Страници

19 април 2018 г.

Чийзкейк “Ябълков цвят“

/Apple Blossom Cheesecake/


Обикновено за такъв тип торти черешовият цвят е предпочитан, както за декорация, така и за пълнеж. На мен обаче ми дожаля да откъсна и едно цветче от нашето черешово дръвче, защото ни е само едничко, защото ражда разкошни череши, а тази година пак цъфна рано, подлъгано от топлото време и рискът лошото настроение на баба Марта да му навреди на сбогуване, беше сериозен. Пък ябълки дал Бог, има много, цвят също – да се заринеш с него, а и е с такъв опиващ аромат, че не ми трябваше много да му мисля.
В моят вариант торттата е само украсена с цветчета, запечатани в тънък желиран слой, а кремът е лек, много свеж и оцветен в нежно, пролетно зелено със сок от спанак. За основа ползвах останалия блат от предната торта с цветята.


Продукти

за блата
по рецептата за торта "Мими с цветята" 

за чийзкрема
500 гр. фина извара
2/3  ч.ч. пудра захар
1 пликче ванилова захар
1 ч.л. (пълна) наситнен пресен розмарин
1/3 ч.ч. прясно изцеден сок от спанак
250 гр. кокосова сметана
150 гр. разтопен бял шоколад
2 пликчета желатин

за желатиновата заливка
250 мл. вода (или разреден и прецеден плодов сок, компот)
2 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
1 лимоновава есенция (или друг аромат по избор)
1 пликче желатин

допълнително
цветове от плодно дърво (череша, ябълка...)
дребни листенца свежа мента

Приготвяне

на блата
За да не се повтарям излишно, за приготвянето на блата последвайте връзката, горе в списъка с продуктите.

на чийзкрема
В дълбока купа разбийте изварата с пудрата захар за 1-2 минутки, колкото да се комбинират добре и захарта да се разтопи.
Продължавайки разбиването добавете зеленият спаначен сок (добавете от него толкова, колкото прецените че е достатъчно за да оцветите крема по ваш вкус. Имайте предвид, че цветът, който в този момент ще получите, ще изсветлее добавяйки останалите продукти за крема).
Добавете ванилията и наситненият розмарин, разтопеният на водна баня бял шоколад и разбъркайте, докато се поемат от сместа.
Разбийте с малко пудра захар кокосовата сметана (само гъстата част от кутийката) и също добавете.
За финал разтопете желатина по указанието от пликчето, охладете леко и налейте на тънка струя  при постоянно разбиване в купата с крема.
Облепете вътрешните страни на тортена форма с диаметър 20 см. с лента ацетатно фолио или хартия за печене. Сложете на дъното блата, полейте го с 6-7 с.л. хладко мляко и насипете отгоре му крема. Тръснете формата в плота няколко пъти, за да излязат евентуално образувани балончета въздух и приберете в хладилника за няколко часа да се стегне.
Когато вече кремът се е стегнал, направете желирания слой.
Сипете в малка касеролка 250 мл. чиста вода и я подсладете с 2 с.л. захар. Сложете на котлона да заври.
Междувременно разтопете желатина по указанието от пликчето.
Щом водата заври, отведете настрана и оставете леко да се охлади, ароматизирайте с ванилията и лимоновата есенция (или каквато предпочитате) и налейте в нея разтопения желатин.
Изчакайте така приготвеният сироп да се охлади още малко, но не съвсем, за да не започне сгъстяването му и налейте една малка част от него (1/3 примерно) върху крема – на слой около 3-4 мм..
Наредете отгоре измитите и подсушени плодни цветчета и листенца мента, изчакайте 5-6 минутки да се стабилизират и налейте много бавно, на тънка струя останалия сироп. Внимателно пренесете в хладилника и оставете до пълното желиране на повърхността.
Преди сервиране освобождаваме от формата и прехвърляме върху тортен поднос.


Една забележка имам само, която при втория опит взех предвид и поправих:
Дори и добре желиран и стегнат, крема натежава, а желираното покритие разпъва повърхността на тортата и докато се помотах със снимките, леко се спука в единия край. Приготвена в този вид тортата е добре да се изяде веднага, след като се освободи от формата.
В противен случай се налага да я стабилизираме отстрани с лента от блат или бишкоти, които да крепят всичко на място.
Правила съм и други чийзкейкове – печени или желирани, но такъв проблем не съм имала до сега и не мога още да разбера от какво се получи това този път. За всеки случай за втората тотрта, която направих преди дни, се застраховах с лента от изпечения блат, която навих отстрани като стена.

И друга важна подробност, която открих и усвоих във времето и с опита и мисля, че може да е полезна на някого:
Желатинът, след като набъбне и поставим на водна баня да се разтопява, рискуваме да побелее и помътнее, когато го бъркаме непрекъснато. Ако ще го ползваме за сгъстяване на някакъв крем, това няма да е проблем. Но когато ще стягаме бистър сироп, каквото в случая е покритието на тази торта, оставяме набъбналия желатин на водна баня в гореща вода за 5-6 минути, без да го пипаме (аз ползвам една малко по-широка чаша от купичката, в която е той). Просто го забравяме върху нея за това време, горещата вода ще свърши цялата работа сама. Някои ползват за целта микровълнова фурна, но е много вероятно там да го изпуснете за секунди и да заври, което го прави вече напълно негоден за целта.


3 коментара:

  1. Толкова нежност, като пролетните цветове, толкова красота си събрала в тези снимки, Ирме! Прелест, истинско удоволствие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Знаеш много добре къде се крие причината. :)
      И при теб пролетното настроение избива в не по-малко цветни и вкусни предложения. Даже избухваш! :)
      Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване