Една по-различна, не
толкова популярна у нас, колкото е баницата със сирене, със зеле, тиква,
праз, лапад и дори обикновеният спаначник, но много вкусна и запомняща се.
Незнайно защо рядко я правя като всеки път бързо свършва... Една от любимите ми баници, с които свързвам
детството. Баба я правеше от време на време и бях особено доволна да си хапна от
нея.
Продукти
за
тестото
60
гр. разтопено масло
1
к.ч. олио
за
плънката
½ кг.
пресен спанак, измит, почистен и нарязан на тънко
3
стръка пресен лук, почистен и надробен на ситно
1
стрък пресен чесън, почистен и надробен на ситно
5-6
клончета пресен джоджен, само листата, наситнени
1
ч.ч. сварен ориз
1
яйце
3
пълни с.л. кисело мляко
150-200
гр. сирене
3-4
с.л. олио
сол
на вкус
за
намазване
1
яйце+ 1 с.л. олио/зехтин/разтопено масло
Приготвяне
Ако
сме замесили тесто за корите, докато то се отпуска в рамките на 15 минутки, си
приготвяме плънката:
В тиган наливаме олиото и го поставяме на среден огън да се загрее. Добавяме лука, чесъна и спанака, разбъркваме и задушаваме до лекото им омекване. Отвеждаме настрана, посоляваме на вкус и добавяме наситнения джоджен.
В купичка разтопяваме маслото с олиото, а в друга разбиваме яйцето с киселото мляко (може леко да посолим и тук).
В тиган наливаме олиото и го поставяме на среден огън да се загрее. Добавяме лука, чесъна и спанака, разбъркваме и задушаваме до лекото им омекване. Отвеждаме настрана, посоляваме на вкус и добавяме наситнения джоджен.
В купичка разтопяваме маслото с олиото, а в друга разбиваме яйцето с киселото мляко (може леко да посолим и тук).
Разточените
кори най-напред напръскваме със мазнината, след това поръсваме със задушения
спанак, отгоре му нахвърляме от сварения ориз, малко натрошено сирене и поливаме
с 1-2 с.л. от яйчно-млечната смес. Навиваме на руло и редим в намаслена
тавичка. Така оформяме всички кори до изчерпване на продуктите.
*Ако
ползваме готови кори за баница, взимаме по две наведнъж, редим плънка в същия
ред, след което или навиваме на рула, или редуваме пластове, каквато е
наложената баница (в този случай я и нарязваме, преди да намажем отгоре).
Оформена
вече, намазваме баницата с разбитото с мазнина яйце и веднага вкарваме да се
пече в предварително загрята на 240° фурна, за около 15-20 минути.
След изваждане от фурната я напръскваме
леко със студена вода и веднага покриваме с кърпа, да се задуши.
Ако харесвате подобни “зелени“ баници,
опитайте и тази. Чудесна е!
Още баници, приготвени
от мен може да разгледате ТУК
Направо си е за мен, само без да си я напръскала и завила, ей така - хрупкава:))
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
О, крехкостта на корите ѝ не се губи след завиването, Весе и тя пак е хрупкава. Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдка имаш и ти! :)