Днешното меню, което предлагам е
провокирано отново от меланхоличното ми настроение, което е често срещано явление
при мен в този сезон. Облаци, мъгли и оголени клони, ветрове, сиво небе и пусти
улици, студ и тишина, без птичи песни, дъждовни капки ритмично потропващи по
стъклата – в някаква степен всичко това ме кара да се чувствам унесена. В
такива дни храната, която приготвям, сякаш избирам нарочно да е с ярки, типично
есенни цветове. Получава се съвсем несъзнателно и нямаше да го забележа, ако не
бях погледнала назад в записките ми и снимките, какви съм ги вършила. Оказва
се, че миналата година, точно на същата дата съм готвила абсолютно същото
ястие. И пак, след като бях скитала в планината да събирам шипки. Много странно
съвпадение. 30 ноември 2011 и 30 ноември 2012 се припокриват почти идеално. Не
знам как да го нарека това, но не вярвам да е случайност. Определено има
някаква необяснима намеса, не може да е иначе. Излязохме късно сутринта и се
разочаровах от мъглата, която ме свари горе. Не вярвах да я има и на високото.
Но сякаш усетила разочарованието ми, след
около час природата надигна воала, отърси се от сивото, за да разкрие всичките
си багри – от тъмнозеленият мъх, през последните поизсветлели зелени листа,
минавайки през жълто, оранжево, охра, червено, кафяво до ръждивото чак. И
слънце изгря, едно ми ти весело и птици се обадиха, радостно усетили топлинката
идваща отгоре. :-)
Набрах си почти 5 кг. шипки – все още ги има. Все още някои дървета и храсти
са запазили малко зеленина, не са попарени и съсухрени. И плодчетата по тях са
здрави, чакащи да бъдат обрани от сръчни ръчички. Никога не съм правила
мармалад от шипки, макар много да го обичам, защото ако трябва да събирам и за него,
няма да ми стигне седмица може би. Ние си ги варим на чай - леко киселичък и
много вкусен. С мед. Много са полезни шипките, пълни с витамин С, с пектин,
минерали , отводняват и подсилват имунитета. Няма да навлизам в подробности.
Който желае може да намери информация за тях, важното е да се знае, че е добре да
присъстват в менюто на всички.
Та, зарадвана от промяната на времето,
малко поодрана, направих и няколко снимки, че как иначе ще спя спокойна ;-)
Тръгнах си поокаляна, но бодра и ухилена
до ушите. В къщи вече, сготвих една бърза гозба. Но както знаете, по тъмно и на
изкуствено осветление качествени снимки не стават, та манджичката показвам от
минала фотосесия – разлика няма, защото винаги си я готвя по този начин.
Пикантно пържено прясно
зеле с унгарска паприкована наденица
Продукти
за 3 порции
1 малка бяла зелка (до 1 кг.), може и китайско зеле
2 големи червени пиперки (или 3-4 по-малки)
1 голяма, люта, червена чушка (наситнена)
1 к.ч. олио
1 глава лук
сол и черен пипер
2 големи паприковани наденици (около 500 гр.), купувам ги от Лидл
Приготвяне
Почистете и нарежете лука на лунички, а зелето на едри ивици.
Почистете и нарежете лука на лунички, а зелето на едри ивици.
Загрейте мазнината на среден огън, в широк, дълбок тиган, с дебело
дъно и добавете наведнъж зелето и лука. Пържете, като постоянно бъркате с
дървена лопатка, за да не загори. Когато зелето леко покафенее, добавете
надробените на тънки ивици пиперки и накълцаната люта чушка. Разбъркайте.
Посолете леко и подправете с черен пипер (аз ръся сериозно). Прибавете сега
нарязаната на едри късове наденица и продължете пърженето, като вече
разбърквате от време навреме. Нека наденицата е на дъното на тигана, за да има
възможност да се запържи и пусне мазнината си. След около 10 минути, зелето
вече е намалило обема си наполовина, пиперките са само леко омекнали,
наденицата има страхотна, хрупкава коричка и цялата кухня ухае приятно.
