Продължава лозовата вълна у нас. След сармичките, на
вниманието ви днес предлагам и едни банички с лозови листа. Идеята ми дойде
гледайки отделените, по-млади, малки и с насечени ръбове листи, толкова нежни,
все още свежи, но и негодни за завиване на сарми. И без това мъжете искаха
баница, та реших да експериментирам. Бях убедена в резултата, но уханието,
което се понесе от фурната, докато се пекоха ме изненада много приятно. Веднага
след това бяха нападнати, одобрени и заявени за редовно приготвяне. И макар
листата за сарми бързо да преминават, такива за банички ще има още дълго, така
че ако ви се стори интересна идеята, ето и рецептата:
Продукти
/за 12 бр./
1 пакет кори, препечени на сач
за плънката
20-25 млади лозви листа
1 връзка зелен лук
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
250 гр. сирене
сол и черен пипер на вкус
100 гр. меко масло
за намазване
1 яйце + 1 с.л. зехтин
сусам за поръсване
Приготвяне
Най-напред измийте и попарете в гореща вода лозовите
листа за около минутка-две. Прецедете горещата вода и ги залейте със студена,
след което отцедете добре и надробете на ситно.
Почистете, измийте лука и също надробете.
В дълбока купа разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете
брашното, разбъркано с бакпулвера, след това лозовите листа, лука и накрая
натрошеното сирене. Посолете на вкус със сол и черен пипер и разбъркайте добре
плънката, за да се се разпределят равномерно в нея съставките.
Включете фурната да се загрява на 200°.
Застелете тавата от фурната с хартия за печене.
Корите, които ползвах са пловдивски, на Унибел - правоъгълни, в пакет по 6-7 бр. - тънички и за мен по-удобни от кръглите.
За оформянето на баничките слепвате по две кори, като по
между им обилно мажете с масло. После намазвате обилно с плънка и навивате руло
откъм тясната страна на корите. Рулото разрязвате на две половини, а всяка една
от тях на още две. Така от едно руло се получават 4 банички. Готовите банички
редите в тавата и мажете отгоре с яйцето, разбито със зехтина. Поръсвате със
сусам и печете до златиста коричка – около 30 минути.
Извадете баничките, оставете да се охладят за десетина
минутки и поднесете.
Баничките са вкусни както топли, така и изстинали като
пухкавостта им се запазва дори до следващия ден. Този път всички свършиха още
докато бяха топлички, но опитът ми показва, че царевичното брашно в плънката ги кара
да стоят бухнали, меки и крехки дълго време.
Опитайте ги и ще се влюбите в тях! J
Суперска идея, Ирме! Със сигурност ще са много ароматни. Браво за креативността и благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! Радвам се, че ти допада идеята, опитай ги!
ИзтриванеХубава неделя ти пожелавам, мила! Прегръдки!
Страхотни са новите ти предложения, Ирме,
ОтговорИзтриванеи сладки, и солени; тортата е вълшебна, а снимките - разкошни!
Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубави летни дни!
Удоволствието е да чета позитивните ти коментари, Дианка! Благодаря ти, мила!
ИзтриванеПрегръдки и много усмихнато лято от мен!
Лозовите ти предложения са повече от разкош Слънце :) Записвам си ги ... ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила!
Да ти е сладко, Дани! :)
ИзтриванеГоляма прегръдка от мен!