7 ноември 2016 г.

Капрезе бутер тарт /Caprese puff pastry tart/



Капрезе е любимата ми салата и колкото и да е по-вкусна през лятото, с добре узрели, сладки, градински домати, не пропускам да ѝ се наслаждавам и през останалото време на годината. Освен това Капрезе е основа за много кулинарни идеи и разнообразни по своята техника на изпълнение специалитети. Отдавна бях запланувала да опитам тартата с бутер тесто, но поради някаква причина все не се случваше, докато тези дни натрапчивата мисъл за нея не ми излизаше от главата за дълго. И понеже винаги разполагам със замразено бутер тесто, а в хладилника ми се намираше едно пакетче моцарела, не се бавих и си угодих на каприза. J  Та, ето го и моя Капрезе бутер тарт – сочен и хрупкав, ароматен и с пленяващ вкус. Приготвя се много бързо.

Продукти

1 пакет бутер тесто (около 500 гр.)
1 яйце
10 домата Рома (или Консерва)
3 скилидки чесън
300 гр. Моцарела
сол и черен пипер на вкус
зехтин
пресен босилек

Приготвяне

·         Ако ползвате замразено бутер тесто го оставете за една нощ в хладилника да се размрази.
·         По-добре е ако ползвате тесто, което е на плочка, за да си го разточите сами, защото на някои марки е разточено много тънко.

Застиламе с хартия за печене избраната за тарта тавичка (моята е с размери 20 х 30 см.).
На набрашнен плот разточваме тестото на кора,  с размери малко по-големи от тези на тавичката (с 1,5 см. повече) и дебелина 7-8 мм..
От кората изрязваме правоъгълник с точните размери на тавата, който поставяме в нея. Намазваме с разбито яйце краищата му и отгоре поставяме като рамка останалото тесто. Надупчваме с вилица основата и вкарваме в хладилника да чака.

Измиваме, подсушаваме и нарязваме доматите на колелца с дебелина 1 см.
Застиламе с хартия за печене друга тавичка и подреждаме в нея доматените кръгчета, по между им хвърляме скилидките не обелен чесън, посоляваме със сол и черен пипер и напръскваме леко със зехтин.
Печем за 15 минути в предварително нагрята на 200
° фурна.
Изваждаме и оставяме да се охладят.

През това време си нарязваме моцарелата на малки колелца, с размери горе-долу, колкото тези на доматите.

Редим доматите и моцарелата върху охладената основа като редуваме кръгче домат с кръгче моцарела. Отново поръсваме нежно със сол и пресно смлян черен пипер, напръскваме със зехтин, намазваме борда на тарта с разбитото яйце и печем до златиста коричка.


Сервираме го леко охладен и гарниран със свежите листенца босилек.


Сигурно е вкусен и студен, но няма кой да го чака, така че ако решите да опитате и имате воля и търпение, докато изстине съвсем, споделете!  J


6 коментара:

  1. Чудесна е, Ирме!
    Нещо като моята "отворена баница"
    Обожавам я!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да, точно! :) Пристрастяващо вкусна е, Дани. Твоята баница също.
      Благодаря ти!
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  2. Правила съм нещо подобно, но поръсено и със семки...разкош, дори и по това време на годината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята за семки отгоре е добра и ще се възползвам от нея следващия път.
      Благодаря, Алби!

      Изтриване
  3. Е, Ирме, защо не видях по-рано...Имам пакет бутертесто, имам и домати, а преди часове употребих едни бейби моцарелки за друго, че щяха да заминат...

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че ти е харесал моят Капрезе тарт, Весе! Но сигурно не ти е бил ден за подобни глезотии и вярвам си претворила моцарелата в нещо много вкусно! ;)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване