Есента е богат откъм празници сезон, гарантиращи всеобщо веселие –
национални, църковни, самобитни, много цветни, магически, свързани с поверия и култове, повечето представляващи жертвоприношения за благодарност или предизвикващи плодородие и благополучие.
За мен те започват още с Кръстовден,
последван от Вяра, Надежда и Любов, Петковден, Димитровден, Деня на народните будители,
Арахангелов ден, и от там вече влизаме в зимните - Въведение богородично или
познат още и с названието Ден на християнското семейство, света Екатерина,
Андреевден, Никулден, света Ана, Игнажден и стигнем до най-светлите дни, в края
на годината – Бъдни вечер, Коледа- Христовден, Стефановден. И въпреки студеното
време, няма опасност да се скучае - все някой някъде ще запали камина, ще
нареди трапеза и ще събере компания по хубав повод, с пълни кани вино, с много
песни и наздравици, зачервени лица и приятелски шеги.
През есента са събрани и повечето
тържества в нашето семейство, като започнем с рожденият ден на половинката,
следван от моят, от неговият имен ден и после на младежа.
Много от именните дни на най-близките ни
приятели и роднини са пак, горе долу в тази част на годината, което пък я прави
богата на купони, с богати трапези, гарантиращи сериозно преяждане. Затова,
знаейки какво ни очаква, винаги събирам в една вечер моят рожден ден с именния
на съпруга, които са само през два дни.
Тази година вместо торта имаше сладкиш, даже
два - за всеки от главните виновници по един. Много лек и сочен, с богат аромат.
За основа ползвах рецептата за кейка от предната публикация, но изпечен като
блат. После начупих на едри залци и залях с два вида крем, като в единият
добавих пюре от ябълки, а в другият бял шоколад. Гаранция за вкуса бяха овациите и празните
чинийки. Гостите останаха изненадани, защото очакваха както обикновено торта,
но пък бяха доволни. Естествено, най-доволната бях аз. Знаете, всяка домакиня
се радва храната, която е приготвила да се изяде до троха. :-)
Та, ето го и него:
Сладкиш с
ябълково-сметанов крем и бял шоколад
Продукти
за 1 сладкиш, като на снимката, по-долу
за основата
4 яйца
2 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо (или 50 гр. мед)
80-100 гр. пудра захар (според вкуса)
100 гр. фино смлени бадеми (може орехи
или лешници)
1 ½ - 2 ч.ч. фино царевично брашно + 1
бакпулвер
2 пълни с.л. гранулирано кафе от Цикория
(Инка)
50 гр. разтопено масло
100 гр. квасена сметана
100 гр. разтопен тъмен шоколад 70%
30 мл. тъмен ром
около 200 мл. плодов сироп
за ябълковият крем
500 гр. квасена сметана
120 гр. пудра захар
400 гр. ябълково пюре
2 пликчета ванилова захар
2 пликчета желатин
за шоколадовият крем
400 мл. животинска сметана (30 %)
3 с.л. пудра захар
200 гр. бял шоколад
3 с.л. пресно мляко
1 желатин
за декорация
2 с.л. какао
Приготвяне
на основата
Включете фурната на 160°
Разбийте яйцата със захарта, докато
сместа се разпени добре и удвои обема си.
Отделете няколко по-едри ядки. Останалите смелете фино и ги добавете, плюс кафето и пресятото с
бакпулвера брашно. Разбийте до хомогенизиране и прибавете разтопеното масло,
разбито на крем с квасената сметана. Пак разбийте добре и накрая добавете рома, разтопеният шоколад и едрите ядки.
Насипете тестото в намаслена и напудрена
с царевично брашно тавичка.
Печете за около 30-35 минути, до готовност.
Не го препичайте! Направете тест със суха клечка, която трябва да излиза чиста, но леко лепкава, което ще ви гарантира, че не сте го пресушили.
Извадете от фурната и оставете да се
поохлади във формата, след което извадете от нея и поставете на телена скара,
до пълното му изстиване
на ябълковият крем
Разбийте квасената сметана с пудрата
захар, докато се стопи, след което добавете ябълковото пюре и ванилията. Разбийте
до еднородна смес, в която последен добавете разтвореният по описанието на
пликчето желатин.
Начупете блата на едри залци и го
подредете равномерно в тортена форма с падащи стени (кръгла или правоъгълна). Ако някъде има дупки, запълнете ги с малки парченца, но не бива да ви притеснява, че повърхността не е абсолютно равна - това накрая се превръща в ефект. Сиропирайте
с плодов сироп. Аз ползвах кайсиев ликьор, разреден със захарен сироп (1:1)
Отгоре му изсипете ябълковият крем и
сложете във фризера да се стегне.
Междувременно пригответе крема с бял шоколад.
Разбийте сметаната на пухкав крем, като
постепенно подсладите със захарта.
Разтопете шоколада с прясното мляко и го
добавете към сметаната.
Разтворете желатина и също добавете в
крема.
Отделете една част от него и я
прехвърлете в пош, с къдрав накрайник.
Останалият крем насипете върху вече
стегналият се ябълков, и върнете за 5 минути във фризера. Толкова ще е
достатъчно за да се стегне достатъчно. Извадете и украсете със заделеният крем,
след което приберете в хладилника за поне 4 часа.
Преди сервиране извадете от хладилника и
освободете от формата. Напудрете с какао и нарежете на пасти с желан от вас
размер и форма.
Тук е сниман вечерта, точно преди да го
поднеса и затова снимката не дава точна представа, но ми е единствена на цял
сладкиш. Затова пък, за сутринта останаха две парченца, с които закусихме и
слава Богу имаше слънчице, за да успея все пак да направя няколко снимки.
На гостите поднесох с кафе и орехов ликьор. Тръпчивият им вкус още повече
подчертава плодовият на десерта. В същото време идеално се напасват ароматите на
ябълка, шоколад, какао и ядки, а квасената сметана създава усещане за лекота и
свежест.
Напоследък често експериментирам с направата на десерти и някак, все се получават сполучливи :-) Този веднага
отбелязвам със звездичка, което естествено го класифицира като предпочитан, защото е не само много вкусен, ами и бърз за приготвяне - няма рязане на блатове, мазане със заглаждане на повърхности и кой знае колко усърдие за декорация. Лесно, простичко и вкусно!