Страници

14 юни 2017 г.

Грилован ананас с ванилов сладолед




Наближава летния сезон, но като че ли вече нямаме търпение това да се случи, защото тук сме свикнали да приемаме, че той е дошъл с настъпването на юни. Дори с последната седмица на май. Вечерите са приятно хладни вече ни се иска да оставаме по-дълго навън, напук на пролетните внезапни душове, с които щем, не щем, сме се уредили. Идеално време за плаж, протяжни приказки под звездното небе на по чаша любимо питие или около барбекюто. И докато жарта в него не е угаснала, можем да приготвим и десерта. За къде сме без десерт?! За него си мислих аз от седмица време, откакто видях една апетитна снимка на сладолед в нета, та побързах да реализирам идеята, докато не се е скрила някъде на дълбоко в съзнанието, за да изскочи от там в най-неподходящият момент (зимата примерно) J. Ползвах оригиналната рецепта само за мариноването на ананаса, а сладоледа забърках по наш вкус.


Продукти

1 средно голям ананас

за марината
½ ч.ч. тъмен ром (може и светъл)
½ ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела на прах

за ваниловия сладолед
2 жълтъка
3 пълни с.л. пудра захар
400 мл. млечна сметана (мин. 30% масленост)
250 гр. Маскарпоне
2 пликчета ванилена захар


Приготвяне

Най-напред си приготвяме сладоледа като първоначално разбиваме жълтъците със захарта и половината сметана в касеролка и сгъстяваме на водна баня (или директно на котлона, на много слаб огън) при непрекъснато бъркане с телта.
Отвеждаме настрана и оставяме напълно да се охлади.
Разбиваме останалата сметана до пухкав крем и я прибавяме към леко разбитото маскарпоне. Обединяваме двете смеси в една обща гладка маса и на порции добавяме в нея охладения, яйчен крем. Ароматизираме с ванилията и замразяваме с помощта на машина за сладолед или по традиционния начин – във фризер с неколкократни изваждания и разбивания с миксер на кристализиралия слой .
Сладоледът ще е готов за консумация след няколко часа.

Разбира се може да ползваме и готов, от магазина, но няма да знаем какво съдържа. Така че, по-добрият вариант е да заложим на домашен, плюс това и вкусът му ще е на светлинни години далеч по-добър от който и да е купен.

Най-малко 1 час преди сервиране си обелваме ананаса, нарязваме го на шайби с дебелина 1 см., отстраняваме на всяка една сърцевината (по-лесно е да го направим, след като сме го нарязали), подреждаме ги в плитка и широка тавичка и ги заливаме с предварително разбитата марината. Прибираме в хладилник за най-малко половин час. Моите кръгчета се мариноваха цял ден и бяха с доста интензивен вкус и аромат.
10 минути преди сервиране отцедете маринатата в касеролка или дълбок тиган и поставете на силен огън да се редуцира до средно гъст карамелен сос.
Междувременно метнете ананасовите кръгчета да се запекат върху предварително нагрят на среден огън и леко намаслен грил-тиган, за по 2-3 минути от всяка страна или докато добият онези красиви райета, на които всеки се радва.
Извадете ги леко да се охладят и сервирайте всяко кръгче с по топка сладолед, полейте нежно с малко от карамеленият сос и готово.
Резултатът е прекрасен десерт, разхлаждащ и със запомнящ се вкус.

По желание може да гарнирате порциите и с някоя препечена ядка, аз не пропуснах. J






8 коментара:

  1. Ех, Ирма, толкова ме привлече това ананасово- сладоледено чудо. Тортите ти вълшебни не бих могла никога да направя, во виж това може и да успея да спретна.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тествай го непременно, Мария! За вечерно, лятно парти в градината е идеално. ;)
      Прегръдки за теб и благодаря!

      Изтриване
  2. Само да кажа, че ми е много по вкуса. Страшна глезотия! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бонбон! :)
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  3. Както е написала Катя, голяма глезотийка е този десерт, Ирме! Направо си е гурме!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо си е да грабнеш лъжичката и да се скриеш някъде насаме с него. ;)))
      Поздрави и красиво лято, Хриси!

      Изтриване
  4. Аз не съм много по сладоледа, но от този няма да откажа, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ако го направиш, няма да има за теб, мила. ;))

      Изтриване