Когато забележите, че захарта се е разтопила, започнете да
разбърквате непрекъснато с дървена лъжица, докато карамела добие красив,
златисто-кафяв цвят.
Веднага го разпределете
в подготвените за целта купички от огнеупорно стъкло, алпака или керамика.
Действайте бързо, докато не се е стегнал и
наливайте внимателно, за да не се спукат паничките от топлината на
карамела. Наклонете ги насам-натам, за да се разпредели карамел и по стените
докъдето е възможно. На формичка от около 200 гр. се пада по около 1 пълна с.л. карамел. Ако остане все пак, го
разпределете по паничките. Подредете ги в дълбока тавичка и налейте в нея
приятно топла водичка, на дълбочина 1 пръст.
Налейте с
черпак пухкавият крем в купичките, след
което сложете тавата във фурната и долейте в нея още топла вода, докато достигне
малко под ръба на купичките.
Печете около
час – час и 15 минутки.
Внимателно
извадете тавата от фурната и паничките от тавата. Оставете ги да се охладят
добре и пренесете в хладилник до пълното им охлаждане.
Преди да
поднесете, освободете леко с лъжичка залепналите ръбчета от стените на
купичките, похлупете с чинийки и обърнете. Едно леко потупване по дъното на
купичките и кремчето леко пада в чинийката.
Поднесете веднага или полейте с нежен
карамелен сос.
За соса:
150 гр. захар
200 мл млечна
сметана
30 гр. масло
В малка
касеролка кипнете сметаната и отведете настрана.
В друга
касеролка сложете захарта и на среден огън я карамелизирайте до кехлибарен
цвят, разбърквайки я от време на време с дървена лъжица. Когато ви хареса
цветът, отведете настрана от огъна и при непрекъснато разбъркване добавете
сметаната на тънка струя.
Върнете на
котлона и бъркайте докато се сгъсти и сместа стане гладка.
Отведете
окончателно и добавете маслото. Хомогенизирайте всичко добре.
Полейте с този
сос крем Карамела, а ако ви остане от него приберете в бурканче и съхранявайте
в хладилник. При изстиване той се сгъстява доста, а когато решите пак да
ползвате, потопете бурканчето в касеролка с вода и сложете на среден огън.
Докато водата заври, соса ще се отпусне.
Да ви е сладко!
А и аз искам крем-карамел, от този, различния!:) Неустоим е, Ирма!
ОтговорИзтриванеЛюбим десет, Ирма! Кадифен и много сладък! Прекрасна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеАко знаеш от кога не съм го правила това кремче!
ОтговорИзтриванеМного ще му се зарадват и у дома:)))
И аз със 6 яйца си го правя…8 са ми множко:)
Много апетитно си им го поднесла Ирма , чудесни снимки!
Поздрав и хубав ден!
Ирма, първо - невероятни снимки си направила!Последната е много идейна!
ОтговорИзтриванеВторо при такива снимки, каквата и да е рецепта си струва да се публикува! Всъщност независимо от снимките, всеки може да публикува каквото си желае в блога. Или това, което го е вдъхновило да го публикува. Дъщеря ми например от известно време ми мрънка да й диктувам рецепти- да си прави тефтер. Икала хартиен носител...! Казвам за някои, че ги има в блога, а тя за други- това не си го постнала... Сина ми иска пък да снимам и да ги качвам в блога, за да не седим с телефоните на ушите с часове...
Сега за карамеленото ти кремче- ами ти си направила цяло брюле! Всъщност аз предпочитам брюлето-заради кадифената му текстура и хрупкавата коричка отгоре, но и крем карамела си има своето очарование.. И у нас мъжът ми ме моли няколко дена, а направих, и бе ометен за няма и 2 часа-чашките били малки. Малки, малки- все пак 6 яйца , литър мляко- колко да са малки...!
Поздравления отново за чудесния пост и страхотни снимки!
Ах,Ирма,разбиваш сърца!И как красиво си аранжирала снимките!Идеален крем,съчетаваш Карамел и Брюле!Приказка!Сърдечен поздрав! :)
ОтговорИзтриванеАз не съм най-големият почитател на това кремче, но твоите снимки са така приканващи...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Просто великолепен. Красива презентация, много вкус, естетика - наслада за всички сетива. И аз веднъж пробвах да правя крем по този начин - с мляко и сметана, но не ми се получи добре - започна да се надига и изкривява крема, но грешката е била явно при мен, щом при теб се е получило толкова добре. Сега съм мотивирана да опитам отново! Благодаря, че сподели с нас, Ирма. Хубав ден и повече спокойствие пожелавам!
ОтговорИзтриванеПросто великолепен. Стилна и естетическа презентация - наслада за всички сетива. Ирма, благодаря за удоволствието и че сподели с нас. Със сигурност ще го приготвя и на моето семейство! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного вкусен и апетитен!
ОтговорИзтриванеОбещанията рано или късно трябва да се изпълнят, но този крем карамел си заслужава чакането!
ОтговорИзтриванеИрма, знам че е вкусен, в какъвто и вариант да си го направила, но поднасянето е уникално! Особено последната снимка ми събра очите!
Много ми допадна и предложението за соса, по точно това, че може да се запази за следващо използване.
Сърдечни прегръдки!
Кате,
ОтговорИзтриванеЕви,
Слънчо,
Бети,
Роси,
Гери,
Нели,
Траянка,
Ина,
благодаря на всички! Много сте мили и ласкави!
Аз да си призная честно, до сега крем брюле не съм правила, че ако ще е, да е както трябва! А си нямам горелка още. Но съм опитвала много пъти и мога да кажа, че има разлика - дали защото не е само със сметана моето кремче или съм попадала на брюле-полуфабрикат (знаете, че го правят и от суха смес), но за мен това си е чист крем Карамел. Рецептата пуснах защото комбинацията от всичко, заедно с разбиването на пяна се оказа сполучлива, а с напредването на годините, човек започва да забравя, та.... нека си го спомням, когато ми потрябва! :)))
Сърдечни поздрави и пожелания за топла, хармонична вечер!
Много вкусно и любимо десертче, Ирма! Страхотни снимки - последната ми е любима :) Къде ми е лъжичката :)))?
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Оф, обожавам такъв крем, но с последната фурна много се борим и май загубих битката. Снимките обаче са разкош и може да му дам още един шанс. Иначе и аз обещавам и не смогвам после да угаждам гастрономическите желания на децата;) Хубава вечер, Ирма!
ОтговорИзтриванеОле толкова нежен, и какви снимки само. Искам да се пресегна и да дръпна една чинийка :)). Страхотен крем карамел Ирма. Записвам си за проба.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Снежи, грабвай една от приготвените лъжички и го почвай, а за по-сигурно вземи направи една голяяяма купа! :)
ОтговорИзтриванеМарта, не се предавай на една фурна! Намери й цаката и я накарай да изпече най-вкусният крем Карамел, заради децата поне! Ще се получи този път! :)
Дианка, благодаря ти! Вярвам ще останеш доволна от пробата! :)
Хубава неделя ви пожелавам, момичета! Прегръдки!