Страници

2 юни 2015 г.

Лозови сармички по гръцки


Дали са по гръцки, по турски или по средиземноморски е все едно, защото спор за произхода на сармите е имало открай време и все още няма общо мнение по въпроса. Сармите като цяло се срещат и на Балканите и по-на изток – през Турция, нагоре към Каспийските страни, по-на юг, в арабските и още по-навътре в Азия. Навсякъде основата е една - плънка (постна или с месо), завита в подходящо за ядене листо. Обикновено се ползват лозови или зелеви листи, в зависимост от сезона, но са популярни и сарми, завити и в листа от лапад, левурда, липа и може би още други растения.
Лозовите сарми са по-широко разпространени и може би това е така, поради факта, че лозата се е отглеждала от хората още в Античността и почти всеки е отглеждал по някой корен – дали за прехрана, дали от култ към божествената напитка, но лозата в двора на човек се е смятала за богатство. Отглеждането на културно грозде започва преди около 6000-8000 години в Близкия Изток. А първите следи от червено вино водят към древна Армения, където, очевидно, е открита и най-старата изба в света, датирана около 4000 години преди новата ера. Всичко това навежда на мисълта, че може би някъде там е родината на лозовите сарми, но колкото и да е логична и тази теория е относителна. Все пак едно е ясно - рецептата е произлязла някъде из този край на земята, а и в много региони на страните от него се приготвят точно така.
Днес вкусните лозови сарми са известни и се предлагат в цял свят, но за мен са по гръцки, защото баба ми Златка  така ги правеше, а нейната кухня бе силно повлияна от гръцката. Моите в случая са постни, но могат да се приготвят и с добавка на някакво месце – кълцано пилешко, агнешко, телешко. Много леки и нежни, каквито могат да бъдат само лозовите сармички, но и много ароматни, благодарение на обилното им подправяне със свежи подправки и треви. Поляти със сос Авголемоно и поднесени с вкусна салата са една чудесна сезонна храна, която ако сервирате в градината на чист въздух, под асмата, сред ароматите на лятото и жуженето на пчелите, ще ви се услади три пъти повече. J  

Продукти
/за 5-6 порции/

50-60 млади лозови листа

за плънката
400 гр. ориз (едрозърнест и по-лепкав)
½ ч.ч. олио+зехтин(или само олио)
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 шепа наситнен пресен джоджен
1 шепа наситнен магданоз
1 шепа наситнен пресен копър
1 шепа светли стафиди
1 ч.ч. нарязани на дребно орехови ядки
сол и черен пипер на вкус

допълнително още малко зехтин и сол за сваряването на сармичките


Приготвяне

Наливаме в тенджера 6 ч.ч. вода, слагаме я на котлона да заври и след това я отвеждаме настрана.
Почистваме, измиваме и подсушаваме ориза.
Сипваме в дълбок тиган мазнината и слагаме на среден огън да се загрее. Добавяме лука и запържваме за 2-3 минути, след което добавяме предварително измития и подсушен ориз. Запържваме го до избистряне на зърната като постоянно разбъркваме с дървена лъжица. Доливаме с топла вода - 2/3 от общото количество (3:1 вода към ориз или в случая около 4 ч.ч.) и изчакваме ориза почти да я поеме. Когато остане да се къпе само в гъст сос, го отвеждаме настрана, посоляваме със сол и черен пипер на вкус, добавяме зелениите и разбъркваме. 


Оставяме да се охлажда, а междувременно попарваме предварително измитите лозови листа в гореща вода. 


За целта слагаме вода в дълбока тенджера и след като заври изключваме котлона. Слагаме листата на порции по около двайсетина, за да ни е по-лесно, натискаме ги с решетъчна лъжица, похлупваме и ги държим в нея около 3 минути, след което ги изваждаме и поставяме в ледена вода. Това няма да позволи да покафенеят, ще запази цветът им зелен, а освен това няма да ни парят, когато навиваме сармичките.

Междувременно оризът ще е поел малкото влага, останала в него и ще се е охладил, така че пристъпваме към завиване на самите сармички. Във всяко листо слагаме по чаена или супена лъжица от плънката (според едрината на листата) и завиваме малки пакетчета. 


Редим ги в тенджера с дебело дъно (ако не разполагате с такава, застелете дъното на вашата тенджера с няколко лозови листа), след което посоляваме, поливаме с 1 к.ч. зехтин и останалата 1/3 от цялото количество вода (2 ч.ч.). Притискаме с чиния и слагаме тенджерата на слаб огън. Варим 20-25 минути от завирането на водата, изключваме котлона и оставяме настрана за половин час. Ако в тенджерата е останало малко вода я изливаме, за да не се поеме от сармите и ориза в тях да стане кашав.


