Първи май и Маслени сладки
Изтърколи се зимата, мека и красива, и
бяла, и не чак толкова, къде с дъжд, къде с пухкави къдели, дойде пролетта,
посрещнахме я нетърпеливи с радост, с надежди и нови мечти, нови любови и стари
такива. Ето и Великден е на прага ни, току след първи май....
Хм, първи май ще остане завинаги в спомените ми с онова
чисто детско, пъстро, празнично чувство, развяло знамена, балони, цветя, много
цветя... повсеместни тържества, глъч, еуфория, музика... Ден на труда, който отбелязвахме подобаващо –
почивахме. И празнувахме. Празнувахме, че цяла година сме се трудили, кой
повече, кой по-малко, някои по-умни изобщо
:-) Спомням си, че във всяко
семейство се отбелязваше – я с богата трапеза, я с пикник. У дома мама винаги
се стараеше да ни зарадва, да направи деня ни истински празник. Постилаше
празнична покривка, приготвяше любимо ястие, имаше торта – е, домашна с варен
крем, но много вкусна. Всичко беше хубаво, денят продължаваше някъде навън, на
кино, в балкана... Едно само не ми харесваше на тези празници – трябваше да се
прибираме рано, преди още да се е развалила всеобщата, градска веселба на
площада. Имаше правило – щом ни освободят от училището, веднага у дома! После
може пак да излезем, но с татко. А с другарчетата беше къде по-весело –
събирахме се на тайфи, момчетата си имаха скобарки, цял джоб скобички и купона
беше гарантиран. Един балон не оставяхме да се вее на воля. Най-гадните
учителки бяха жестоко „ужилвани” и чорапогащниците им пускаха бримки, да не
говорим за кефа, че сме им го върнали. Брат ми ме караше понякога да му сгъвам
по една кибритена кутийка скобички – първо заминаха на мама топозлийките, после
подхванахме някакви жички на татко.... Ех, времена!
А днес? Празник е, почивен ден е, но някак
си обикновен. А може би не му е вече времето.
Но пък е време за предвеликденски
приготовления, нали? :-)
Утре ще е Велики Четвъртък и се
боядисват яйца, месят се козунаци и курабии. Аз ще съм много заета до самия
празник, та едва ли ще мога да влизам тук за повече от 5 минути на ден, но пък
ще ви оставя още една наслада вместо мен. :-)
Вече ви показах моите курабии и козунаци, а днес ще ви предложа от любимите ми масленки –
шоколадови :-) Преди няколко дни
изпекох няколко тави - вкусни, много шоколадови и пръхкави. Малко за нас и
малко за приятелка. Много са издръжливи и спокойно могат да откарат и след
Великден. Но за беда повечето снимки са с отвратително качество и затова пускам
и от старите, на същите масленки. Ще ги
познаете - подписани са с bluemoon -
името, с което се подвизавам във форума на Гответе с мен.
Та, тези старите са правени миналата
година, за един абитуриентски празник. Сладките обраха овациите. Имаше и много
други, някои много красиви, като за изложба, но аз бях изключително поласкана,
защото моите масленки се оказаха най-предпочитани и първи свършиха. Раздадох
рецептата на поне 3-4 дами и кажи-речи през цялото тържество (след изпращането
на красивата абитуриентка, разбира се) диктувах продукти и грамажи :-)
После имах поръчки за още две тържества и
отзивите бяха същите. Ей, каква съм фукла! :))))
Ето ги:
Рецептата имам отдавна, от една малка,
стара, мамина книжка за десерти. Обаче преди две години попаднах на друга, в
която част от брашното беше заместено от прахчета пудинг (нишесте). Изпробвах
новата идея и се оказа изключително сполучливо попадение. Така че вече в
тефтера, до старата рецепта за масленки е отбелязано с червено: с добавка на ванилов пудинг!
Затова, а и понеже мисля, че на празник
е хубаво да има разнообразие на масите ни, я споделям тук. Ако на някой му
допадне и реши да си врътне едни шоколадови масленки, няма да съжалява!
Продукти
/за около 100-120 единични масленки, в
зависимост от големината им /
600 гр. брашно
350 гр. меко масло
250 гр. пудра захар
50 гр. какао
100 гр. горчив шоколад / или 1 с.л. нес-кафе, за кафеени масленки/
1 бакпулвер
2 пликчета ванилова захар
4 яйца
200 гр. ванилов пудинг на прах (или 5 пликчета по 40 гр.)
Приготвяне
В купа разбиваме на пухкав крем маслото
с ванилията и пудрата захар. Кремът трябва да е много пухкав, въздушен и
побелял. Добавяме яйцата едно по едно, след тях разтопеният шоколад, прахчетата
ванилов пудинг и какаото, разбъркваме да се поемат и доомесваме тестото с
пресятото заедно с бакпулвера брашно.
Получава се меко тесто. В зависимост от
едрината на яйцата количеството брашно може малко да варира, така че ако е
необходимо добавяме още малко за доомесване на тестото., но не бива да
прекаляваме – тестото да може с лекота да се шприцова, почти като декорация за
торта.
