Идеята за това
изключително вкусно ястие взех от тук като направих леки промени по наш вкус. Неочаквано за
мен, много се хареса на „опитните зайчета“, което ме радва – ще има още една
вегетарианска рецепта, с която да разнообразявам постните дни. Рецепта, отиваща веднага в
графа „вкусотии с патладжан“ .
Характерно за мен е да попроменям рецептите като
добавям случайно открити подходящи подправки или продукти и често така създавам
нещо съвсем ново и различно. Понякога тези експерименти си остават сполучливи
само за моя вкус, понякога се одобряват от всички, но понеже живеем във време,
в което отвсякъде сме засипани с новости и разнообразие, има ястия, които
никога не сме повтаряли, въпреки, че сме останали очаровани от тях. Това обаче
няма как да попадне в тази категория, опитахме го вече два пъти и мисля скоро
пак да го сервирам, дори си мисля да се осмеля да очаровам и един сериозен
мръвкар с него. Да видим дали ще го отчетат като прекалено. J
Продукти
/за 2 порции/
1 едър патладжан
1/3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
250 гр. Моцарела
50 гр. настъргано сирене Чедар
2 скилидки чесън
2 яйца
1 клонче босилек (5-6 едри листа)
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин (или 1 с.л. масло)
1 щипка лют червен пипер (счукани люти чушки), по желание
Приготвяне
Обелваме патладжана, нарязваме го на кръгчета с дебелина
около 6-7 мм., посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят (ако сортът го
изисква).
В купа рендосваме Моцарелата, Чедара, добавяме яйцата,
смачканите скилидки чесън, наситнените листа босилек, разбъркваме и подправяме
сместа със сол, черен пипер и лют червен.
Намасляваме керамична или стъклена форма за гратен с масло или зехтин, поръсваме я отвътре старателно и навсякъде със смес от млените орехи и галета. Редим патладжанените колелца, а отгоре им разпределяме яйчно-моцарелената маса.
Намасляваме керамична или стъклена форма за гратен с масло или зехтин, поръсваме я отвътре старателно и навсякъде със смес от млените орехи и галета. Редим патладжанените колелца, а отгоре им разпределяме яйчно-моцарелената маса.
Печем в предварително загрята до 180° фурна за около 25-30 минути или докато
ястието добие красива, златна коричка.
Поднасяме веднага с вкусна сезонна салата.
Доверете ми се, пригответе си това простичко, но вкусно
ястие, отворете бутилка бяло вино и се насладете на вкусовете!
Да ви е сладко!
И с тази препечена коричка...изглежда разкошно. Определено ще го изпробвам, но да попитам горе-долу за какъв размер тавичка са дадените продукти?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Алби! Ако си почитател на патладжана, определено ще ти хареса.
ИзтриванеФормата ми, която виждаш на снимката е с размери 21x14 см. Дълбока е 5 см.
Поздрави и хубав ден!
Чудесна е тази идея, Ирме с добавяне и на орехи!
ОтговорИзтриванеОбичам патладжан и ще ни хареса.
А може да е и като гарнитура ;)
Прегръдки!
Може, Дани, всичко може! :)
ИзтриванеЗа вегетарианците самостоятелно, за мръвкарите като допълнение към някое жарното месце. Не съм го комбинирала още с месо, но пробвах и с тиквички и много ми хареса. Сега ми се върти идея и с тиква, но не знам кога. ;))
Поздрави и прегръдки за теб също!
Това е страхотно предложение, Ирме и сега му е времето,
ОтговорИзтриванеа с допълнението ми допада още повече...
Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубави есенни дни!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПоздрави и усмивки от мен!
Великолепни сте Ирме .....и ти и ястието!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка! А ти си много мила!
ИзтриванеПрегръдки!
О, много ми е по вкуса това!
ОтговорИзтриванеЧудно е, Ирме!
Радва ме това, Весе. :)
ИзтриванеХайде, пробвай го и ти!