12 декември 2015 г.

Лимонови трюфели с бял шоколад / Lemon truffles with white chocolate

Някои от вас, тези които са успели да се запознаят с първи брой на новото електронно списание на българските блогъри SO into FOOD , вече са ги виждали. Мога да ви уверя, че това са едни много свежи, с приятен цитрусов привкус трюфели, изключително лесни и бързи за приготвяне. С тях можете да почерпите гостите си или да ползвате за декорация на торта, каквато ще ви покажа в следващата публикация.  





Продукти
/за около 20-25 броя/

за бонбоните
200 гр. бадемов марципан
1 ч.ч. кокосови стърготини
½ ч.ч. разтопено кокосово масло
3-4 с.л. пчелен мед (на вкус, но не повече)
½ ч.л. морска сол
сока на два лимона
кората на 1 лимон (по желание)

В зависимост от това, колко сок ще пуснат лимоните, може да се завиши количеството на кокосовите стърготини. Готовата смес трябва да е гъста, но все още мека за оформяне.

за пълнежа
20-25 ядки по ваш вкус (бадем, лешник, фъстък, кашу, орехче)
3-4 пълни с.л. шоколадов нуга крем /лешников нугат


за покритието
200 гр. бял шоколад
200 гр. кокосови стърготини (или захарни гранули)

Приготвяне

Всички продукти за бонбоните се поставят в блендер и се смилат до гладкост. Сместа се поставя за около 15 минути във фризер и от нея с намаслени длани се оформят топчета като във всяко завиваме по една ядка и по желание по мъничко (около 1/2 к.л.) студен шоколадов нуга крем.
Подреждат се върху табла, застлана с хартия за печене и пак се прибират във фризера.

През това време разтопяваме в купа шоколада на водна баня или в микровълнова фурна.
В друга купа насипваме кокоса.
Потапяме бонбоните един по един в шоколада, отцеждаме леко и веднага пускаме и отъркаляме в кокоса. Подреждаме ги отново върху таблата и прибираме във фризера за още 15 минутки.
Готовите бонбони подреждаме в подходяща кутия и съхраняваме в хладилник.



Вместо с лимонов сок, бонбоните може да се приготвят с портокалов, с розова вода, ром, кафе или течност с друг любим вкус и аромат. Може да се замени белия шоколад с кафяв, да се напудрят с какао или пудра захар – изборът е ваш, експериментирайте! 

17 коментара:

  1. Чудесни и браво!Какво сте сложили вътре в бонбона, ядка и какво кафявичко?
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Добавих подробностите относно пълнежа.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Захарни гранули-къде се продават?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Захарни гранули съм виждала в Лидл, но не са постоянен асортимент. Може би ще ги има и в по-големите вериги супермаркети и в Метро.

      Изтриване
  3. Прекрасни са тези трюфели, както и всичко при теб, Ирме! :) Благодаря сърдечно, че се включи в списанието, дано да ти харесва какво се получи накрая. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Списанието е страхотно, много ми хареса и даже си набелязах две-три рецепти за проба. Вярвам, следващия брой ще бъде още по-хубав! :)

      Изтриване
  4. Прекрасни трюфели Ирма. Видях ги и в списанието. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Много изискани трюфели! Обичам да ги хапвам, обичам и да ги правя, имам и останал марципан, така че смятай ги за направени! :))
    Поздрави и благодаря за рецептата, Ирме! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Хриси! :)
      Сърдечно благодаря за милия коментар!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Като ги гледам, имам чувството че ще се разтопят в устата! Както винаги - невероятно вкусно предложение и снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина! Наистина могат да те разтопят от удоволствие. :)
      Прегръдки и поздрави!

      Изтриване
  7. Магьосница си ти,Ирма!
    Ухаят на Коледа и Нова година, ухаят на камина и чаша топло какао, ухаят на доброта и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти всички тези ухания, които си доловила да изпиташ и то наведнъж, Аля! :)
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Празнични, ефектни, много фини и елегантни -
    чудесен твой почерк и участие в списанието, Ирме!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и още празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, каква висока оценка! Сърдечно ти благодаря, Дианка! :)
      Прегръдки и поздрави от мен!

      Изтриване
  9. Ирме, пропуснах да кажа, че мястото ти в първия брой на списанието е абсолютно предвидимо за мен!
    За мен остана ли трюфелче?

    ОтговорИзтриване