Не
веднъж съм казвала, че обичам да ми е слънчево и цветно. Това сиво, облачно, мръсно и мокро време ме потиска. Поне да бе снежно, чисто и бяло, каквито
картини тези дни се показват почти от всички части на страната. Хм, и къде е
този голям сняг? Не и при нас.
Преди
няколко дни, малко след полунощ се бях свила под меката завивка и гледах филм, когато
в промеждутъка между две сцени, в настъпилата пълна тишина дочух леко и ритмично
пукане, поскърцване, съскане. Само няколко секунди ми трябваха, за да паузирам
екрана и да скоча с грейнали от детска радост очи. Направо вдигнах пердето
максимално над главата си, за да се уверя, че това, което си мисля е вярно. И
беше. Валеше обилен сняг, с едри снежинки, падащи под еднакъв наклон и образуващи
сякаш развята от вятъра нежна, прозрачна бяла завеса. Нощта беше пуста и среща
си бяха спретнали само вятърът и снежинките. Гонеха се и току сменяха посоката
на своя бяг като млади влюбени. Така да се почувствах щастлива, че гледах известно
време втренчена, забравила за филма и босите си крака. На зимата ѝ обичам именно
снега. Ако го има, студът не ме плаши и винаги ще ми тупка сърчицето при вида
му.
Отдръпнах
се с надеждата, че сутринта, когато се събудя всичко ще е побеляло, ще е
натрупал минимум педя сняг и все още никой няма да е минал по него. Ще си пия
кафето до прозореца и ще се кефя максимално. Да ама, не. Късното ми заспиване
ме доведе до успиване. Събудиха ме слънчеви лъчи, подпалили вече клепачите ми и
внушаващи ми чувството, че плувам в кърваво червено море. Не стига това, ами и
бяха стопили съвсем снежнобялото килимче, а зелената трева отпред сякаш ми се
плезеше нагло и щастливо.
Е,
това беше. Сякаш присъствах като таен наблюдател на
уговорена среща, която за жалост трая съвсем кратко. Не вярвам да видим повече
сняг тук тази зима. Така закътани в ниското и заобиколени от планини пазещи ни
завет, само на дъжд можем да случим, ако не мръднем към малко по-високите части извън
града. Да, радостта ми трая от ден до пладне, но какво да се прави?!
Вместо
да унивам компенсирах с вкусна закуска. На въпроса каква да е тя, най-често се
чува или сандвичи или пържени филии. Нищо здравословно. И този път не
изневериха на порока си, макар да казаха всички мекици. Сякаш се бяха
наговорили. Добре де, така да бъде. Но ще са по моята любима рецепта - не
класическите, не уличните, не икономичните!
Мекици с
мая и яйца
Продукти
около
500 гр. брашно
1
к.л. сол
2
яйца
½
кубче прясна мая
½ ч.ч. кисело мляко (със стайна температура)
1
равна к.л. захар
1
ч.ч. топло пресно мляко
Приготвяне
За
почти всички е ясно как се правят мекици и ако не сте си ги пържили лично, то
поне сте виждали баба ви да ги прави. За всеки случай ще напиша всичко ред по
ред, че знае ли се – може пък на някого да се окаже от полза.
Разтваряме
в топлото прясно мляко маята и захарта.
В
купа сипваме брашното и солта, разбъркваме и правим кладенче, в което чукваме
яйцата и добавяме киселото мляко. Започваме да месим тестото като наливаме и пресното
мляко с разтворената в него мая. Изваждаме го на набрашнения плот и го оформяме
на мека и гладка топка, която поставяме обратно в купата като преди това сме я
намаслили с олио. Намасляваме и тестото отгоре и го покриваме да втаса.
Когато
удвои обема си, слагаме на котлона голям, дълбок тиган с много олио и загряваме
на среден огън. Щом мазнината замирише, късаме от тестото малки топчета,
разтягаме ги като внимаваме да не изтъним краищата им прекалено и ги пържим в
горещата мазнина от двете страни, докато хубаво се позлатят.
Ако
огънят е силен и мекиците са по-дебели, рискувате да се изпържат отвън добре, но
в средата да останат тестени. Ако пък ги изтъните повечко, ще имате по-хрупкави
мекици. Така че имайки всичко това предвид, балансирайте силата на огъня и
дебелината на мекиците според вкуса си.
Изпържените
мекици вадим върху кухненска хартия да се отцедят и поднасяме бързо, докато са
още горещи. Поръсваме ги нежно със сняг от пудра захар, но може и с кристална.
Много са вкусни и гарнирани с мед или сладко.
Такива са пухкавелки, че няма да можете да им се наситите.
А и златистият им цвят допринася допълнително за
възбудата на апетита. J
Плюс това имат способността да внесат радост в душата,
макар навън да притъмня отново. Ей го на, пак стана сиво, сиво, много сиво.
Само чимширът и дафиновият лист зеленеят чистички, току
окъпани от дъжда, та придават малко свежест на двора.
Не броим боровете – те са си винаги там, но сега
изглеждат като черни сенки през налазващата мъгла.
И за да не завършвам с песимистичен тон, ето още нещо
красиво, което успях да щракна докато слънцето се провираше все още зад рехавите
облаци, нещо напомнящо, че предстои отново да се срещнем с цветове и аромати и да
се потопим в опияняващата магия на пролетта.
А тя иде
и не е далеч. Само още малко!
...
П.С. Докато подготвях публикацията и подбирах снимките не
съм забелязала, но вдигам очи и... О, Чудо! Вали сняг. Вали, вали, сериозно при това. Ха,
познайте кой ще излиза посред нощ навън! ;)
Дано,
дано натрупа!
Ирме, тези мекици грейнаха като слънце от монитора.
ОтговорИзтриванеПри нас сняг няма, но и не ми се иска, защото
бялата магия не се задържа и става кално и неуютно!
Прегръдки и хубав ден!
Така е, Дани, но тук сме свикнали зимата да ни е снежна, а като в последните години липсва сняг, все едно не сме си на мястото.
ИзтриванеСнощи в щом малко натрупа и децата по тъмно наизлязоха вън и чуруликаха повече от час. Ама ей го, пак се стопи.
Хубава вечер ти пожелавам!
Ирмаааааааааааа!!!
ОтговорИзтриванеОтивам да правя мекици!!! Толкова изкушаващи снимки....Ах, че красота и изисканост. Възхищението ми няма граница :))))
Да ти е вкусно, Аля! :)
ИзтриванеГушкам те!
Боже, какви мекици! Перфектни, просто образцови! Толкова обичам ... Веднага ми стана слънчево с тях. Супер си просто!
ОтговорИзтриванеСлънчево, нали? Питай ме как им устоявам! Голяма мъка е, Йоли.
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Прегръдка голяма!
Уникални са мекиците ти, Ирме! Задължително ще изпробвам рецептата. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Еви! Ще се радвам да ги одобрите и вие!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Ирме, аз сърдечно ти благодаря, защото за такива начинаещи готвачи като мен, обясненията са си много от полза. ;) А мекикчите са прекрасни, душички! ;)
ОтговорИзтриванеПознай! Днес си купих фиде заради твоя десерт. И щастлива, че ще го опитаме тези дни, поглеждам пак рецептата, а то пише фиде с яйца. Сега как да знам дали моето е с яйца... Май се провалих.
Стискам палци да натрупа снежец! И аз много мразя да ми е сиво... Даже вече искам да се стопи тук снегът и да има слънчице, липсва много...
Прегръдки! :)
Дано не съм закъсняла! Гери, ако фидето, дето си купила е с яйца, то непременно ще е упоменато още на лицевата страна на опаковката - няма да се минат и да пропуснат да си го похвалят. :) Знае се, че паста/макаронени изделия, замесени с яйца са по-качествени и по-вкусни. Но може и с друго фиде - моето беше с яйца, а това е само подробност. И да не забравя най-важното: ако решиш да сервираш десерта охладен, имай предвид, че стяга сериозно - фидето "изпива" цялата течност, а си е друго да е по-сочно, нали? На мен поне топличко ми харесва, пък и коричката е по-фина тогава.
ИзтриванеХайде, ще чакам отзиви! :)
Ох, мекички! Как ги обичам с пудра захар! Последно ядох преди 5-6 години на Рилския манастир. Даже чакахме да стане готова новата партида. Ама така ти се услаждат сред красивата природа и уникалния манастир!!
ОтговорИзтриванеСъвършени и апетитни са и твоите, Ирме!
С пудра захар са класика! :)
ИзтриванеОпределено е време да си припомниш чудния им вкус, Таня. Зимата е най-подходящото време за тях. :)
Поздрави, мила!
Божествени :) Можеш да дойдеш у дома да направиш, ние си имаме и сняг и студ :*
ОтговорИзтриванеЕх, така да бленувам за зимна приказка,Зори! Но щом планината не идва при Мохамед... :)
ИзтриванеЩе се справиш блестящо и сама, мила, не веднъж си го доказвала. Пък и това са само едни мекици в края на краищата. :))
Много усмивки за теб!
Ирма! Какво вдъхновение те е обзело от мрачното време:))). Дръпвам чинийката, цялата я взимам да знаеш! Снимките ти са красиви, а снежко натрупа ли? Прегръдки от мен, изкусителке!
ОтговорИзтриванеАми! Натрупа, колкото да зарадва дечурлигата - поне 15-20 мъника вдигаха врява като врабчета след полунощ на поляната отпред. :) До обяд нищо не остана, а така хубаво се бе разваляло. Поне докара малко щастие на мъниците! А на мен като ми досивее в повече, за да изляза от тъмната дупка, все нещо "златно" правя. Това деликатеси, вино и шоколад оставям за тъмните вечери. ;)
ИзтриванеБлагодаря, Бонбон! Прегръщам те и аз!
Очите ми останаха в твоите мекички, много ги обичам ....
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, Ирме,
поздрави за теб и благодаря за удоволствието...
Много апетитни мекици,Ирме,биха оправили всяко унило настроение с цвят,вкус и аромат!
ОтговорИзтриванеИ ние не можахме да се порадваме на хубав сняг тази година,само вятър до спукване.
Хубав ден и празнична събота!
Ирме, да знаех, че правиш мекици - щях да хвана рейса:))
ОтговорИзтриванеДа си призная, аз дето не обичам зимата, снега, студа, сметките за парно и т.н. свързани работи се зарадвах на последния завалял сняг - много красиво си валеше и трупаше за часове, но още на сутринта стана киша...
Kъде ли съм била на 10-ти февруари?
ОтговорИзтриванеЛеле какви среднощни емоции :) Съпреживях всичко заедно с теб Ирме ... много си сладкодумна :)
За мен мекичка с медец ... страшно апетитни са ти станали! Ще направя и аз за децата пък ако ще да се чуе!
Сърдечен поздрав с прегръдка сладкодумнице :)
⋰˚هჱミ
ОтговорИзтриванеPassei para uma visita.
Suas fotografias são lindas e amei a receita.
Eu pensava que bolo feito com fermento fresco só podia ser assado... mas frito ficaram tão dourados, tão apetitosos!
Bom domingo!
Beijinhos.
❤♡ه° ·.