24 септември 2015 г.

Гратен с патладжан и Моцарела


Идеята за това изключително вкусно ястие взех от тук като направих леки промени по наш вкус. Неочаквано за мен, много се хареса на „опитните зайчета“, което ме радва – ще има още една вегетарианска рецепта, с която да разнообразявам  постните дни. Рецепта, отиваща веднага в графа „вкусотии с патладжан“ .
Характерно за мен е да попроменям рецептите като добавям случайно открити подходящи подправки или продукти и често така създавам нещо съвсем ново и различно. Понякога тези експерименти си остават сполучливи само за моя вкус, понякога се одобряват от всички, но понеже живеем във време, в което отвсякъде сме засипани с новости и разнообразие, има ястия, които никога не сме повтаряли, въпреки, че сме останали очаровани от тях. Това обаче няма как да попадне в тази категория, опитахме го вече два пъти и мисля скоро пак да го сервирам, дори си мисля да се осмеля да очаровам и един сериозен мръвкар с него. Да видим дали ще го отчетат като прекалено. J


Продукти
/за 2 порции/

1 едър патладжан 
1/3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
250 гр. Моцарела
50 гр. настъргано сирене Чедар
2 скилидки чесън
2 яйца
1 клонче босилек (5-6 едри листа)
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин (или 1 с.л. масло)
1 щипка лют червен пипер (счукани люти чушки), по желание


Приготвяне

Обелваме патладжана, нарязваме го на кръгчета с дебелина около 6-7 мм., посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят (ако сортът го изисква).
В купа рендосваме Моцарелата, Чедара, добавяме яйцата, смачканите скилидки чесън, наситнените листа босилек, разбъркваме и подправяме сместа със сол, черен пипер и лют червен.
Намасляваме керамична или стъклена форма за гратен с масло или зехтин, поръсваме я отвътре старателно и навсякъде със смес от млените орехи и галета. Редим патладжанените колелца, а отгоре им разпределяме яйчно-моцарелената маса.
Печем в предварително загрята до 180° фурна за около 25-30 минути или докато ястието добие красива, златна коричка.

Поднасяме веднага с вкусна сезонна салата.


Доверете ми се, пригответе си това простичко, но вкусно ястие, отворете бутилка бяло вино и се насладете на вкусовете!
Да ви е сладко!








10 коментара:

  1. И с тази препечена коричка...изглежда разкошно. Определено ще го изпробвам, но да попитам горе-долу за какъв размер тавичка са дадените продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алби! Ако си почитател на патладжана, определено ще ти хареса.
      Формата ми, която виждаш на снимката е с размери 21x14 см. Дълбока е 5 см.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Чудесна е тази идея, Ирме с добавяне и на орехи!
    Обичам патладжан и ще ни хареса.
    А може да е и като гарнитура ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Дани, всичко може! :)
      За вегетарианците самостоятелно, за мръвкарите като допълнение към някое жарното месце. Не съм го комбинирала още с месо, но пробвах и с тиквички и много ми хареса. Сега ми се върти идея и с тиква, но не знам кога. ;))
      Поздрави и прегръдки за теб също!

      Изтриване
  3. Това е страхотно предложение, Ирме и сега му е времето,
    а с допълнението ми допада още повече...
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепни сте Ирме .....и ти и ястието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! А ти си много мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. О, много ми е по вкуса това!
    Чудно е, Ирме!

    ОтговорИзтриване