Това лято се чуствам особено
ограбена откъм вкуса на дините, не са ми достатъчно сладки. И предните лета не
е било по-различно положението, но тази година за мен е много ”плодова” и
желанието ми да консумирам плодове е като че ли най-голямо, откакто се помня. А
да гледаш на почти всеки ъгъл разпънати шатри с купища дини е не само изкушение,
ами и престъпление ако не си вземеш. Този най-сочен плод, с неустоим вкус и
невероятен аромат, аромат на лято и слънце, на море, младост, безгрижие и
палавост, така се е вселил в мислите ми от няколко месеца, че стига да мога бих
заменила любимите си домати с дини, до края на лятото.
Е, къде по дяволите има
хубави, сочни, много сладки и миришещи през кората дини? Като онези, дето сме
яли в детството. Неустоими бяха и как само се окапвахме целите докато лакомо ги
нагъвахме, до лактите бяхме в сок. Ех....
снимката е от нета
И понеже толкова ми се яде
диня, та ми се плаче, ми донесоха от Турция. Били много захарни, точно каквито
искам. Бях резервирана относно вероятността да ми се узмихне щастието с червена
и сладка усмивка, но то дойде наистина. Дойде в един кашон с не една, а две
големи, зелени и много силно миришещи топки. Не топки, цели гюлета бяха. Не
мога да ви опиша с какво нетърпение им направих задължителният разрез с форма
на равнобедрен триъгълник и с каква надежда издърпах пирамидката за да
установя, че вътре е целият рай. Аха! Не се занасям, нито преувеличавам – вътре
се разкри такова червено, сякаш гледах в недрата на Земята. Няма да ви блазня
повече, като описвам мирис, сладост и т.н. Само мога да си призная, че ми легна
сърцето на място, както казваше мама.
Едната диня се изяде за има-няма
2 часа. Заболя ме корема, толкова се бях надула, че още малко и да се пръсна.
Ако имах място бих продължила с нея и на вечеря и на закуска :-)
От другата даже успях да
направя и нещо като сладолед. Видях го преди време тук и си обещах лятото да изпробвам рецептата.
За малко да му се размине, но имах късмет и ето днес се разхладихме и
подсладихме с невероятно вкусният
Леден десерт от диня и крем с босилек и лайм
ПРОДУКТИ
за сорбето от диня
около 1 кг. месо от диня (почистена от
семките)
½
ч.ч. захар
сока на 1 лимон
1 с.л. текила (аз сложих бял ром)
за крема
1 кутийка (400 мл.) подсладено кондензирано мляко
кората на 1 лайм
листата на 2 клончета босилек (ситно накълцани
- 3 с.л.)
сока на 2 лайма
½
ч.ч. сметана (аз разбих 200 мл.)
ПРИГОТВЯНЕ
Първо застелете със стреч фолио една
форма с падащи стени (20 х 20 см.) и я вкарайте да чака във фризера.
В дълбока купа или кана сложете
почистената от семките и нарязана на парчета диня, захарта, полейте със
лимоновият сок и текилата и пасирайте добре всичко. Приберете във фризера за
половин- един час, извадете и разбийте за кратко с миксера или с тел за яйца,
колкото да вкарате въздух и пак върнете във фризера. Повторете процедурата на
няколко пъти, през равни интервали от време, докато започне да стяга цялата
смес (в началото ще се заскрежава само повърхността). Тогава я разстелете в
застланата форма и върнете във фризера.
Заемете се с крема.
В тенджерка на среден огън загрейте
кондензираното мляко, докато се втечни и стане гладко. Нека не завира. Добавете
кората и сока от лайм, похлупете и оставете настрана да се охлади отново. За
по-бързо, може след като му падне достатъчно температурата, да го вкарате в
хладилника. Разбийте сметаната, а листата босилек наситнете добре. Извадете
млякото от хладилника и го съберете внимателно с разбитата сметана и босилека,
Внимавайте да не спадне много сместа!
Налейте крема върху заледеното динено
сорбе, загладете повърхността и приберете пак във фризера. Нвка постои там 6-7
часа или една нощ.
Преди сервиране вкарайте чинийките за
около половин час във фризера, да се охладят и те, за да не се топи после бързо
десерта.
Извадете го и го нарежете на квадрати, правоъгълници,
ромбоиди или други форми и сервирайте в студени чинийки. Отгоре посипете с малко
натрошени ядки шам фъстък.
Заедно с десерта поднесете и малки
купички с гореща вода в които топете лъжичките преди да отчупите от десерта.
Това е с цел, да не се плъзне цялото ледено парче или части от него и да ви
накапят и нашарят наоколо, а горещата лъжичка да се вреже лесно в леда и гребне
от него.
Може да нарежете и на малки кубчета и да
поднесете по този начин – много е удобно и ефектно.
Вкусът е невероятен! Отдолу, приятно хрускав сняг от диня, покрит
с кадифен сметанов крем с дъх на лайм и едва доловимо ухание на на свеж
босилек. Много различно от всички сладоледи, които съм яла до сега и страшно
ободряващо. Абсолютна експлозия за сетивата!
Единственото , което ми
липсваше беше един тоник, но това разбира се бе само моя приумица, която си
остана неразбрана. :-)
Десерта може да се приготви и с желатин,
без да се замразява, а само да се охлади, в тортена форма, което непременно ще изпробвам.
Втори опит
Замених кондензираното мляко с фина извара в белия слой. Резултата е вкусово по-различен крем, но много приятен.