Включваме фурната да се загрее на 200°.
Взимаме по малко от тестото и с помощта
на назъбена метална фуния (от тези за машинките за месо) шприцоваме розички
(може и други форми) в плитка, не намаслена тава ( може и върху хартия за печене,
но трябва да се фиксира стабилно, за да не мърда)
Печем около 10 минутки, като внимаваме да не прегорят. Не
повече! Нужно е само да хванат загар отдолу, а отгоре да се стегнат. Тъмното,
шоколадово тесто подлъгва, че още не са готови, затова внимавайте да не ги
оставите във фурната повече от необходимото.
Понеже аз имам тренинг и бързо пълня две
тави, слагам първата на по-ниско ниво (не на дъното) и докато извъртя
следващата тава с розички, първите са се запекли достатъчно отдолу и ги вдигам
на средно ниво, като на тяхно място поставям втората тава. На първата вече са и
нужни едва 3-4 минутки и я вадя, а на нейно място повдигам долната, щом е
готова.
Ако решите да ги направите
без какао и шоколад (бели), лесно се познава кога са готови за повдигане –
долните ръбчета околовръст са станали леко зачервени. Не ги чакайте да се
зачервят повече, а бързо вдигайте на средно ниво, защото докато се жарне
повърхността им, дъната също се допичат. Вадете ги едва порозовели, не повече!
Сладките оставям за около 10 -15 минутки
да се охладят в тавата и тогава чак изваждам.
Преди изпичането може да боднете отгоре
по няколко зъбчета кедрови ядки – съчетанието им с шоколада и маслото в тестото
е чудесно!
Може да поръсите и с пудра
захар.
Половина сладки оформих в други форми със
шприц (от тези с буталото) като уплътних още малко тестото с допълнително брашно. После слепих с крем от разтопен бял шоколад, смесен с
маслен крем. По една чаена лъжичка от крема между две сладки и готово! Отлежават така
поне една нощ, за да се слепят добре и да не мърдат, след което тунквам в
разтопен кувертюр и гарнирам с шоколадови пръчици, кокос или орехи. Много ефектни
се получават, когато топнете сладките в смес от кокосови стърготини с
шоколадови пръчици – като далматинци са
:-)
За около 40 гарнирани сладки ви е необходим
крем от:
250 гр. меко масло
120 гр. пудра захар (или на вкус)
2 разтопени бели шоколада (общо 200 гр.)
малко лимонова или портокалова кора за
аромат
за гарниране
400 гр. тъмен или млечен кувертюр, разтопен на водна баня + 2 с.л. олио
около
100 гр. кокосови стърготини
около
100 гр. шоколадови пръчици
около
1 ч.ч. млени орехи
Сладките са много нежни на вкус и топящи се в устата и силно напомнят гръцките, слепени сладки на Федон. Плюс това са много
лесни за приготвяне.
Много усмивки и шарено настроение ви пожелавам през следващите празнични дни!
Ирма, сладките са много привлекателни, има защо да се хвалиш с тях, видът им е превъзходен, а за вкуса също нямам съмнения. Ще вземе да ги пробвам скоро, а ако сколасам и преди празниците. Беше ми интересно да прочета и твоя разказ за първи май, днес празникът тук е просто на книга, няма подплата вече. Пожелавам ти спокойна и усмихната подготовка за Червения Великден и Зеления Гергьовден!
ОтговорИзтриванеОпределено ми харесва! Маслените сладки са така вкусни и топящи се, а сега и с шоколад... Чудна идея, Ирма!
ОтговорИзтриванеПриятна подготовка за празниците!
Има защо да си "фукла"!
ОтговорИзтриванеИрме, много са ефектни и вкусни! Това с пудинга много ми допада!
Весели празнични дни!
Чудесни спомени, Ирма!
ОтговорИзтриванеИ прекрасни сладки!
Прегръдки, мила и спорна подготовка
за празниците!
Ирме, благодаря ти за рецептата! Прекрасни са сладките, но да попитам колко е като грамаж пудинга, че то все различни разфасовки.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти харесат, Иглика!
ОтговорИзтриванеПепи, оправих грамажа, да е по-разбираемо. Наистина си права, че може да се обърка човек така, само по едните бройки.
Благодаря на всички за ласкавите думи!
Спорна работа в кухните, момичета! ;)
Отдавна търся рецепта за такива сладки и тези определено ще ги направя. Страхотни са!
ОтговорИзтриванеХубави празнични дни ти пожелавам, Ирма!
Как започваш само, наистина кога се изтърколи зимата?...а "ей ни на" - на зелената морава:) Тези сладки се топят в устата направо, как няма да свършат! Ирме, много са красиви и вкусни! Весели празници, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирме!
ОтговорИзтриванеСветли и весели празнични дни миличка!
Ето, трябвало е да погледнеш тук, Зори! :) Ако си хапвла от гръцките сладки на Федон, мога да те уверя, че тези са по-шоколадови и по-крехки. Дано и на тебе харесат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
Пепи :)
Прегръдки от мен, момичета!
Слънчеви, весели празници ви желая!