Отдавна не съм публикувала и честно казано, още
нямам нагласа за писане, но заради десетките настоявания от днес, набързо се
появявам тук с едно ново за някои и много старо за други ястие. Може би повечето
от вас са чували за бързата, бабина баница от стар хляб. Макар да съществуват
доста разновидности, в основата си е една – нарязан или накъсан на залци хляб,
залят с яйчно-млечна смес и запечен във фурната. Може да се добавят зеленчуци,
колбас, дребни късчета месо, комбинации от тях, дори и плодове – един вид
хлебен пудинг. Начинът на подреждане е различен за всяка рецепта, но като че ли
преобладава предпочитанието то да бъде на слоеве. „Страта“ на италиански
означава „слой“, но ястието с това име е американско (май все пак с италианска
намеса). Е, баба не е италианка, нито американка, не се стараеше чак толкова,
никакви слоеве не редеше, но ни поднасяше нещо много, много вкусно, българско
при това. Характерното за нейната рецепта бе гарнирането с тънки и хрупкави
късчета предварително леко запържена, шарена сланинка. В повечето рецепти ще
прочетете, че преди да отиде на горещо във фурната, вашата страта трябва да
отпочине за няколко часа (доста при това), хлябът да поеме добре соса. У дома
няма кой да чака толкова. Дори не ми се е налагало да я подготвям от вечерта,
за да я имаме за закуска, нито пък сутринта да я редя и да я запека за вечеря.
Моят метод е може би най-бързият, най-мързеливият, а резултатът най-вкусният.
Който не вярва, може да попита капризните ми мъже. А след потвърждението, което ще
получите, няма да ви е нужно повече, за да ми повярвате. Ех, къде ми е циганката?!
Много вкусен е вариантът с гриловани тиквички и чери
домати, също така с прошуто и ементал, или вегетариански с броколи и фета. Ако
сте смели може да подложите небцето си на тест и с плодова страта – опитвала
съм с тиква и с круша и бях очарована. С времето замених филиите хляб с дебели
краищници (и стратата стана баница с хляб), а напоследък даже ползвам малки франзелки – бели или пълнозърнести,
според наличността. Забелязах, че колкото повече корички има хляба, толкова е
по-добре, по хрупкава е стратата. А когато ми се занимава, първо слагам в
загрятата фурна формата с надробения в нея хляб, леко да се запече, след което
изваждам, заливам, гарнирам и отново пека.
Страта с
Моцарела и шварцвалдска шунка
Продукти
/за 4 порции/
4 малки франзелки, сухи (или друг стар хляб), може и
сухар
400 гр. сирене
6 яйца
300-400 гр. кисело мляко
млян черен пипер на вкус
10-15 обезкостени маслинки
няколко клончета свежа мащерка
150 гр. шварцвалдска шунка
150-200 гр. моцарела
свежа мента за поръсване
60 гр. масло
Приготвяне
Намажете обилно формата/те с меко масло.
Накъсайте хляба на едри залци и ги наредете плътно един
до друг на дъното. Отгоре нахвърляйте наситненете маслинки и поръсете с
листенцата свежа мащерка.
В купа намачкайте сиренето, чукнете отгоре му яйцата и
добавете млякото. Поръсете с черен пипер на вкус и разбъркайте сместа. Излейте
я върху хляба с лъжица размърдайте леко
залците, за да попадне навсякъде от нея.
Нарежете шунката на тънки ивици, които навийте на къдрици
и нахвърляйте отгоре. Покрийте всичко с късове моцарела и сложете да се пече на
230° за
около 15 минути. Когато ястието получи красива коричка го извадете. Нека си
отдъхне за около 5 минутки, поръсете със свежа мента и поднесете.
Добре охладено бяло вино е чудесно, дори задължително в
случая.
Това е! Да ви е сладко!
Никога не съм правила подобно нещо, Ирме. Вижда ми се повече от чудесно. Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеМоля! И непременно опитай, Йоли! А, че е чудесно, чудесно е - както и да го нарече човек, много е вкусно! И спасява окъснели с обяда или вечерята домакини. ;))
ИзтриванеПрегръдка!
И аз не съм правила такава баница, ама е идеална за лятото с тараторче! Целувки!
ОтговорИзтриванеО, не пропускай, Кате! :)
ИзтриванеЦелувки имаш и ти!
И моята баба беше от типа на твоята:)))И мен ме е хранела с тази хлебна баничка............Прекрасна рецепта,Ирме!.....А и какви спомени ми навя....,благодаря!
ОтговорИзтриванеНали? Ех, тези баби! Знаех си аз, че всички сме хранени сладко, сладко от бабите си с нея :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав ден, Миленка!
Не помня да съм те подканяла, макар тайничко да наминавах тук и да се озъртам, дали пък случайно не съм пропуснала нещо. Но много се радвам да те видя, още повече, че това предложение не е било част от нашата трапеза и ще побързам докато все още има нещо като лято;) Поздрави, Ирма и сега вече съвсем официално: Настоявам да не оставяш за дълго това место празно;))
ОтговорИзтриванеЩе се постарая да съм по-редовна с публикациите, Марта! Благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеПрегръдка и много усмивки за теб!
Страхотно вкусно,Ирме,особено с моцарела-ум да ти зайде!У нас това е задължителния начин за оползотворяване на стар хляб,много я обичаме тази баница в разни форми.Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеСпомням си, че и ти я бе показвала преди време. Наистина е чудесна във всичките ѝ разновидности.
Прекрасен ден от мен, мила!
Ирме, ама сигурна съм, че от на баба по-вкусна няма. :) Е, макар и твоята да е прекрасна! Тоно по този мързелив начин. И се радвам, че си отново тук. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гери! :)
ИзтриванеПрегръдка и усмивки от мен!