Днес съм на вълна Италия.
След като вчера, за пореден път гледах италианско кино
(Big mama's Boy (2011) , Che Bella Giornata (2011), Lezioni di cioccolato 1+2 (2007+2011) ) и се посмях
от сърце, ме обзе желание да посветя вечерята на тяхната страхотна кухня.
Всеобщо е мнението, че италианската храна се харесва
от всеки и ние не правим изключение. Хм, май ще се окаже, че както навсякъде и у
нас първенството държи пицата. Обичаме пица, във всякакви варианти, че и сладка,
с плодове ;-) След нея идва тирамису,
ризото, пастата, лазанята и много, много други, все прекрасни изкушения.
Днес, именно лазаня ще има. Но, не онази, познатата на
всички, с тестени кори. Лазанята, която днес ще правя е пълна импровизация.
След като цял месец попадам на публикации в кулинарните блогове с всякакви рецепти за патладжани (тук и тук при Пепи, при Lety, Didi и Ели), време е и при мен да се
появи този лъскав, със страхотен лилав цвят зеленчук. Ами, заразно е. И сезона им е сега. Всъщност се оказва, че патладжана е от семейството на ягодите, колкото и странно да
звучи.
И така, да ви представя моята лазаня от патладжани или
казано на италиански
Lasagne di Melanzane
ПРОДУКТИ
За 2 порции
1 едър патладжан
300 гр. кайма (телешка или стандартна)
3 с.л. олио
1 средна глава лук (наситнен)
2 скилидки чесън (счукани или наситнени)
1 среден морков
1 червена чушка
1 люто червено чушле
1 голям домат
1 голямо клонче целина
½ връзка магданоз
сол
черен пипер
150 гр. меко сирене (в случая, при мен
овче )
1 с.л. галета (грис или фини овесени
ядки )
за сос бешамела
50 гр. масло
5 с.л. брашно
500 мл. пресно мляко
сол
150 гр. рендосан кашкавал
ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и почистете
патладжана. Нарежете го на кръгчета с дебелина 1 см. Посолете ги и ги оставете
настрана за около 30 минути. Това се прави с цел едновременно да се
осоли равномерно патладжана, а и ако има горчивина да излезе. Все пак зависи от сорта и не е
задължително. Аз примерно, пропуснах
това действие.
За плънката,
в дълбок тиган сипете олиото, лука и чесъна. На среден огън ги запържете леко,
добавете каймата и я намачкайте, докато и тя се пържи. Нека стане на трохи като
за мусака.
Почистете, измийте и нарежете моркова на
жулиени, които пък наситнете на кубченца. Чушката също на кубченца, домата
обелете и настържете (може и него да надробите на ситно) Добавете ги в тигана
при месото, разбъркайте и след 10 минутки налейте 1 к.ч. вода, добавете
накълцаното на ситно клонче целина и подправете със сол на вкус. Оставете на
тих огън да къкри, докато течността се изпари. Веднага отведете настрана и
поръсете с наситнения магданоз и малко черен пипер. Разбъркайте.
Междувременно, докато къкри плънката
отцедете кръгчетата патладжан (ако сте ги посолили), подсушете ги и ги намажете
едва-едва с малко зехтин. Запечете на грил тигана от двете страни докато добият
хубави шарки. Не им е нужно повече – патладжана е мек зеленчук и бързо се
готви.
Извадете готовите кръгове на кухненска
салфетка и се заемете с приготвянето на сос бешамел.
В касеролка сложете маслото да се
разтопи на среден огън. Когато това стане добавете вътре брашното, разбъркайте
да се получи кашичка и пържете при непрекъснато бъркане около 2-3 минутки.
Дръпнете касеролката настрана от котлона и на тънка струя, пак при непрекъснато
бъркане с телта, сипете млякото. Хомогенизирайте соса и го върнете на котлона.
Намалете огъня, а когато соса кипне го изключете и оставете за още 2 минути на
котлона. Не забравяйте да бъркате през цялото време, за да не залепне. Полученият
бешамел е гъст и при изстиването стяга още. Затова работете бързо.
Сега, да сглобим порциите лазаня.
Аз ползвах консервни кутии с изрязани
капаци и дъна, но ако вие имате нужните за целта рингове (тези за канапета) идеално ще се
справите.
Значи слагаме ринговете в малка тавичка,
предварително намаслена с твърдо масло. В дупките, на дъното посипете малко
галета (моята беше свършила и посипах фини овесени ядки) Сложете кръгче
патладжан, върху него 2-3 с.л. от плънката с каймата (ако са ви по-широки
ринговете, може и повече), натрошете малко сирене и посипете с по 2 с.л. бешамел.
Продължаваме да редим така пластовете,
докато поставим и последния кръг патладжан. (моите бяха по 4 на порция), върху
който поливаме останалия бешамел и поръсваме обилно с настърган кашкавал.
Печем в предварително загрята на 200 -
220° фурна, за 10-15 минути, или докато се нашари добре отгоре кашкавала, като
леопардова кожа.
Едната ми порция я оствих за още малко
във фурната, за да „хрупка повече коричката”, каквато беше заръката. :-)
След като извадите
порциите от фурната, ги оставете да се поохладят в ринговете за малко, преди да
ги освободите и сервирате. Иначе рискувате да си развалят формата и да се
разтекат обилно, както се случи с първата, на горната снимка.
Тази се държи вече по
добре :-)
Ами, това е.
Che bella, Italia! Delizioso Italia!
Ирма,направила си нов прочит на лазанята без кори за лазаня :) .Мислех,че може поне да си ги заменила с кори за баница,но и това не е,по-скоро ми наподоби на патладжанената мусака на Пепи,но в друг порядък :) .
ОтговорИзтриванеКакто и да се казва обаче е много вкусно,убедена съм при тези продукти!Много кокетно си подредила ястието,моите адмирации за търпението и желанието,мила!
Прегръдки и хубава седмица!
Да, Роси има много общо с мусаката от патладжани. Личи си кой я е готвил ;-) Започнах с идея за лазаня, каквато я правя винаги (тук съм показвала), но реших да е с патладжан, после отхвърлих идеята за корите, но пък ми се искаше да се готви в индивидуални порции...и се получи това. Абе, точно си е лазаня, ама без кори - в мусаката няма сирене, кашкавал :-) Но пък, колко му е някой да е правил същото и да е писал мусака. Като се замисля, италианците му кават "Лазаня с/от патладжан", пък при нас, на Балканите е мусака. При мен водеща беше натрапчивата мисъл за италианска вечеря. Благодаря за похвалните слова! Прегръдки и за тебе, Роси!
ОтговорИзтриванеhttp://ricette.giallozafferano.it/Parmigiana-di-melanzane.html
ОтговорИзтриванеиталианците правят нещо подобно ,но без кайма и се казва пармиджана ди меланзане. Страхотен блог ! Поздрави !
Милена
Добре дошла, Милена! И благодаря! :)
ИзтриванеИрма, от няколко дена го гледам туй нящо...и все не ми стига време да напиша, по точно да опиша възторга си от такава вкусотия. Гледам снимките и се облизвам. Сега е сезона на патладжана при нас и ще го направя тези дни.
ОтговорИзтриванеПрегръдки от Баку!
Ах, ти, слънчево момиче, как ме сгря от далече! :)
ИзтриванеБлагодаря за доверието, Аля! Рецептата е много сполучлива и вярвам, ще ти хареса много!
У нас мина предната седмица, но до края на сезона със сигурност ще се повтори.
Прегръщам те силно, мила!