Страници

5 юни 2015 г.

Банички с лозови листа



Продължава лозовата вълна у нас. След сармичките, на вниманието ви днес предлагам и едни банички с лозови листа. Идеята ми дойде гледайки отделените, по-млади, малки и с насечени ръбове листи, толкова нежни, все още свежи, но и негодни за завиване на сарми. И без това мъжете искаха баница, та реших да експериментирам. Бях убедена в резултата, но уханието, което се понесе от фурната, докато се пекоха ме изненада много приятно. Веднага след това бяха нападнати, одобрени и заявени за редовно приготвяне. И макар листата за сарми бързо да преминават, такива за банички ще има още дълго, така че ако ви се стори интересна идеята, ето и рецептата:

Продукти
/за 12 бр./

1 пакет кори, препечени на сач

за плънката
20-25 млади лозви листа
1 връзка зелен лук
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
250 гр. сирене
сол и черен пипер на вкус
100 гр. меко масло

за намазване
1 яйце + 1 с.л. зехтин
сусам за поръсване

Приготвяне

Най-напред измийте и попарете в гореща вода лозовите листа за около минутка-две. Прецедете горещата вода и ги залейте със студена, след което отцедете добре и надробете на ситно.
Почистете, измийте лука и също надробете.
В дълбока купа разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете брашното, разбъркано с бакпулвера, след това лозовите листа, лука и накрая натрошеното сирене. Посолете на вкус със сол и черен пипер и разбъркайте добре плънката, за да се се разпределят равномерно в нея съставките.

Включете фурната да се загрява на 200°.
Застелете тавата от фурната с хартия за печене.

Корите, които ползвах са пловдивски, на Унибел - правоъгълни, в пакет по 6-7 бр. - тънички и за мен по-удобни от кръглите.

За оформянето на баничките слепвате по две кори, като по между им обилно мажете с масло. После намазвате обилно с плънка и навивате руло откъм тясната страна на корите. Рулото разрязвате на две половини, а всяка една от тях на още две. Така от едно руло се получават 4 банички. Готовите банички редите в тавата и мажете отгоре с яйцето, разбито със зехтина. Поръсвате със сусам и печете до златиста коричка – около 30 минути.


Извадете баничките, оставете да се охладят за десетина минутки и поднесете. 


Баничките са вкусни както топли, така и изстинали като пухкавостта им се запазва дори до следващия ден. Този път всички свършиха още докато бяха топлички, но опитът ми показва, че царевичното брашно в плънката ги кара да стоят бухнали, меки и крехки дълго време. 

Опитайте ги и ще се влюбите в тях! J




6 коментара:

  1. Суперска идея, Ирме! Със сигурност ще са много ароматни. Браво за креативността и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Радвам се, че ти допада идеята, опитай ги!
      Хубава неделя ти пожелавам, мила! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Страхотни са новите ти предложения, Ирме,
    и сладки, и солени; тортата е вълшебна, а снимките - разкошни!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието е да чета позитивните ти коментари, Дианка! Благодаря ти, мила!
      Прегръдки и много усмихнато лято от мен!

      Изтриване
  3. Лозовите ти предложения са повече от разкош Слънце :) Записвам си ги ... ;)
    Благодаря ти мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Дани! :)
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване