Всеки вече е опитвал мисля, месце престояло в
сладко-кисела марината. Или поне е чувал за такова. Не знам дали наистина идва
от китайската кухня, азиатската или такава е моята асоциация за произхода му,
но е факт, че повечето рецепти включващи го, идват именно от далечния изток.
Едни от най-популярните са за пиле в сладко-кисел сос, ребърца в сладко-кисел
сос, риба или други морски дарове в сладко-кисел сос. В някои сосът се добавя в
самото ястие, в други се ползва за мариноване на месо, а е известна и
употребата му (в различни негови варианти) като дресинг за салати и печени
зеленчуци. Не мога да не призная добрите качества на крайния резултат при всеки
един от случаите. В основата си сладко-киселият сос е смес от оцет (обикновено
оризов) със захар или мед, малко соев сос и подправки като джинджифил,
карамфил, индийско орехче, чесън (за рибни ястия) и др. В някои рецепти се
добавя и доматен концентрат, но те са по-рядко срещани. Колкото и да се опитвах
да намеря оригинална, основна рецепта за този сос, не успях. Всяка една е
отделна импровизация, характеризираща вкусът на отделен регион или кухня и по тази причина сметнах за удачно да си приготвя няколко
свои, за различните ястия, в които ще го ползвам.
Днешното ми предложение е за крехко свинско филе,
мариновано за 24 часа в сладко-кисел сос, след което гриловано за кратко на
силна скара.
Продукти
6 филета свинско месо от котлет (рибица)
сол
натрошени зърна черен пипер
1 ч.л. счукани семена кориандър
1 главичка кромид
3 скилидки чесън
2 клончета розмарин
за маринатата
3 с.л. мед
½ к.ч. тъмен оцет Балсамико
3 с.л. тъмен соев сос
3 с.л. сусамово олио
Приготвяне
Почистете и нарежете лука на лунички, а чесновите скилидки
смачкайте.
Филетата почистете от евентуални ципи и подсушете с
кухненска хартия.
Натрийте ги леко със сол (може и да пропуснете, защото
маринатата ще е солена от соевият сос в нея), подредете ги в купа с капак, поръсете
ги с натрошения черен пипер, лука и чесъна.
За маринатата смесете всички посочени продукти и с нея
залейте филетата, размърдайте ги леко насам-натам, за да се разнесе навсякъде и
похлупете купата с капака. Приберете в хладилник за една нощ или най-добре за 24
часа.
След като времето за мариноване изтече и филетата са се
ароматизирали добре и са поели вкусовете в себе си, може да пристъпите към
същинската част от готвенето им.
Загрейте добре скарата (най-добре барбекю на дървени
въглища) и когато е готова, я намажете с мазнина. Аз ползвам (т.е. половинката
се занимава с тази дейност) парче сланинка, забодено на виличка – с него
идеално се обработват ребрата на скарата, а и ако месцето е по-сухо, ще се
налага по-често да го правите, така че методът е изпитан и доказано удобен.
Извадете филенцата от маринатата, почистете ги от полепналият лук, подсушете ги
леко и ги метнете върху скарата, над жарта.
Печете от всяка страна по около 4-5 минутки като на два
пъти мажете месцето с четка, потопена в маринатата. Наблюдавайте запичащата се
страна – може времето малко да варира в зависимост от дебелината на пържолките
или силата на огъня. Не ги препичайте много – това месо е по-сухо и му е
необходимо по-малко време на огъня.
Маринатата прецедете и сложете в метална купичка на огъня
да заври. Отведете и прехвърлете в сосиера.
Сервирайте филетата в затоплена чиния, поръсени с прясно
смлян черен пипер и гарнитура по ваш вкус. Полейте цялата порция с 1-2 с.л. от
топлата марината и поднесете.
Ние не пропускаме да запечем до месцето на скарата и
няколко млади тиквички, нарязани на тънко и чушчици, включително и лютички.
Хубавото
вино или студена биричка са задължителни в случая.
Наздраве! :)
Крайно време беше да дойде сезона на скарата... лятото почти отиде , а ние за пръв път палихме барбекюто този уикенд.. тъжно!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е маринатата ти и пиленцето. Има време надявам се, ще пробваме и така;)
Хубава седмица, Ирма!
Хубава седмица и усмихнато, вкусно лято на тебе, Марта! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Ирма, дали да не прескоча по обед?!:) Много вкусна порцийка, чудо! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЗакъснях с отговора, Кате, но винаги с добре дошла! И пържолки ще има, разбира се. ;)
ИзтриванеПрегръдка!
Ирме, и аз харесвам много този вкус, а ти си го разгърнала така апетитно...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер ти желая!
Благодаря ти, Гери! Прегръдки от мен!
ИзтриванеМмм, това е много апетитно!! Защо ми трябваше да влизам при теб точно по обяд :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти желая, Ирме!!
Радвам се, че ти допада, Мина! Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави и усмивки за теб!
Ами Катето като ще идва....,идвам и аз:Където са двама,там са и трима:))))
ОтговорИзтриванеПрекрасна марина,Ирме и съм сигурна в чудесния вкус на пържолките!
Ще се радвам на компанията ви, Миленка! Заповядай и да ти е сладко!
ИзтриванеПрегръдки!
С мед наистина се получава страшно вкусно месцето,Ирме,чудесна рецепта!Прегръдка и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
ИзтриванеПрегръдка от мен!
Вкусно! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! И с твоята марината опитахме и също бе много вкусно! :) Скоро ще се похваля с тях тук.
ИзтриванеХубава, усмихната седмица ти желая! Поздрави!
Такова мога всеки ден да хапвам! Харесва ми и добавката на сусамово олио, винаги придава интересен вкус! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДа, Зори, сусамовото олио е чудесно и много ароматно, но все пак трябва пестеливо да се ползва поради същата причина. Тук, в маринатата за първи път си позволих малко разхищение. ;) Радвам се, че ти допадат моите пържолки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!