Историята за една салата
Преди да ви разкажа, да си изясним нещата:
Обичате ли боб? А червен? С рибата на „ти” ли сте? А какво ще кажете за
риба тон?
Ако отговорите на всички въпроси с ”ДА”,
то тогава може би ще ви е интересно да научите и историята за тази салата! И така:
Един ден, преди доста време, в младите ми
години, виждам в магазина червен боб. До този момент не бях опитвала, макар по
думите на мама, той да не е кой знае колко дефицитна стока. Но защо не беше ни готвила
от него не знам. Може би ѝ се е отщял въобще боба, защото е израсла с него – „... един ден бял, на другият червен, на третият шарен, после бакла, зелен
фасул и пак по ред.” Това ми е разказвала. Но ние обичахме белият и него
редовно ни готвеше, кога бистър, кога на яхния, на фурна или чорба – все беше
вкусен. И никога не ми е омръзвал, и няма да се случи.
Та, купувам аз червен боб и се прибирам.
Не знам обаче как се готви, по-различно ли от белият, бързо ли увира, има ли
специфична рецепта за него, нищо! И мама я няма да ми каже. Погледнах в няколко
готварски книги, но за червеният нищо не се споменаваше. Интернет, форуми,
блогове тогава не познавах. И не ми остана друго, освен да импровизирам. Реших
да го готвя по традиционният, за боб яхния начин. Накиснах го вечерта и на
другият ден го сложих в тенджерата, да ври. Вря 2 часа и пак дрънкаше! Ужас!
Сетих се, че свекърва ми слага по 1 ч. л. сода за хляб във всичко, което увира
бавно, дори и на домашно поотрасло пиле, кокошка с две думи. Не ми харесва после
вкусът, но този път и аз бухнах сода в
боба. След половин час беше готов. Нататък както си знам, запръжка, много
магданоз и малко пресен джоджен. Опитах и ми хареса. Брей, защо мама не щеше да
чуе за боб?! Прибира се вечерта любимият и гладен, гладен надига капака на
тенджерата. Каква мислите беше реакцията му?
„ - А, ама червен боб на яхния ли? Та
това е боб за салата, не знаеш ли?
- Ами, не знам. Мама казваше, че на манджа са го яли, значи се готви в
тенджера за основно! А бобена салата знаеш, правя с едър бял боб!”
Изяде се, но следващият път го сварих
натюр и направих на салата, както милото ме научи – с много лук, печена,
червена чушка, кисела краставичка, царевица и не помня какво още. Не помня ,
защото всеки път когато правим бобена салата слагаме каквото има в хладилника,
че и мръФки понякога :-) И винаги е мнооого вкусна и засищаща!
Преди една-две години, в един летен ден
се сещам аз за бобена салатка. Имах консерва червен боб, и всякакви зеленчуци.
Набързо я забърках, с консервата става като аламинут. Опитвам как е на сол и
нещо ми липсва. Не е солта. Пак опитвам и пак нещо не е както ми се иска. Хм.
Да я подправя с нещо още? Щипка черен пипер! – той оправя вкуса на много ястия.
Готово! Ама не, пак нещо ми бяга.... Оглеждам подправките, отварям хладилника,
шкафа... и очите ми се приковаха на консерва с риба тон. Фокусирам я 5-10
секунди и решавам, че ще пробвам. Комбинацията ѝ с прясно зеле е отлична, защо
да не опитам и с боб?! И се получи.
Точно вкусът, който ми липсваше се намери. Невероятно сполучлива идея! Боб,
зеленчуци и крехка, розова и нежна рибка. Разкошотия!
Ей това е първата среща на боба с рибата
в моята кухня. От тогава редовно им устройвам рандеву. С каквато рибка имам. И след като им се
полюбувам няколко минутки отстрани, колкото да се видят, помиришат и гушнат, да
слеят устни в целувка, ги нападам! Фронтално
:-) Колкото и сладка картинка да са,
на мен ми е три пъти по-сладко да ги атакувам! Не им оставям време за повече ласки, да не
втасат. Така де, вече се опознаха, редно е и аз да се включа в срещата, нали?
