Наближава
летния сезон, но като че ли вече нямаме търпение това да се случи, защото тук сме
свикнали да приемаме, че той е дошъл с настъпването на юни. Дори с последната седмица на май. Вечерите
са приятно хладни вече ни се иска да оставаме по-дълго навън, напук на пролетните
внезапни душове, с които щем, не щем, сме се уредили. Идеално време за плаж, протяжни
приказки под звездното небе на по чаша любимо питие или около барбекюто. И
докато жарта в него не е угаснала, можем да приготвим и десерта. За къде сме без
десерт?! За него си мислих аз от седмица време, откакто видях една апетитна
снимка на сладолед в нета, та побързах да реализирам идеята, докато не се е
скрила някъде на дълбоко в съзнанието, за да изскочи от там в най-неподходящият
момент (зимата примерно) J. Ползвах оригиналната рецепта само за
мариноването на ананаса, а сладоледа забърках по наш вкус.
Продукти
1
средно голям ананас
за
марината
½
ч.ч. тъмен ром (може и светъл)
½
ч.ч. кафява захар
1
ч.л. канела на прах
за
ваниловия сладолед
2
жълтъка
3
пълни с.л. пудра захар
400
мл. млечна сметана (мин. 30% масленост)
250 гр. Маскарпоне
250 гр. Маскарпоне
2
пликчета ванилена захар
Приготвяне
Най-напред
си приготвяме сладоледа като първоначално разбиваме жълтъците със захарта и
половината сметана в касеролка и сгъстяваме на водна баня (или директно на
котлона, на много слаб огън) при непрекъснато бъркане с телта.
Отвеждаме настрана и оставяме напълно да се охлади.
Разбиваме останалата сметана до пухкав крем и я прибавяме към леко разбитото маскарпоне. Обединяваме двете смеси в една обща гладка маса и на порции добавяме в нея охладения, яйчен крем. Ароматизираме с ванилията и замразяваме с помощта на машина за сладолед или по традиционния начин – във фризер с неколкократни изваждания и разбивания с миксер на кристализиралия слой .
Отвеждаме настрана и оставяме напълно да се охлади.
Разбиваме останалата сметана до пухкав крем и я прибавяме към леко разбитото маскарпоне. Обединяваме двете смеси в една обща гладка маса и на порции добавяме в нея охладения, яйчен крем. Ароматизираме с ванилията и замразяваме с помощта на машина за сладолед или по традиционния начин – във фризер с неколкократни изваждания и разбивания с миксер на кристализиралия слой .
Сладоледът
ще е готов за консумация след няколко часа.
Разбира
се може да ползваме и готов, от магазина, но няма да знаем какво съдържа. Така
че, по-добрият вариант е да заложим на домашен, плюс това и вкусът му ще е на
светлинни години далеч по-добър от който и да е купен.
Най-малко
1 час преди сервиране си обелваме ананаса, нарязваме го на шайби с дебелина 1
см., отстраняваме на всяка една сърцевината (по-лесно е да го направим, след
като сме го нарязали), подреждаме ги в плитка и широка тавичка и ги заливаме с
предварително разбитата марината. Прибираме в хладилник за най-малко половин
час. Моите кръгчета се мариноваха цял ден и бяха с доста интензивен вкус и
аромат.
10 минути преди сервиране отцедете маринатата в касеролка или дълбок тиган и поставете на силен огън да се редуцира до средно гъст карамелен сос.
Междувременно метнете ананасовите кръгчета да се запекат върху предварително нагрят на среден огън и леко намаслен грил-тиган, за по 2-3 минути от всяка страна или докато добият онези красиви райета, на които всеки се радва.
Извадете ги леко да се охладят и сервирайте всяко кръгче с по топка сладолед, полейте нежно с малко от карамеленият сос и готово.
Резултатът е прекрасен десерт, разхлаждащ и със запомнящ се вкус.
10 минути преди сервиране отцедете маринатата в касеролка или дълбок тиган и поставете на силен огън да се редуцира до средно гъст карамелен сос.
Междувременно метнете ананасовите кръгчета да се запекат върху предварително нагрят на среден огън и леко намаслен грил-тиган, за по 2-3 минути от всяка страна или докато добият онези красиви райета, на които всеки се радва.
Извадете ги леко да се охладят и сервирайте всяко кръгче с по топка сладолед, полейте нежно с малко от карамеленият сос и готово.
Резултатът е прекрасен десерт, разхлаждащ и със запомнящ се вкус.
По
желание може да гарнирате порциите и с някоя препечена ядка, аз не пропуснах. J
Ех, Ирма, толкова ме привлече това ананасово- сладоледено чудо. Тортите ти вълшебни не бих могла никога да направя, во виж това може и да успея да спретна.
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Тествай го непременно, Мария! За вечерно, лятно парти в градината е идеално. ;)
ИзтриванеПрегръдки за теб и благодаря!
Само да кажа, че ми е много по вкуса. Страшна глезотия! Поздрави, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бонбон! :)
ИзтриванеПоздрави и за теб!
Както е написала Катя, голяма глезотийка е този десерт, Ирме! Направо си е гурме!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Направо си е да грабнеш лъжичката и да се скриеш някъде насаме с него. ;)))
ИзтриванеПоздрави и красиво лято, Хриси!
Аз не съм много по сладоледа, но от този няма да откажа, Ирме!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ако го направиш, няма да има за теб, мила. ;))
Изтриване