Поднасяме топли или съвсем охладени, както ни харесват.

               

Салатката е също много вкусна, бърза, лесна и не е за изпускане – пълнени чери доматчета с авокадо мус и моцарела.


Да ви е сладко и Наздраве!



Още за сармичките и една друга рецепта с тях вече съм писала тук 








 


 

12 коментара:

  1. И ний днес хапнахме сърмички, но в зелев лист. Ама няма да се откажа от твоите :)))..Интернационално ястие. И тук в Азербайджан са много популарни. В лозов лист се наричат - Черна Долма. :)))..но и в зелев се правят. Има и с риба и са много много вкусни :)))
    Поздрави, миличка и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искаш да кажеш, Аля, че в Азерабайджан всичко е долма ли? Нямат ли си дума само за сармите? Аз доколкото знам, в източните страни долма наричат пълнените зеленчуци - чушки, тиквички, патладжани, домати и т.н., но плънка завита в листа се наричала сарма (сармак - завивам, докато долма е пълня) Но може би това е само в Турция. А това с рибата ме подсети, че в Турция дори правят сладко, представи си, от рибета (май с хамсия), и то в оня край, близо до вас, но не помня как точно се наричаше. Светът е пребогат на вкусове и странни кулинарни приумици, някои много сполучливи. :)
      Поздрави и сърдечни прегръдки от мен, Аля!

      Изтриване
  2. Чудни сармички, Ирме!
    Точно по мой вкус са! Мама ги прави така в тенджера, на мен повече ми се услаждат запечени във фурната. Наистина се топят в устата! Салатата е също много апетитна и вкусна! Как ми се иска сега да съм под лозичка на двора с тези твои вкусотии!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и моята баба така в тенджера ги приготвяше и затова май за мен лозовите сарми, конкретно, така са ми най-вкусни. :) Виж, зелевите винаги предпочитам на фурна, Бети - да им се препече едно хубаво листото, да захрупа нежно... :)
      За лозичката няма никакъв проблем, винаги си добре дошла, мила!
      Поздрави и прегръдки от мен с пожелание за хубава неделя!

      Изтриване
  3. Много ги обичаме вкъщи тези вкусни хапчици. Малко са пипкави за приготвяне, а толкова бързо свършват.
    Чудесно изглеждат твоите сармичките, Ирма, чак си помечтах да са наоколо :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе-хе, така е, Таня - пипкава работа си е, но аз се изхитрям и подбирам по-едри листа, та малко се улеснявам. Виж, в големите семейства се захващат поне две жени, а понякога и децата включват в това занимание, та покрай работата и сладката приказка няма да усетят как и 200 бройки могат да завият. ;) А ти недей мечтай, ами вземи ги направи, мила - ще зарадваш всички около теб с тях!
      Поздрави и прегръдки! И хубава неделя!

      Изтриване
  4. Ах, предполагам знаеш, как ме погъделичка с тази рецепта, нали! ? Изкусителка такава! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само мога да предположа какво ти причинявам, Кате, но се успокоявам, че доскоро си се насладила максимално на гръцка кухня, та поне носиш още в себе си онези вкусове и аромати. Така че, едни сармички няма да те оставят безсънна. :))) Пък де да знам?! Освен да завиеш две дузини за норматив. Ти си лесна поне - може и малкия Сръчко с голяма усмивка да ти асистира. ;) Да го нагушкаш от мен!
      Хубаво лято с още красиви дестинации и много усмивки!

      Изтриване
  5. Обожавам лозови сармички, Ирме, но рядко си намирам листа, от пазара не смея да купувам, че ги пръскат.
    Но още повече обичам сарми с листа от цвекло - уникални са, ако не си опитвала го направи непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм и опитвала с цвеклови листа, Весе. Ще си навия на пръста да изпробвам и тях. Благодаря ти!
      Наскоро Йоли даде предложение и с лескови да си направим, та списъка с рецепти, планирани за проба расте. Поне няма да мисля какво да готвя. ;)))
      Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Да, няма значение какъв е поризхода, резултата е чуден! Моите момичета обожават сарми с лозов лист, ако знаеш в какви количества ги правя...Наскоро занесох за кой ли път огромна кутия в Лондон. Правя ги малко по-различно, затова ще пробвам и твоите. Идва време да се завръщат и ще пада голямо сармо-завиване!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ами, ще носиш, после те на теб! :)
      И голяма веселба ще е, Мария, знам и се радвам за вас! Точно като в истинско българско семейство - мама, кака и аз - всички около тиганя и докато камарата с лозови листа не се стопи, приказките да не свършват! Една лъжичка в листото, една в устата. :) Мила картинка!
      Прегръдки от мен и пожелание за прекрасно лято!

      Изтриване