Преди няколко дни излезе поредното, есенно издание на списанието на българските, кулинарни блогъри SO into FOOD, в
което бях поканена да участвам с няколко рецепти и да споделя моето усещане за
есента в рубриката „Сладки приказки“.
За голяма моя изненада
екипът е решил да ползва една от снимките ми за корицата, за което съм им
признателна и се чувствам приятно поласкана!
Много ви благодаря, момичета!
Много ви благодаря, момичета!
Броят е изключително интересен, вълнуващ и пълен с вкусни
рецепти, които ще ви вдъхновят за кулинарни приключения в кухнята. Уверявам ви,
че ще се почувствате повече от уютно между страниците му, ще се потопите в
романтика, вкус и пленителни есенни
аромати, ще се
запознаете с интересни, креативни и успяващи млади хора и ще пътешествате из една от най- предпочитаните туристически
дестинации на Европа с нашият гид, който и този път ще ви води по приказни
пътища. Списанието можете да разгледате ТУК или да го свалите безплатно от ТУК.
Разбира се, ще споделя рецептите и в блога като започвам
от
Ябълкови
бутер кошнички с чийзкрем
Продукти
за
кошничките
1
пакет бутер тесто от 450 гр.
малко
брашно за разточването му
1
яйце
3
с.л. тръстикова захар за поръсване
1
с.л. меко масло за намазване на формичките
за
крема
250
мл. пресно мляко
150
гр. захар
1
яйце
40
гр. (4 равни с.л.) брашно
1
пликче ванилена захар
1
с.л. масло
1
пакетче от 125 гр. сирене Крема
отделно
6
пълни с.л. смлени орехи + 1 равна кафена лъжичка канела + 1 с.л. захар
2
ябълки , нарязани на средно тънки лунички
2
с.л. пудра захар + 1 пликче ванилена захар, за поръсване
Приготвяне
на
крема
Сваряваме
млякото в подходящ съд с половината захар.
В малка касеролка разбиваме яйцето с останалата захар, след което добавяме брашното, разбъркваме добре, докато всичко стане на гладка каша и наливаме на тънка струя горещото мляко.
Поставяме касеролката на среден огън и при постоянно бъркане довеждаме до кипене. Бъркаме, докато се сгъсти, изключваме котлона и отвеждаме настрана крема. Добавяме му маслото и ванилията, разбъркваме и покриваме със стреч фолио, за да не се образува по повърхността му коричка.
Оставяме настрана до пълно охлаждане, след което му добавяме сиренето Крема и с миксер хомогенизираме до гладка и еднородна смес.
В малка касеролка разбиваме яйцето с останалата захар, след което добавяме брашното, разбъркваме добре, докато всичко стане на гладка каша и наливаме на тънка струя горещото мляко.
Поставяме касеролката на среден огън и при постоянно бъркане довеждаме до кипене. Бъркаме, докато се сгъсти, изключваме котлона и отвеждаме настрана крема. Добавяме му маслото и ванилията, разбъркваме и покриваме със стреч фолио, за да не се образува по повърхността му коричка.
Оставяме настрана до пълно охлаждане, след което му добавяме сиренето Крема и с миксер хомогенизираме до гладка и еднородна смес.
на
кошничките
Намасляваме
обилно 6 индивидуални формички за мъфини (или за крем карамел). В тях поставяме
квадрати от хартия за печене, изрязани с подходящи размери, така че да излизат
извън формичките.
Поръсваме
плота с брашно и върху него разточваме бутер тестото на лист с размери 30 х 40
см. и дебелина 4-5 мм. Нарязваме го на 12 квадрата с размери 10 х 10 см..
Поставяме по две квадратчета едно върху друго, като разминаваме ъглите им, така
че да се получи звезда с осем върха.
Звездите поставяме в подготвените формички и леко притискаме, за да оформим кошнички, на дъното на които насипваме по 1 с.л. от смлените, канелени орехи. Отгоре пълним до 2/3 от обема им с крем. Намазваме стърчащите върхове на кошничките с разбито яйце, върху крема набождаме по няколко резена от ябълките и всичко поръсваме обилно с тръстикова захар.
Звездите поставяме в подготвените формички и леко притискаме, за да оформим кошнички, на дъното на които насипваме по 1 с.л. от смлените, канелени орехи. Отгоре пълним до 2/3 от обема им с крем. Намазваме стърчащите върхове на кошничките с разбито яйце, върху крема набождаме по няколко резена от ябълките и всичко поръсваме обилно с тръстикова захар.
Печем
в предварително нагрята до 200° фурна за 30 минути(+/- 5 мин.) или до
златна коричка.
Изваждаме ги и когато се охладят, ги поръсваме с ароматизираната с ванилия пудра захар.
Изваждаме ги и когато се охладят, ги поръсваме с ароматизираната с ванилия пудра захар.
По
желание, при сервиране поливаме с ванилов сос.
---
*
Вместо ябълки може да се ползват други плодове – праскови, нектарини, круши,
смокини.
*
Количеството на захарта в крема е балансирано така, че да се усеща сиренето.
Ако предпочитате по-сладък вкус, може да добавите още 1-2 лъжици захар.
Да ви е сладко!
Абсолютно заслужена корица, Ирме! Чудесна есенна рецепта с прекрасна фотосесия:). Наистина целият брой е много вдъхновяващ, точно като есента. Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! :)
ИзтриванеВкусни, уютни и още по-вдъхновяващи есенни дни ти пожелавам!
Поздрави и за теб!
Поздравления, Ирме! Страхотна рецепта, която заслужено е на корицата на списанието!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за момичетата, които се трудят над най-интересното и вдъхновяващо списание!
Благодаря, Хриси!
ИзтриванеМомичетата са се справили както винаги повече от добре. Чудесни са!
Поздравления и от мен, Ирме,
ОтговорИзтриванеизданието е страхотно, твоето гостуване - впечатляващо,
а корицата и рецептата - есенен разкош!
Със закъснение, но от сърце, честит и твой личен празник!
Винаги успяваш да сгрееш душата ми с топла дума и мило отношение, Дианка!
ИзтриванеСърдечно ти благодаря!
Поздрави и прегръдки!
Страхотна рецепта. Ще стане една от любимите. Браво на екипа за визията на корицата.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Анонимен!
ИзтриванеРадвам се, че ви харесва и благодаря за позитивния коментар!
Поздрави!