Отново
ягоди. J
Е, това е! Искате, не искате, те са на линия. Когато дойде сезонът на ягодите, у дома този десерт присъства почти всеки ден на масата ни. Докато могат да се намерят някъде, не пропускаме да се насладим на нежният им вкус, който пък в тази комбинация е още по-неустоим. В основата на десерта стоят ягоди и квасена сметана, а останалите продукти често варират според наличностите и количествата в шкафа. Освен разкошният му вкус, хубавото му е, че не се вари, не се желира, всичко е сурово и се приготвя светкавично – идеален за голяма компания, за изненадали ни гости или просто така, когато ненадейно ви се дохапва нещо сладичко и нямате време за по-дълги занимания в кухнята.
Е, това е! Искате, не искате, те са на линия. Когато дойде сезонът на ягодите, у дома този десерт присъства почти всеки ден на масата ни. Докато могат да се намерят някъде, не пропускаме да се насладим на нежният им вкус, който пък в тази комбинация е още по-неустоим. В основата на десерта стоят ягоди и квасена сметана, а останалите продукти често варират според наличностите и количествата в шкафа. Освен разкошният му вкус, хубавото му е, че не се вари, не се желира, всичко е сурово и се приготвя светкавично – идеален за голяма компания, за изненадали ни гости или просто така, когато ненадейно ви се дохапва нещо сладичко и нямате време за по-дълги занимания в кухнята.
С една
дума – приказка! Ягодова! J
Продукти
/за 3
порции/
750
гр. квасена сметана
5
с.л. пудра захар (на вкус)
20
едри, ароматни и добре узрели ягоди
3
с.л. едро нарязани бадеми
6
с.л. млени орехи (+1 ч.л. кристална захар в тях)
150
гр. настърган бял шоколад
3
с.л. кокосови стърготини
Разбиваме
леко сметаната с пудрата захар. Не прекаляваме с разбиването, за да не я
втечним.
Почистваме,
измиваме и разполовяваме ягодките като заделяме няколко за декорация.
В
подходящи купички/чаши/бурканчета насипваме на слоеве продуктите или:
- 1/3 от сметана, наръсваме с 2 с.л. орехи и нареждаме ½ от ягодките
- 1/3 от сметана, наръсваме с 2 с.л. орехи и нареждаме ½ от ягодките
-
следва вторият слой сметана, пак орехи, бадемите и останалите ягодки
Завършваме
със останалата сметана, обилно наръсваме с кокоса и настърганият шоколад (при
мен LZ , че много го обичам и винаги имам) и бодваме по една
ягодка.
Добре е да ползваме добре охладени сметана и ягоди. В
противен случай и ако разполагаме с време до сервирането, поставяме полученото
изкушение за 1-2 часа в хладилник, да се изстуди добре. После е ясно – на всеки
по лъжичка и се отнасяте в наслада. J
Да ви е
сладко!
О, и десерт съм пропуснала - пу и за мен лъжичка, и... две бурканчета:))
ОтговорИзтриванеЗа теб винаги, мила! :)
Изтриване