Предлагам ви съвсем чистосърдечно да се
присъедините към нашето парти и да се запознаете с главното действащо лице днес
–
Салатката с червен боб и
риба тон
Продукти
за 2 порции
1 консерва (400 гр.) червен боб Kidney
1 червена чушка (сурова, а зимата може и
маринована)
1 малка глава лук
1 консерва риба тон (180-200 гр.) – в
моя случай беше „в олио”
150 гр. кашкавал
3-4 краставички корнишони (според
едрината)
няколко листенца пресен джоджен и мащерка
(може и едното)
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. лимонов сок
малко зехтин за поръсване
Първо отцеждаме боба от сока му (не го
мием) и го поставяме в подходяща по големина купа.
Почистваме лука (може и червен) и го
нарязваме на тънки лунички.
Чушката и кашкавала на кубчета, а
краставичките на тънки шайби.
Наситняваме джоджена и го добавяме,
заедно с мащерката. Подправяме леко със лимоновият сок, сол и черен пипер и
разбъркваме. Последна слагаме рибката - натрошаваме я леко, с едно завъртане на
виличката, както си е в консервната кутия и я добавяме към салатката. Капваме и малко зехтинче накрая, но малко, че рибката е била в олио. Ако ползвате риба тон в собствен сос, може да полеете салатата с повечко зехтин (3-4 с. л.)
Това е! Лесна и бърза салатка,
витаминозна и много полезна, със страхотен вкус и аромат. И най-вече засищаща.
Можете спокойно да минете с една салата за обяд, без да претоварвате стомаха си
и все пак да се чуствате сити и доволни. Можете да импровизирате с добавките по
ваш вкус, разбира се. Аз показвам просто днешният й вариант..
Опитайте я!
ехе,то по това сценарий за сериал може да се напише,Ирма! :)
ОтговорИзтриванеАма чак си го представих твоя как наднича в тенджерата с боба :).
Салатката ти е чудна!Харесва ми да комбинирам риба тон с всичко без шопска салата.
Сърдечна прегръдка!
Мерси, ще се присъединя :)
ОтговорИзтриванеОсобено на срещата бобена салата с всякакви зеленчуци.
Виж, в тази рибешката среща участват и други, аз рядко ги правя, но щом е за празненството днес - идвам :)
Честит рожден ден, Ирма!
Когато и да го празнуваш - хубав да ти е празника!
Прегръдки сърдечни!
Да, да и да! Отговарям на въпросите:) Страхотна салатка!
ОтговорИзтриванеТакава, или да кажем подобна, салатка все по гости хапвам и много ми харесва. Много е цветна и красива твоята :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеИрма, и аз ги срещнах отдавна рибката с боба и страшно ни хареса :)
ОтговорИзтриванеВиж идеята ти за зеле и риба ме очарова и на всяка цена ще опитам!
Прегръдка от мен с пожелание за хубаво настроение!
Ама си сладкодумнааа...
ОтговорИзтриванеБеше ми много приятно и много вкусно!
Аз не обичам риба, обаче правя изключени за рибата тон.
Тази салатка ми е любима, даже скоро смятам да пусна и аз една с червен боб.
Много хубави снимки Ирме!
Пожелавам ти хубава вечер!
Роси, признала съм, че съм словоохотлива, ама за сценарист не ставам :)) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПепи, мила, винаги си добре дошла :) Целувам те!
Траяна, взимай виличка и заповядай! :)
Снежи, блазе ти! Аз по гости само шопска и овчарска напоследък ям, но пък много си ги тача и не се оплаквам :)
Дани, мила, благодаря! При мене беше обратното - първо открих да се гушкат зелето и рибата, а после ги сприятелих с боба :)
Хубава, топла и уютна вечер на всички! Благодаря ви за милите думи и пожелания, момичета!