Опитайте как е на вкус и ако е нужно, добавете още малко сол и отведете от
огъня.
За любителите на лютото, и ако са със здрави стомаси, при
поднасяне отново поръсете едва, едва с черен пипер всяка порция.
Поднесете с добро червено вино и по възможност с пресен домашен
хляб.
Това ястие е наистина огнено и по тази причина много подходящо за
студените, зимни месеци. Единствената уговорка е да обичате люта храна и да
имате достатъчно салфетки на масата. :-)
И за да не се чудите защо в заглавието присъстват някакви ванилени
цветя, веднага казвам и за тях! :-)
На сутринта станах рано-рано. Не ми се спеше
повече, навън няколко лъча се опитваха да пробият тънките облаци, което пък
обещаваше да не допусне меланхолията пак да ме навести, та отидох в кухнята и
извадих брашното. Въртеше ми се в главата още сънят с баба, с която пак
обсъждахме шипковото вино и коледните, козуначни рула. Винаги, когато си мисля
за нея, я сънувам после.
Та, не ми излизаше от ума „козунак, руло, козунак, руло...” и това
бе определящо какво ще закусват момчетата.
Ванилени
розички с извара
Продукти
600-700 гр. брашно
300 мл. пресно мляко
1 кубче прясна мая
150 гр. кристална захар (3/4 ч.ч.)
2 ампули ванилова есенция
250 гр. фина извара
80 гр. масло
2 яйца
щ. сол
отделно
1 яйце
1 к.ч. захар
1 ванилова захар
½ к.л. прах от изсушена и смляна портокалова кора
Приготвяне
Загрейте млякото да е приятно топло, добавете захарта и
разбъркайте да се стопи. Добавете маята, разтрошете я и оставете 10 минути на
топло, да се разтвори и тя.
Пресейте брашното със солта и го сложете в дълбока купа. Направете
му кладенче, в което сипете разтворената
мая, ванилията и изварата. Замесете тесто, към което добавете едно по
едно яйцата. Когато и те са усвоени, налейте на тънка струя разтопеното масло,
при постоянно месене. Поръсете плота
с брашно и омесите средно меко тесто.
Върнете го в купата, като преди това сте я леко напудрили с брашно. Напудрете и
топката тесто. Покрийте и сложете на топло за 1 час, да втаса.
Когато тестото е удвоило обема си, че даже и повече, го разделете
на 2 части.
Вземете едната и върху набрашнена повърхност я разточете на кръгла
кора, с диаметър около 35 см.
Срежете я на кръст, а после и по диагоналите, за да се получат 8
триъгълника.
На всеки триъгълник направете вертикални прорези, почти по цялата
дължина, на равни разстояния един от друг (около 4-5 среза). Внимавайте ножа да
не среже краищата – те трябва да останат цели.
Сега навийте на хлабаво руло всеки триъгълник, като започнете от
основата, към върха и леко разтегляте настрани, за да се отворят цепките, които
направихте с ножа. Не навивайте до
края, като кифла, а оставете около 2-3 см. свободно връхче!
Хванете левия и десния край на рулцето и ги завийте напред, едно
към друго, под връхчето, така че да се образува кръг.
Самото връхче, оставащо по този начин в средата, похлупете над
свръзката и подвийте надолу, за да я запечата и прикрие.
Така оформете всички триъгълници, както и другата половина от
тестото.
Подредете оформените рози върху застлана с хартия за печене
тава, на разстояние 2-3 пръста една от друга. Завийте ги със стреч фолио и ги
оставете на топло, за около 15-20 минути, да втасат повторно. Бухват много!
Загрейте фурната на 180°.
Разбийте яйцето и намажете розичките.
Поръсете ги обилно със захарта, смесена с ванилията и
портокаловата прах.
Печете на средна скара, за около 25 минути или докато добият
красив, кафяв загар. Проверете дъната им и ако те не са още готови, покрийте с
алуминиево фолио и продължете печенето още малко, до готовност.
Извадете ги и ги оставете да се охладят малко, след което може да
поднесете с топло мляко, капучино, кафе, чай или каквото ви хрумне.
