Мисля си днес, че напоследък
почти не готвя и заради топлините се храним
кажи-речи по веднъж на ден, основно със салати, подкрепени понякога я с
бързо, готово мезенце от магазина, сандвич или експресен омлет. Та, да не изпада
все още „младият ми блог” в лятна
отпуска, се чудя какво да ви предложа. Салати и омлети всеки знае да прави, до
магазина също знаете как се стига :-) Плодове
на пазара всякакви, познати повечето и рядко непознати, които също консумираме
напоследък в сурово състояние. Освен да напиша някои рецепти на доказали се и
утвърдени за нашата кухня ястия или десерти...
Да! Така и ще направя. Сега да видим какво да подбера....
Ами да започнем със супа, а?
Рецептатата е за любимата ни телешка супа, която се научих
да готвя от някаква стара книга (не помня даже коя) когато децата ми бяха все
още малки и трябваше да се хранят избирателно, с по-леки меса, богати на
протеини и витамини. Знаех, че телешкото е едно от полезните, пълно с
витамините В6, В2 и В12, снабдяващо организма с фосфор, селен, ниацин и т.н. И
понеже в детската кухня го предлагаха на малчуганите, педиатърката също го
препоръчваше потърсих и намерих рецепта, която да се доближава до млечният вкус
на детската супа. Моите (тогава) мъници я харесаха и така, започнах да я правя
редовно. На нас, с таткото също ни се услади
:-) Ами да, няма начин щом и пенсионерите се редяха на опашка в "Детска кухня" с
големи буркани, уж за внуците, а то за тях. Изхранваха се хорицата така в ония
гладни години, веднага след падането на режима на Тато и въвеждането на
купонната система. И все ги гонеха от опашките, а мене ме беше много жал.
Та, ето как правя и до днес
нашата
Телешка супа с ориз
Продукти
600 – 700 гр телешко месо
(без ципи и сухожилия)
1 голяма глава кромид
2-3 едри скилидки чесън
2 големи моркова
2-3 с.л. запечено брашно
½ к.ч. олио + 1 пълна с.л. студено масло
1 пълна с.л. сол
1 кофичка (400 гр.) кисело мляко
½ ч.ч. ориз
магданоз на вкус
Приготвяне
Сваряваме месото в
херметическа тенджера със солта за около ½ час (откакто заври). Трябва да е
омекнало достатъчно, за да може лесно да се къса с пръсти.
След като е готово, в отделна
тенджера с вместимост 4л, на среден
огън сипваме брашното в мазнината и бъркаме за
около минутка, отвеждаме настрани от
котлона и разреждаме( на порции, на
порции) с бульона от месото, като
постоянно бъркаме с тел, за да не се образуват бучки. Връщаме тенджерата на
котлона и намаляваме степента с 2 пункта (да ври леко) След като заври,
добавяме ситно надробения кромид, морковите на кубчета и наситнените скилидки чесън. Връщаме и накъсаното на ситно
месо вътре, да ври. Когато морковите са сварени добавяме и измития ориз. Ври до
готовност на ориза. Сваляме тенджерата от котлона и застройваме само с разбитото кисело мляко. Накрая поръсваме с
накълцан магданоз.
Само толкова – никакви пипери,
домати и други подобни пикантерии. Супата е много млечна, лека и едва
накиселява от млякото, с нежна текстура и мирис на масло. Горещо
препоръчвам! :-)
* Ако я приготвяте за малко дете,
може да пасирате свареното месо + малко бульон и после, да продължите да готвите
по описания начин.
Това е. Много е лесна и
вкусна, а другото хубаво е, че може да се консумира лятото и студена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар