/Mushroom Velouté/
Не е нещо невиждано, но ви уверявам, че е толкова вкусно,
че опитате ли го, няма да можете да спрете да кусате, докато не си изпразните купичката!
Да си призная, много рядко поглеждам към кулинарните,
телевизионни предавания. В последната година я има два-три пъти, я не. Но за
сметка на това моят мъж редовно прещраква на тези канали. Гледа и преглъща. Не,
че е умрял от глад, не че не му готвя разнообразна храна, но все там му е
очето. Както в хранителните магазини, все около месарският щанд се върти. Боже
мой, мисля си, този човек как може да е все гладен?! Казват, че това било
страст. Може, но за мен все още е неразбираемо, дори и да се водя кулинарен блогър.
Та преди няколко вечери пак го засичам пред телевизора, в компанията на Жак Пепен.
Тъкмо бях приключила с последните задължения за деня и буквално се проснах на
дивана до него. Мълча си, гледам в екрана, но умът ми блуждае някъде, докато не
ме сепна репликата: Ето го, и той като теб и Йоли, пак хвана пасатора! (Йоли,
ако четеш, знай, шега е това - никой не ползва повече от теб този уред. „Всичко с пасатора
готвиш“ :) ). А
Жак Пепен правеше някаква гъбена супа, в която сложи и дафинов лист. Хм, не бях
се сещала до сега да сложа и аз. В други супи, в някои ястия – да, но точно в
гъбена супа не. Загледах се нататък какви ще ги свърши, но ми звънна телефона.
Когато приключих разговора, дядо Пепен сервираше крем супа. А милото, понеже не
е любител на пасирани супи я нарече „валат“. Веднага ми светна – велуте с гъби
е било. И като ми влезе в ума, та ей я днес у дома за обяд. Не съм търсила
рецептата на Жак Пепен, но сложих дафинов лист. Много ми допадна вкусът ѝ с
него. И противно на правилото да се ползва течна, готварска сметана, аз ползвах
заквасена. Страхотна гъбена крем супа, но някак по-различна, по-мека и с един
деликатен вкус. Ако изчакам да изври всичката течност и смеся с гъстата, квасена сметана, ще се получи страхотен пастет. Ето още една идея!
Та, супата.
Та, супата.
Продукти
/за 3 порции/
3 с.л. олио
40 гр. масло
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. брашно, равна
10 - 15 пресни гъбки, според едрината им (ползвах кафявите, кралски печурки)
3 средни картофа
1 връхче от клонче розмарин или свежа мащерка (по
желание)
1 дафинов лист (не много голям)
1 ч.л. сол ( или на вкус)
½ ч.л. прясно смлян черен пипер (или на вкус)
100 мл. вино розе
3 пълни с.л. с връх заквасена сметана (или на вкус)
за гарниране
шепа запечени и нарязани орехови ядки
шепа запечени и нарязани орехови ядки
Приготвяне
Поставяме малка тенджерка на среден огън, наливаме
зехтина и добавяме маслото. Когато се стопи, прибавяме почистения и нарязан на
тънки шайби лук и пресованата скилидка чесън. Бъркаме с дървена лъжица, докато
се карамелизират, след което ги поръсваме с брашното и запържваме при
непрекъснато бъркане не повече от минута-две. Дърпаме тенджерката настрана от
огъня и добавяме гъбите, нарязани на едро, обелените картофи, също нарязани на
едро, розмарина и дафиновия лист. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и
поливаме с виното. Връщаме на котлона и щом заври, наливаме около 600 мл.
гореща вода, разбъркваме всичко, намаляваме огъня до слаб и похлупваме
тенджерата с капак.
Оставяме ястието да къкри до пълното омекване на зеленчуците, след което изваждаме розмарина и дафиновия лист, а супата пасираме до гладкост.
Оставяме ястието да къкри до пълното омекване на зеленчуците, след което изваждаме розмарина и дафиновия лист, а супата пасираме до гладкост.
Разбиваме в купичка квасената сметана и разреждаме с
един-два черпака от супата. Връщаме сместа в тенджерата, разбъркваме и
отвеждаме настрана.
Орехите за гарниране запичаме в сух тиган на среден огън
и при постоянно бъркане, докато се подсушат и си пуснат аромата. Изсипваме ги
на дъска и ги нарязваме с остър нож.
Сервираме супата приятно топла и гарнирана с по 1 с.л.
орехови ядки.
Количеството на квасената сметана може да варира според
личното предпочитание. Ако е в повече, вкусът ще е по-млечен, цветът по-светъл, а текстурата по-креместа.
Ирме, това велуте е една от любимите ми супи.
ОтговорИзтриванеПравя я само с гъби и без дафинов лист :)
Сега вече ще сложа, както и малко вино!
Сърдечни прегръдки!
Да ти е сладко, Дани!
ИзтриванеСъс сигурност Жак Пепен сложи и други неща, но не си ги спомних, а и ми се щеше да не прекалявам с допълненията, та до картофите спрях аз. Вкусничко се получи и "по традиция" повторихме :)
Хубав ден и прегръдки от мен!
Ирме, чудесна ти е супичката! Аз не съм гледала от никого, но реших да експериментирам веднъж и сготвих бистра пилешка супа (без застройка), която подправих с... дафинов лист и розмарин. Чудно ми хареса! Оттогава така правя и гъбената супа (пак бистра) - с тези две подправки. :)
ОтговорИзтриванеА иначе - май и аз съм "болна" от същото, от което и мъжа ти. :)))
Да са ти живи и здрави всички вкъщи. Прегръдки от мен!
П.П. Пуст Блогър... Дано скоро му оправят сървърите. Бъгнал се е и всички блогове, които ми бяха в списъка с любими, са изчезнали. Дано не стигне и до теб.
О, моята любима пилешка супа е именно бистра, Гери, но на останалите не е, така че не съм си угаждала с години. Но пък точно в нея дафинов лист не слагам, а цяла връзка магданоз и една камара зеленчуци, за по-богат вкус. Дори и едни трохички от сурово тесто си правя и суша, които после ползвам в нея, вместо ориз, картофи, фидета и т.п. Вълшебна супа се получава.
ИзтриванеБлогър се държи прилично при мен. Дано скоро се оправи положението при теб!
Благодаря, за милите думи и хубаво пожелание!
Прегръдки от мен!
Гери, и аз имах същия проблем, изчезнаха ми всички блогове, които следя...наложи се да ги добавям ръчно наново, даже помислих, че сама съм ги изтрила по невнимание...
ИзтриванеПрекрасна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мише! :)
ИзтриванеСнимките ме впечатлиха, Ирме, прелестни са, толкова изчистени, светли! Супата съм сигурна, че е вкусна:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеВ бяло настроение съм била, Кате. ;))
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Ирма, отивам за гъби;)
ОтговорИзтриванеСигурно си напълнила кошницата, а? Не знам защо си вярвам, че ще ги береш от гората... :)
ИзтриванеДа ви е сладко, Марте!
Ирме, чудесна супа, прекрасни снимки, дано да имам време поне да я сготвя, за останалото е ясно, че няма да имам:), поне доато се пенсионирам:))
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила!
Весе, става за нула време, така че ще намериш малко, че да врътнеш една гъбена супичка. Пък и си заслужава, уверявам те! :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Чудесна супа! Всички състаеки са в прелестна хармония!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети! За хармонията си много права! :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Ахх, как обичам аромат на гъби! Страхотна супичка!
ОтговорИзтриванеЗа този аромат няма сезон, макар че есента някак подсилва магията му. Благодаря ти, Зори!
ИзтриванеГоляма прегръдка за мама и готиния малък мъж! :)