А аз не обичам РЕЧНА риба, но правя изключение за пъстърва :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Ще ми е интересно да видя твоята салата с боб и като те знам, убедена съм че много ще ми допадне. Само не ме карай дълго да чакам! :)
Ведра и усмихната сряда от мен!
Ирма, вкусна и красива среща си направила , а и така интересно ни я представи!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Ирма, много си сладкодумна! Така се смях на разказа :)
ОтговорИзтриванеСалатката дето се е получила, звучи и изглежда чудесно! Съчетанието боб и риба тон хич не е необичайно за някои кухни, напр. италианската. Ей тук виж, пробвала съм италианския вариант, твоята обаче е по-богата и пъстра и с огромно удоволствие ще я опитам.
Прегръдка и чудесни есенни дни!
Благодаря, Тили! :)
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!
Приятно ми беше на трапезата ви, Ирма!Умееш да забавляваш гостите си, та даже и само на една виртуална страничка.
ОтговорИзтриванеА бобецът си е храна отвсякъде и е чудесно , че му търсиш място извън традицията.
Хубав ден, мила!
Щом съм те развеселила, значи една крачка съм напред към рая! ;))
ОтговорИзтриванеАма, то не беше смешно, Лети - знаеш ли колко се озорих първият път с тоя червен боб? И колко бях притеснена! Тогава ходех на работа на смени и като се върнех, се чудех кое от къде да почна, че на всичкото отгоре и вечерята закъсняваше. Погледнах и твоят вариант, хареса ми, ама много по малко сервираш, само мамиш хората с тез, половинки лимони! ;) Виж, у дома една порция направо замества основното :))
Поздрави от мен, мила!
Хихи, Вили благодаря ти, мила! Голяма съм бъбривка, нали? Специалитет ми е :) Моите момчета дори на галено ми казват "Бръм" :))
ОтговорИзтриванеА без боб у дома не оставаме, много го обичаме. Скоро и в гювечета ще го покажа.
На тебе хубава вечер! Поздрави!
Извинявай, Ирме, то тогава не е било смешно, съгласна съм, ама сега съм сигурна, че и на теб ти е малко смешно. То от растоянието на времето тези работи дето ни е хващал яд, как само по-различно изглеждат вече - и аз имам в купчето със спомените няколко такива случки в кухнята.
ОтговорИзтриванеА за мъничките био купички си права, мънички са. Или повече от една трябва да се метне в чинията или направо ги зарязвай. Аз намирам една по-плитка салатиера, застилам я с листа зелена салата и хоп отгоре салатата на красиво оформена купчинка, така всеки си сипва доволно, колкото му се хапва. Хич не си мисли, че всеки път аранжирам, като за списание :)
Прегръдка!
Хаха, Лети сега вече ми е смешно, защото ми навя спомен с тез подредени в салатиерата листа. Имаме празник у дома, с много гости и аз съм нахвърляла по масата няколко точно такива салатиери, така застлани. Моят вуйчо, инак много претенциозен, взима от салатата в чинията, заедно с едно голямо листо маруля отдолу и се опитва да го свие и хапне като бургер. Малко му е неудобно, оставя го, но продължава да го фокусира в чинията, пред себе си, много му се иска да си го хапне и ми прави публична забележка: "Това, сега как да го ям? Така не се сервира салата! Нарежи ми марулята отделно, в друга чиния!" Поусмихнахме се и аз нарязах естествено голяма чиния салата от маруля и там каквото е редно да има в нея. Та така, не може да се угоди и винаги сме в грешка. Но на госта трябва да се угоди всякак! :))
ОтговорИзтриванеА аранжировката е много важна у дома, макар да сервирам понякога питка, сланина и вино ;)
Ммм да и такива работи се случват понякога! Много добре си спомням как един гост веднъж попита: "Вие това ястие традиционно ли го готвите вкъщи или е нещо модерно". Ха сега, как да реагира човек на това ми кажи :))
ОтговорИзтриванеИдеята за зелева купичка си я бива! Пробвай и със салата айсберг, аз съм го оттренирала този вариант, става много добре.
Спорен петък и цветни почивни дни!