Baked tortillas with stuffing "A La Mexicana"
С
тортилите се запознахме преди много години и поддържаме любовта си към тях
свежа. Не пропускаме да си приготвим нещо вкусно с тях, стига да ги имаме под ръка. Случвало се е
и да си пека сама питките, но има ли в магазина готови, предпочитам да се
запася, че да мога едва ли не на мига да пристъпя към изпълнение на сполетялата
ме идея. С тяхна помощ може да спасим късна вечеря, да започнем деня с бърза и
лесна закуска, или просто да сглобим вкусен обяд. Толкова е лесно и удобно! И
най-важното каквото и да приготвя с тях, винаги е добре прието.
Днес
сме на вълна мексиканска кухня. Най-напред ми дойде идея за плънката като
самостоятелно ястие, но в процеса на приготвяне в съзнанието ми се
визуализираха добре надиплени в тавичка рулца, сочни, запечени, покрити под одеялце от разтопени сирена. Имах тортили, но само кашкавал
на линия. Е какво пък, следващия път ще направя по-богата заливка, особено ако
пълнежът ще е „зелен“. За сега и
кашкавалът е достатъчен.
Продукти
Продукти
/за 3
порции/
6
тортили
малко
разтопено масло
1 ч.ч. доматен
сос Маринара
200
гр. настърган кашкавал
за
пълнежа
1
ч.ч. сварен и отцеден червен боб Кидни
½
ч.ч. сварен и отцеден бял боб
½
ч.ч. зърна сварена царевица (натурална)
½ глава лук
1
червена пиперка
1
зелена пиперка
1
малко чили (по желание)
2-3 с.л. олио
200
гр. Чоризо (или друг пикантен, сух колбас)
шепа
надробено прясно зеле
сол и
черен пипер на вкус
няколко
клончета свежа мащерка
Приготвяне
Надробяваме колбаса и чушките на ситни парченца.
Надробяваме и лука, а чилито почистваме от семките и наситняваме.
Отцеждаме боба и царевицата от сока в консервите.
В дълбок тиган (може и уок) сипваме олиото и загряваме на среден огън. Добавяме Чоризото и леко го запържваме. Изваждаме го върху кухненска хартия да се отцеди, а в мазнината добавяме лука. Когато омекне, добавяме чушките, разбъркваме няколко пъти и добавяме боба, царевицата, запърженото Чоризо, наситненото зеле. Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус, разбъркваме за около минута и отвеждаме настрана. Посипваме с листенца свежа мащерка, разбъркваме.
Надробяваме и лука, а чилито почистваме от семките и наситняваме.
Отцеждаме боба и царевицата от сока в консервите.
В дълбок тиган (може и уок) сипваме олиото и загряваме на среден огън. Добавяме Чоризото и леко го запържваме. Изваждаме го върху кухненска хартия да се отцеди, а в мазнината добавяме лука. Когато омекне, добавяме чушките, разбъркваме няколко пъти и добавяме боба, царевицата, запърженото Чоризо, наситненото зеле. Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус, разбъркваме за около минута и отвеждаме настрана. Посипваме с листенца свежа мащерка, разбъркваме.
Намазваме с разтопено
масло тавичка с подходящи размери.
Разпределяме плънката в тортилите и ги навиваме на рула.
Подреждаме ги в тавичката, заливаме с доматения сос
Маринара, а отгоре поръсваме всичко с настъргания кашкавал.
Печем в предварително загрята на 180° - 200° фурна, докато се запече кашкавала. При мен около
30 минути.
Изваждаме и оставяме ястието да се охлади леко.
Поднасяме порциите поръсени със свежа мащерка.
Да ви е сладко!