Продукти
(за голяма питка с диаметър около 30 см.)
1 кг. бяло брашно
1 с.л. сол
6 с.л. зехтин
2 яйца + 1 белтък
250 гр. квасена сметана
300 мл. топло пресно мляко
1 кубче пресна мая
1 с.л. захар
1 жълтък + 1 с.л. пресно мляко за намазване
Приготвяне
Час преди да започнем, изваждаме всички продукти на стайна
температура.
Загряваме леко пресното мляко и натрошаваме в него маята,
добавяме захарта и оставяме настрана да се активират дрождите.
В дълбока купа пресяваме брашното. Правим в средата му
кладенче, в което добавяме солта, зехтина, сметаната и яйцата. Започваме да
месим като наливаме и маената смес. Омесваме меко тесто, за което ако е
необходимо добавяме още малко топло мляко.
Прехвърляме го на набрашнения плот и доомесваме, докато
спре да лепне по ръцете. Не добавяме много брашно, за да не се втвърди. Връщаме
тестото обратно в купата като преди това хубаво сме я напудрили навсякъде с
брашно. Пудрим с него и тестото леко отгоре. Покриваме и оставяме на топло, докато удвои обема си.
После оформяме питката според фантазията си и прехвърляме в
намаслена тавичка. Намазваме повърхността ѝ с разбития с млякото жълтък и
оставяме на топло да бухне окончателно, преди да влезе във фурната.
Печем в предварително загрята фурна на 200° за 10-12 минути, след което допичаме до
готовност на 180°.
Изпечената питка намазваме леко с масло и покриваме с чиста кърпа да се
задуши. Не чакаме много и я начупваме,
за да се насладим на вкусното и ароматно пухче, скрило се под хрупкавата
коричка.
Да е добра годината, да са плодовити лозята, че да е здраво и пивко виното!
Наздраве!
Ирма, каква разкошна питка си направила! В украсата си съчетала и двата празника! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ина, до миналата година този, любовният празник не го отразявахме по никакъв начин, но взех да го загатвам така деликатно, с някое сърчице, колкото за шега. Ние си тачим тукашните празници, та си отпразнувахме Трифон.
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи! Прегръдка и за теб!
Ирме, ако позволиш, ще те "допълня". ;)
ОтговорИзтриване"...само ще ви покажа питката, която омесих за празника." ---> "... която измайсторих за празника."
Ама прекрасна е, само мога да й се дивя!
Наздраве и дано природата е благосклонна, а реколтата - добра!
Добре, Гери, щом ти казваш, че е е майсторене, така да бъде. :) Но, какви майсторки съм виждала само, какви пити плетат - като картини сякаш, та аз трябва да се скрия сега някъде. Караш ме да се червя, мила. Много ти благодаря за комплимента!
ИзтриванеНаздраве за всички нас!
Много хубаво, че сте отбелязали празника с тази разкошна питка, Ирме!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Благодаря ти, Христинка!
ИзтриванеХубава и спорна да е седмицата и за теб!
Чудесна е, Ирме!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Дани, благодаря ти! :*
ИзтриванеАууу, Ирме, захласнах се, мила! Голяма красота, а най-ме впечатли, че тестото след изпичане е запазило формата си перфектно! Прелестна е тази красавица! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катенце! :)
ИзтриванеЗа да може питката да си запази формата, тестото трябва да е с точната плътност, с достатъчно мая - ни повече, ни по-малко и да не е превтасало. Колкото и да си пишем тук мерки и грамове, трябва си и малко опит, за да го усетиш в ръцете. С времето се свиква, но пък стават и гафове при всеки. .Е, аз пека понякога в тава, както и в този случай, а това спомага за задържането на формата. Отделно от това, тези белите линийки са от обикновено, постно тесто - само брашно, малко сол и вода. Та, те подсилват очертанията и придържат като с тиранти правилните места. Няма никаква философия, а се иска малко търпение и желание да си поиграе човек. ;)
Поздрави и усмивки от мен!
Красавица си сътворила голяма, Ирме! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви! ;)
ИзтриванеИрме, аз и тази година го прескочих празника, какво да се прави нито съм по виното, нито по гроздето - мога да си мина и без двете:))
ОтговорИзтриванеНо виж, на тази питка - не отказвам, чудесни са печивата със сметана!
Брей, жена си ти с твърди принципи! :)
ИзтриванеЧупвай тогава голям комат от питката, Весе и да ти е сладко!
Прегръдка!
Ех, ех, сега както е обчд и аз съм безумно гладна, точно такава пита може да ме нахрани дори и само виртуално. Прекрасна е, ирма! Много си те бива;)
ОтговорИзтриванеХайде още по-хубава втора половина на февруари и после лека-полека да идва онова зеленото наоколо;)Поздрави!
Благодаря ти, Марте!
ИзтриванеПрегръдка голяма!
Ирма, много много красива! И толкова вкусна коричка...мммммм..представям си хрупкава отвън и мека отвътре.:)
ОтговорИзтриванеИ на мен коричките са ми любими, Аля! :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави и прегръдка!
Много красива питка, Ирме! Толкова стилна!!! За много неща имам фантазия в излишък, но да оформя хляб оригинално, не съм особено доволна от себе си... Може би, защото баба винаги му придаваше една форма и завинтките и сложни плетки не са ми били вменени овреме :) А и не правя достатъчно често, та да се упражнявам...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за красотата, а и за несъмнено вкусната рецепта!
Усмивка от мен :)
Е, това не мога да го повярвам! Да не ти достигне фантазията точно за един красиво оплетен хляб? Нее, знам, че ако решиш, ще ни скриеш шапките, Таня! И вземи опитай, че да си повярваш! :)
ИзтриванеГоляма прегръдка за теб!
Голяма красавица е тази трифоновска пита!Златни са ръцете ти ,Ирма!Леко заговяване и ако съм сгрешила към теб ми прости!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка! По красива щеше да е, ако не я бях мазала с цяло яйце, а само с белтък или мазнинка, но кой ти гледа. :)
ИзтриванеПростено ти е, мила, прости ми и ти!
Прегръщам те!