Капрезе е любимата ми салата и колкото и да е по-вкусна
през лятото, с добре узрели, сладки, градински домати, не пропускам да ѝ се
наслаждавам и през останалото време на годината. Освен това Капрезе е основа за
много кулинарни идеи и разнообразни по своята техника на изпълнение
специалитети. Отдавна бях запланувала да опитам тартата с бутер тесто, но
поради някаква причина все не се случваше, докато тези дни натрапчивата мисъл
за нея не ми излизаше от главата за дълго. И понеже винаги разполагам със
замразено бутер тесто, а в хладилника ми се намираше едно пакетче моцарела, не
се бавих и си угодих на каприза. J Та, ето го и моя Капрезе бутер тарт – сочен и
хрупкав, ароматен и с пленяващ вкус. Приготвя се много бързо.
Продукти
1 пакет бутер тесто (около 500 гр.)
1 яйце
10 домата Рома (или Консерва)
3 скилидки чесън
300 гр. Моцарела
сол и черен пипер на вкус
зехтин
пресен босилек
Приготвяне
·
Ако ползвате замразено бутер тесто го оставете за една
нощ в хладилника да се размрази.
·
По-добре е ако ползвате тесто, което е на плочка, за да
си го разточите сами, защото на някои марки е разточено много тънко.
Застиламе с хартия за печене избраната за тарта тавичка
(моята е с размери 20 х 30 см.).
На набрашнен плот разточваме тестото на кора, с размери малко по-големи от тези на
тавичката (с 1,5 см. повече) и дебелина 7-8 мм..
От кората изрязваме правоъгълник с точните размери на
тавата, който поставяме в нея. Намазваме с разбито яйце краищата му и отгоре
поставяме като рамка останалото тесто. Надупчваме с вилица основата и вкарваме
в хладилника да чака.
Измиваме, подсушаваме и нарязваме доматите на колелца с
дебелина 1 см.
Застиламе с хартия за печене друга тавичка и подреждаме в нея доматените кръгчета, по между им хвърляме скилидките не обелен чесън, посоляваме със сол и черен пипер и напръскваме леко със зехтин.
Печем за 15 минути в предварително нагрята на 200° фурна.
Изваждаме и оставяме да се охладят.
Застиламе с хартия за печене друга тавичка и подреждаме в нея доматените кръгчета, по между им хвърляме скилидките не обелен чесън, посоляваме със сол и черен пипер и напръскваме леко със зехтин.
Печем за 15 минути в предварително нагрята на 200° фурна.
Изваждаме и оставяме да се охладят.
През това време си нарязваме моцарелата на малки колелца,
с размери горе-долу, колкото тези на доматите.
Редим доматите и моцарелата върху охладената основа като
редуваме кръгче домат с кръгче моцарела. Отново поръсваме нежно със сол и
пресно смлян черен пипер, напръскваме със зехтин, намазваме борда на тарта с
разбитото яйце и печем до златиста коричка.
Сервираме го леко охладен и гарниран със свежите листенца
босилек.
Сигурно е вкусен и
студен, но няма кой да го чака, така че ако решите да опитате и имате воля и
търпение, докато изстине съвсем, споделете! J
Чудесна е, Ирме!
ОтговорИзтриванеНещо като моята "отворена баница"
Обожавам я!
Прегръдки!
Да, да, точно! :) Пристрастяващо вкусна е, Дани. Твоята баница също.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и за теб!
Правила съм нещо подобно, но поръсено и със семки...разкош, дори и по това време на годината!
ОтговорИзтриванеИдеята за семки отгоре е добра и ще се възползвам от нея следващия път.
ИзтриванеБлагодаря, Алби!
Е, Ирме, защо не видях по-рано...Имам пакет бутертесто, имам и домати, а преди часове употребих едни бейби моцарелки за друго, че щяха да заминат...
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е харесал моят Капрезе тарт, Весе! Но сигурно не ти е бил ден за подобни глезотии и вярвам си претворила моцарелата в нещо много вкусно! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!