Това съвсем прилича на солен кекс
с подправки ( като текстура пък доста наподобява този хляб с Ементал ) ,
само дето подправката е една, и то зелен лук. Ще кажете лучник. Ами да, лучник
е, защото вкуса на лук е осезаем, но предпочетох да му сложа едно ”млечен”
отпред, като уточнение, че става дума за много сочна и наситено млечна, лучена
пита. Ето, сега и ново име излезе, но може и като пита да се оформи. Както и да
го наречем, все става, след като грузинското му име е Мобрацула или Мобрадзула,
което нищо не ми говори, а и в Google излиза
само на грузински – пълна Индия. Иначе, грузинската кухня много ни допада,
особено в часта си с месото (шашлик и чахохбили), а и хачапуритата им са толкова вкусни, меки и хрупкави същевременно, че как да им устоиш :-)
Няма много да се отплесвам в
обяснения и разсъждения, нещо не ми е ден. Налегнала ме е някаква апатия,
сънливост, умора или мързел.... Не ми се прави нищо. Едва забърках и опекох
това, че детето искаше закуска по никое време (сутринта Пепи ме подсети за Грузия и
кухнята им с нейният сос, който ми се струва, че ще е хубав) и сега се чудя с какво да се залисам. Топло ми е.
Отмаляла съм и ми се вие свят. Наливам се с течности, но не помага. Дано не съм повлияна от космическа радиация ( Космическа радиация връхлита планетата ) Явно ще се търкалям до довечера, докато се разхлади
малко, та да изляза и да се разсея някъде. Искам сега да съм в гората, на сянка
и тишина, но няма с кой, а сама не става. Сама мога да стоя само у дома, без да
ми тежи.
Може да почета книга или да
направя една витаминозна салата с рукола, ягоди и... каквото намеря в
хладилника. Поне има вероятност да ми светне малко на главата и да спре да ми
се мотае.
Но, нека ви напиша (не, ще я
пейстна направо) рецептата за Грузинския лучник първо, пък после какво му
дойде.
И така, на вниманието ви представям:
Грузински млечен лучник
( името побългарих )
ПРОДУКТИ
за 1 форма за хляб
за тестото
4 яйца
½ ч.л. сол
3 с.л. квасена сметана
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
½ пликче бакпулвер
за плънката
150 гр. фина извара (аз
сложих 200)
100 гр. сирене
4-5 стръка зелен лук
ПРИГОТВЯНЕ
Включете фурната да се
загрява на 180°
Направете първо плънката,
като пасирате заедно изварата и сиренето, а след това добавите наситнения лук и
разбъркате да се смесят добре.
* Ако ползвате по-суха
някаква извара, добавете и мъничко кисело мляко за да стане сместа като пухкава
паста.
Тестото забъркайте, като
първо разбиете яйцата със солта и квасената сметана, след това добавете
разбитото мляко и смесете добре. Накрая насипете и пресятото с бакпулвера
брашно и добре хомогенизирайте. Сместа става лека и не много гъста.
В намаслена и напудрена с
брашно форма за хляб сипете половината тесто, а върху му разпределете плънката
равномерно, без да притискате и замазвате. Покрийте с останалото тесто и печете
около 40-45 минути, до хубав тъмно златист загар.
За да сте сигурни, че е добре
опечен няма нужда да проверявате с клечка – тя все ще излиза мокра, заради млечната
плънка. Водете се по времето, силата на фурната и коричката. Когато е готово,
тестото само се отделя от стените на формата.
Кърпата да е лека, за да поема парата, но да не го
притиска, защото е лек, пухкав и нежен и може да се смачка много, макар че
наистина малко ще му спадне обема.
Това е. И кисело мляко, както винаги по домашен,
неписан закон.
Направих си салатка, но не ми помогна, въпреки че беше
свежа и вкусна.
................
Свечери се. Тази публикация
се писа днес цел ден.
Абе, когато не ми е ден, нищо
не помага. Още съм нестабилна, но няма да се дам – излязох на въздух поразходих
се, видях се с приятели, побъбрихме и обсъдихме първата Хранителна Банка у нас и
кафявите петна в морето :-) Посмяхме се, пък здраве да е!
Ирма,много унило звучиш наистина,дано вече си по-добре,но пък соления ти кекс е съвсем в другата посока-сочен,уханен и с такава хубава коричка,супер е!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен,мила!
Благодаря, Роси! По-добре съм наистина, но като се сетя че ми дадоха поръчка да готвя на котлон в тая жега(друго си е да пуснеш фурната и да не стоиш все до нея), пак ще ми призлее ;)
ОтговорИзтриванеА кексчето го правих като на сън, та съм забравила да пасирам плънката и стана наглед не толкова хубаво. Иначе, стои като крем-пита или като чийзкейк, защото тестото е малко, и разделено на двата слоя е само като корички отдолу и отгоре. И е по-добре лука да е само пера.
Целувки на теб!