Страници

24 октомври 2016 г.

Ябълкови бутер кошнички с чийзкрем и една приятна изненада за мен



Преди няколко дни излезе поредното, есенно издание на списанието на българските, кулинарни блогъри SO into FOOD, в което бях поканена да участвам с няколко рецепти и да споделя моето усещане за есента в рубриката „Сладки приказки“. 


За голяма моя изненада екипът е решил да ползва една от снимките ми за корицата, за което съм им признателна и се чувствам приятно поласкана!
Много ви благодаря, момичета!



Броят е изключително интересен, вълнуващ и пълен с вкусни рецепти, които ще ви вдъхновят за кулинарни приключения в кухнята. Уверявам ви, че ще се почувствате повече от уютно между страниците му, ще се потопите в романтика, вкус  и пленителни есенни аромати, ще се запознаете с интересни, креативни и успяващи млади хора и ще пътешествате  из една от най- предпочитаните туристически дестинации на Европа с нашият гид, който и този път ще ви води по приказни пътища. Списанието можете да разгледате ТУК или да го свалите безплатно от ТУК.

Разбира се, ще споделя рецептите и в блога като започвам от


Ябълкови бутер кошнички с чийзкрем


Продукти

за кошничките
1 пакет бутер тесто от 450 гр.
малко брашно за разточването му
1 яйце
3 с.л. тръстикова захар за поръсване
1 с.л. меко масло за намазване на формичките

за крема
250 мл. пресно мляко
150 гр. захар
1 яйце
40 гр. (4 равни с.л.) брашно
1 пликче ванилена захар
1 с.л. масло
1 пакетче от 125 гр. сирене Крема

отделно
6 пълни с.л. смлени орехи + 1 равна кафена лъжичка канела + 1 с.л. захар
2 ябълки , нарязани на средно тънки лунички
2 с.л. пудра захар + 1 пликче ванилена захар, за поръсване



Приготвяне

на крема
Сваряваме млякото в подходящ съд с половината захар.
В малка касеролка разбиваме яйцето с останалата захар, след което добавяме брашното, разбъркваме добре, докато всичко стане на гладка каша и наливаме на тънка струя горещото мляко.
Поставяме касеролката на среден огън и при постоянно бъркане довеждаме до кипене. Бъркаме, докато се сгъсти, изключваме котлона  и отвеждаме настрана крема. Добавяме му маслото и ванилията, разбъркваме и покриваме със стреч фолио, за да не се образува по повърхността му коричка.
Оставяме настрана до пълно охлаждане, след което му добавяме сиренето Крема и с миксер хомогенизираме до гладка и еднородна смес.

на кошничките
Намасляваме обилно 6 индивидуални формички за мъфини (или за крем карамел). В тях поставяме квадрати от хартия за печене, изрязани с подходящи размери, така че да излизат извън формичките.
Поръсваме плота с брашно и върху него разточваме бутер тестото на лист с размери 30 х 40 см. и дебелина 4-5 мм. Нарязваме го на 12 квадрата с размери 10 х 10 см.. Поставяме по две квадратчета едно върху друго, като разминаваме ъглите им, така че да се получи звезда с осем върха.
Звездите поставяме в подготвените формички и леко притискаме, за да оформим кошнички, на дъното на които насипваме по 1 с.л. от смлените, канелени орехи. Отгоре пълним до 2/3 от обема им с крем. Намазваме стърчащите върхове на кошничките с разбито яйце, върху крема набождаме по няколко резена от ябълките и всичко поръсваме обилно с тръстикова захар.
Печем в предварително нагрята до 200° фурна за 30 минути(+/- 5 мин.) или до златна коричка.
Изваждаме ги и когато се охладят, ги поръсваме с ароматизираната с ванилия пудра захар.
По желание, при сервиране поливаме с ванилов сос.



---
* Вместо ябълки може да се ползват други плодове – праскови, нектарини, круши, смокини.

* Количеството на захарта в крема е балансирано така, че да се усеща сиренето. Ако предпочитате по-сладък вкус, може да добавите още 1-2 лъжици захар.

Да ви е сладко!



8 коментара:

  1. Абсолютно заслужена корица, Ирме! Чудесна есенна рецепта с прекрасна фотосесия:). Наистина целият брой е много вдъхновяващ, точно като есента. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! :)
      Вкусни, уютни и още по-вдъхновяващи есенни дни ти пожелавам!
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  2. Поздравления, Ирме! Страхотна рецепта, която заслужено е на корицата на списанието!
    Поздравления и за момичетата, които се трудят над най-интересното и вдъхновяващо списание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси!
      Момичетата са се справили както винаги повече от добре. Чудесни са!

      Изтриване
  3. Поздравления и от мен, Ирме,
    изданието е страхотно, твоето гостуване - впечатляващо,
    а корицата и рецептата - есенен разкош!
    Със закъснение, но от сърце, честит и твой личен празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги успяваш да сгрееш душата ми с топла дума и мило отношение, Дианка!
      Сърдечно ти благодаря!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта. Ще стане една от любимите. Браво на екипа за визията на корицата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Анонимен!
      Радвам се, че ви харесва и благодаря за позитивния коментар!
      Поздрави!

      Изтриване