Не забравяйте и меда! :-)
Получават се ефектни, пухкави, с големи конци и много ароматни
козуначета.
Не пренебрегвайте портокаловата прах! Ако нямате такава, ползвайте
кората на един портокал, настъргана на най-ситното ренде. Разстелете я на
хартия и сложете на топло. Докато приготвите тестото, докато втаса и го
оформите, стърготините ще са поизсъхнали, за да можете да ги смесите със
захарта.
Пожелавам на всички един прекрасен и вкусен декември, изпълнен с
много трепети, много усмивки и задоволство от успешно приключена година!
А сега е време да се отдадем на предколедни страсти! :-)
Много хубави горски снимки, Ирма! Зареждащи! А огненото, сгряващо зеле е точно по вкуса ми и ще се възползвам от рецептата. Кифличките са не по-малко изкусителни и ароматни, с много интересен начин на оформяне. Страхотна публикация! Поздрави и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеДодро утро Ирме!
ОтговорИзтриванеЗа разлика от теб, на мен това време ми действа нежно, релаксиращо и отпускащо.Чувствам се много свежа!
С огромно удоволствие си пия кафето в твоя компания и се наслаждавам на невероятните снимки! Първата наистина е удивителна!
Рецеотите са страхотни и задължително ще ги пробвам, даже си записвам да не забравя.
Това с размислите върху сънищата и при мен се получава, особено, като искам да го задържа по- дълго!
Целувам те слънце и ти благодаря за невероятно уханното и красиво събуждане***)))
Снежи,непременно си направи зелето, ще останеш очарована щом понасяш и обичаш пикантна храна!
ОтговорИзтриванеА за кифличките малко се съмнявах, дали правилно съм обяснила завиването, че се залисах и изпуснах да ги снимам в процеса на оформяне. Сега вече мога да се успокоя :)
Катенце, радвам се че съм допринесла за доброто ти настроение още сутринта, мила! Хайде дано целият ден ти върви така! И като направиш рецептите, да се похвалиш после коя ти е допаднала повече :)
Благодаря ви, момичета за милите коментари и отделеното време в неделната утрин! Целувам ви и аз! :*
Ирма, толкова красиво си го описала, че ми стана светло на душата!
ОтговорИзтриванеИ на мен не ми действа добре това време :(
Намерила си чудесни и цветни рецепти,
с които ни сгряваш!
Каква фина извара намираш ?
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, те тези рецепти стават много актуални занапред - поне два пъти месечно си правя такова зеле зимата.
ОтговорИзтриванеИзвара ползвам напоследък на някаква нашенска фирма, но име не знам, честно! Много е суха и маслена. А иначе, от веригите съм попадала на добра, но ако се случи да е по-зърнеста, а ми трябва фина, я пасирам. Така че нека да е истинска, без мас или маргарин в нея, пък ние можем да я подобрим още :))
Благодаря за комплиментите, мила! Прегръдка и от мен, с пожелание за ден, изпълнен с много усмивки!
Ирма, невероятно зареждаща разходка си направила, а снимките са фантастични, забавното е, че и аз се чувствам доста странно в това време, меня настроението си адски лесно, но съм в сатурнова дупка и това е обяснимо. А вече загубилите цветове дървета малко ме натъжават. Но пък утехата се намира в коледните приготовления. Страшно ми допада идеята за кифличките, непременно ще ги пробвам около Коледа! Хубава неделя ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеИрма, чуден изход от тъгата и меланхолията си намерила, приказни снимки на гората, свежи шипки, като заек под шипковия храст се почувствах...Ванилените кифлички ми допадат особено и около празниците непременно ще ги пробвам. Сега се заемам с поредната доза предколедно почистване и декорация на дома като терапия за създаване на настроение! Хубава неделя !
ОтговорИзтриванеИрма, страхотна терапия за рефреш на настроението! Ванилените кифлички са толкова слънчеви, че зареждат с настроение! Хубава неделя и прекрасно предколедно настроение!