Изводът: не мога да преценя кой вариант ми се хареса повече, защото и двата придават своя характер на десерта, но като че ли изварата добавя една нотка изненада, допълнена с изтънченост.
Втори опит
Замених кондензираното мляко с фина извара в белия слой. Резултата е вкусово по-различен крем, но много приятен.
Изводът: не мога да преценя кой вариант ми се хареса повече, защото и двата придават своя характер на десерта, но като че ли изварата добавя една нотка изненада, допълнена с изтънченост.
Ето и малко
полезна информация за самия плод:
Динята е
източник на пектинови вещества, растителни влакна (фибри), витамин – А, В1, В2,
В9, С, РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий. Тя подобрява
процеса на смилане и усвояване на храната. Фолиевата киселина, която се съдържа
в нея, има важна роля при профилактиката на сърдечносъдовите заболявания.
Тя участва в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като
регулира обмяната на течности в организма. Затова динята е прекрасно диуретично
средство и помага при заболяване на бъбреците и черния дроб. При камъни в
бъбреците, цистит и нефрит трябва да се приема с храната до 2-2,5 кг. на ден.
Под влияние на веществата, съдържащи се в плода, солите преминават в урината и
се изхвърлят от организма.
Консумацията
на диня спомага за премахването на холестерина от организма, следователно
динята е много полезна при хипертония и атеросклероза. Сокът от диня помага при
висока температура. Динята е полезна при анемия, защото фолиевата киселина съдържа
соли на желязото. При ангина гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло.
Консумацията
на диня се препоръчва срещу отоци при сърдечна недостатъчност и тонизиране на
сърдечната мускулатура. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на
кожата. Динята е много полезна особено, след прекарано дълго и продължително
заболяване. В този случай се препоръчва консумацията на динен мед.
На 3 август се чества Световният ден на динята.
Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните
състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. Егати! Това е май любимият празник на
всички деца. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на
сочния плод в над 96 държави по света. Смята се, че произлиза от Южна Африка,
където видът има най-голямо генетично разнообразие. Наскоро видях, че в Европа
се продават и дини с жълта, като кората на лимон вътрешност, но не съм попадала
у нас на тях. Е, няма сега и за тях да приритам, нали ми легна на място
сърцето. А, съседката каза, че ще ме води до един търговец наблизо с уникално
вкусни дини, сам си ги произвеждал. Потривам ръце само като си помисля, каво ли
ще им се случи като си взема поне 3 наведнъж. :-)
Отивам за още една порция от червеното
вълшебство, а вас оставям с пожеланието да го опитате непременно!
Да ви е сладко и ледено!
Ирма,и тук ще кажа,че десерта ти е много свеж и красив,като Пижо и Пенда!Определено бих предпочела желиран динен слой пред сорбето,даже от снимката мислех,че е такъв.
ОтговорИзтриванеБелият крем звучи много интригуващо и смело с наличието на босилек в десерт!
Пожелавам много усмихнат уикенд,мила!
Това се казва леден десерт! Аз толкова до обичам диня, а да не съм хапвала такова нещо :) Но наистина все по-трудно става да се открият вкусни дини. Това обаче ще се пробва :)
ОтговорИзтриванеП.П. А дали ще стане с пъпеш :)
Хубав ден!
Десерта е много приятен -и на цвят ,а сигурно и на вкус.
ОтговорИзтриванеПриятно почивни дни!
Страшна идея!
ОтговорИзтриванеМного хубав блог, чудесни снимки, придружени от добра рецепта и свежо чувство за хумор;)
Благодаря Ирма, а тази динена работа ще се яде и у дома;)
Изглежда невероятно красиво и апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесната рецепта и снимки !
Прекрасни почивни дни ! :)
Роси, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ мен ме привлече контраста на десерта, а след като прочетох рецептата бях решена на 100%, че ще се прави :-) Идеята за босилека пък ми дойде случайно - дъвчех листенце от него, което често правя, и опитах крема как се е получил. Е, вкусът който усетих беше страхотен, а послевкусът интересен и много приятен. Та, решението дойде от самосебе си.
Много свеж и усмихнат уикенд и за теб, мила! Целувки!
Габи, заслужава си да се опита, дори да подмениш някй аромат с друг, по твой вкус, убедена съм че ще се получи вкусно. И с пъпеш мисля ще стане, може би да замениш захарта с мед... И друга идея за изпълнение с пъпеш ми идва - да направиш двете смеси почти едновременно и с желатин, а малко преди да стегнат да ги смесиш с въртеливи,на осморка, движения, така че да се разграничават слоевете. После може и охладен и заледен да е десерта.
ОтговорИзтриванеЩе чакам да кажеш какво си пробвала и как се е получило. Любопитно ще ми е. :-)
Поздрави и много усмивки!
Живка, Мъх, Тилия радвам се че ви е допаднало десертчето, наистина е с много свеж и летен вкус, подстрекаващ към мисли за море и палуване! ;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите и симпатията! И добре сте дошли в моята кухня! Ще ми е приятно да ме навестявате! :-)
Весел уикенд с много слънчеви усмивки ви желая, момичета!
Ирма, много красиво поднесени и вкусни ястия и десерти си предложила. Този ме впечатли много и се надявам лятото да успея да го приготвя!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година!
За много години, Марияна!
ОтговорИзтриванеВесела и много щастлива да е и за тебе 2013 година!
Благодаря за комплимента! Ще ми е приятно да останеш доволна от десерта, както и да споделиш резултата!
Поздрави и спорен петък!