ОтговорИзтриванеИрма, пробвам да пиша и все не успявам да оставя коментара, странно близки чувства и емоции, но ми подейства страхотно тъмната снимка на гората и изгряващото след това слънце, шипковия храст, който е като коледна декорация на гората,а на финала тези ванилени кифлички донесоха тотално слънчеви емоции у мен! Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеИглика, трогваш ме, мила с толкова емоционалност! Не съм очаквала така силно да въздействат снимките ми, но пък ме и радва да знам, че не напразно пиша и показвам това, което мен вълнува, до дъното на душата! :)
ОтговорИзтриванеА ти опитай да направиш розичките, знам че ще ти харесат!
Поздрави и пожелания за прекрасна вечер и спорна нова седмица!
Извинявай, явно е трябвало да бъде одобрен коментара, а аз съм писала, та се забравила, прощавай!
ОтговорИзтриване:)Ирма,стискаме си ръцете-НЯМА СЛУЧАЙНОСТ!Расвам се,че заедно с мъглата се е разсеяла и меланхолията от сърцет и душата ти!
ОтговорИзтриванеТи пък ми просветли моите мисли с прекрасните кифлички,благодаря за което:)!
Здрава и шастлива декемврийска седмица!
Ирма, много красиви снимки. Много уютно и мило ми стана. Може би е съвпадение, но в момента и аз съм една тъжна, меланхолична и много завеяна... ще мине, но аз не го свързвам със сезона :) Видях рецептата още веднага, след като пусна снимката и много ми допада... само дето не ми се ходеше до магазина за зелка и отложих. И козуначетата са душица :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава неделна вечер :)
Наистина, няма Милена! Ако знаеш само от колко време са ми в устата мекиците от Tirol :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Привет Ирма!Видях при Катето пътя към теб и ето ме в твоето блогче:)
ОтговорИзтриванеХареса ми как пишеш увлекателно и натурално, както и предложените рецепти и приложените фотоси към тях!Мисля честичко да ти гостувам ако ти е приятно моето присъствие, виртуално разбира се:-)
Поздрави и хубава декемврийска вечер!
Зори, миличка, гушкам те и искам веднага да изгоня тъгата ти! :*
ОтговорИзтриванеАко имаш сили направи козуначетата, налей едно хубаво топло мляко и изненадай близките. Толкова ще им хареса, че съм убедена, ще те залеят с настроение и доволство в голяма доза!
От мен имаш много, много целувки, миличка!
Ох, що така всички сме в кофти настpоение......аз нещо се контузих и света ми се объpка. Ама всичко ще мине, иде Коlеда!
ОтговорИзтриванеОхх това зеле! Ако знаеш как всеки път жадно преглъщам по него, като го покажеш! И как цяла година вече не мога ги накарам да им сготвя прясно зеле у нас! И съмишленик не намирам този път.
ОтговорИзтриванеМного весела есенна разходка, Ирма :) как топло става, като се заблуди човек в разните шипки и дръвчета да убира плодове и листенца.
И ванилените розички са чудесна есенна закуска! С този медец :) да му се прииска на човек да потопи кифличката в купата :) за по-сигурно напояване със златистата течност.
А какъв дъжд вали навън!
Сгря ме с тези снимки.
Поздрави сърдечни и спорна нова седмица!
Много хубава публикация! Толкова интересна, разнообразна! Снимките от разходката са много красиви, рецептите ти са вкусни! А това с деня направо ме накара да се замисля, дали има и други такива повтарящи се дни? Ирма, настроението е от времето, както при всички, но пък сега покрай Коледните приготовления ще си го оправим:)А и с такива публикации ти става много хубаво! Прекрасна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеГоголина, слънце, добре си ми дошла! Разбира се, че ми е приятно! :) А изказа, нарочно избрах да е такъв - простичък и ясен, защото мисля, че истинските неща са именно такива. И като пиша на български, нека да Е български езика, макар да съм сигурна на 100%, че се изпускам с някои диалекти (надявам се разбираеми) :)
ОтговорИзтриванеМария, по Коледа стават чудеса, наистина! Не е помпозна и празна фраза, вярвам го! Така че, миличка желая ти бързо оздравяване и безброй прекрасни моменти! Каквото и да се случва, вярвай, че е за добро! Господ си знае от работата!
Благодаря ви за вниманието, момичета, прегръщам ви и ви желая много любов и топлина ! :*
Аз ще се изкажа и за другото, но първата снимка просто ме омагьоса. И да ти кажа, ако така изглеждам в меланхолия като тази снимка, май нямам против да е по-често;) Иначе и гозбицата, и розичките и шопките с кошничката ми напълниха душата. Къде го намери това слънце? Тук мухлясахме този уикенд:)
ОтговорИзтриванеЧудесен да е и твоят декември!
Ирма, с такова удоволствие посещавам блога ти!
ОтговорИзтриванеПрекрасни есенни снимки! Мен ме заредиха с много положително настроение! Толкова много красота!
Зеленцето ми е по вкуса /ще намаля черния пипер, но лютичкото ще остане! :)/
И за розичките нямам думи! Интересно оформление! И естествено се записват за направа!
Прегръдки и успешна нова седмица!
Пепи, разбирам те напълно, мила! Гадно е, когато в едно семейство всеки е е с различен вкус и ако на нас ни се иска да си хапнем нещо любимо, по закон божий останалите са против :( Моите примерно, не ядат фрикасе и никакви варени кюфтета. Е, пък не става все пържено и печено!!! А кифличките си ги топнах, разбира се в купичката :) Как да се мина с малко? :))
ОтговорИзтриванеКате, при мен определено не е само от времето, макар силно да ми влияе! Ето, днес цял ден се опитвам насила да не му обръщам внимание, но ми е едно такова... подтиснато. Нека духа, но да грее слънце. Искам светлина, искам да срещам щастливи и усмихнати хора, добронамереност и доброта! Стига с тая човешка мъка! Искам да мога да осъществя мечтите на всяко човешко същество, да промия мозъците на всички глупаци, дето вредят на Земята, да ги събудя от заблудите и да изтрия пагубните страсти! Искам всички да се ръководим в делата си с ум, разум и човещина! Толкова ли много искам?!
Коледните приготовления и празници са една магия, която за съжаление е с малка трайност, но хубавото е, че все пак я има, за да си дадем глътка въздух и да се заредим с топлина и обич!
Марте, и мен ме омагьоса и да ти кажа, най-вече с това, проблясващо през стелещата се мъгла, слънце :) Слънце имаше при нас два дни, а горе направо напичаше, макар и да подухваше на моменти. Това горе е в любимата ми планина, близо до наше село, точно под Белмекен - около язовир Чаира, много специално за мен кътче. Ако имаш възможност, непременно го посети - красиво и очарователно е през всеки сезон!
Тили, и с по-малко пиперче става, но не го отхвърляй съвсем, че вкусът идва най-вече от комбинацията на зелето с него (както при юфката с пърженото зеле, знаеш) ;)
Ще се радвам да споделиш резултата, скъпа!
Благодаря на всички ви, момичета за отделеното време и топли чувства! Бъдете сигурни, че ги връщам към вас в не по-малка степен! Обичам ви и ви гушкам силно всички! :)
Ирма, розичките са много апетитни, а и този разтопен мед е толкова приканващ! Спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеEsta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Rosita!
ОтговорИзтриванеПрекрасен разказ, Ирма. Разходих се с теб, насладих се с теб, похапнах си с теб. Природата е невероятна, снимките омайващи и пленяващи, а рецептите неповторимо вкусни. Благодаря ти за споделеното!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и лека нощ от мен!
Зори, много си мила, благодаря! Заповядай, почерпи се! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав, бял вторник!
Вени, да можехме заедно да се разходим, мила, би било прекрасно, нали! Остава ми утехата, че си се почувствала уютно при мен и си се насладила на красотата на "моята" есен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за комплиментите и ще се радвам да опиташ някоя от рецептите!
Целувки от мен, с пожелания за успешен вторник и много усмивки! ♥ ♥ ♥