Продукти
/за 4 порции/
400 гр. зеленчуков микс (царевица, морков, грах, гъби,
броколи), може и замразен
1 к.л. захар + 1 ч.л. сол
1 ч.л. масло за намазване на формите
за бешамела
40 гр. масло
1 с.л. олио
2 с.л. брашно (равни)
300 мл. пресно мляко
300 мл. пресно мляко
1 яйце
250 гр. квасена сметана
200 гр. настъргани сирена по избор (при мен Фета и
Пармезан)
сол и черен пипер на вкус
100 гр. кашкавал за поръсване
Приготвяне
Наливаме в тенджерка 2 л. вода и я слагаме на котлона да заври.
Добавяме солта, захарта и зеленчуците.
Наливаме в тенджерка 2 л. вода и я слагаме на котлона да заври.
Добавяме солта, захарта и зеленчуците.
Изключваме котлона, отвеждаме тенджерата настрани и
оставяме зеленчуците да се бланшират за 5 минути под капак.
Отцеждаме ги и ги заливаме със студена вода.
Прецеждаме ги отново и ги разпределяме в добре намаслените форми.
Отцеждаме ги и ги заливаме със студена вода.
Прецеждаме ги отново и ги разпределяме в добре намаслените форми.
Включваме фурната да се загрява на 200°.
За бешамела разтопяваме маслото с олиото в касерола на
среден огън.
Добавяме брашното, запържваме за кратко и отвеждаме
настрана от огъня.
Наливаме пресното мляко, разбъркваме старателно с тел до гладък сос. Добавяме яйцето, квасената сметана, настърганите сирена, подправяме със сол и черен пипер на вкус и смесваме всичко отново.
Наливаме пресното мляко, разбъркваме старателно с тел до гладък сос. Добавяме яйцето, квасената сметана, настърганите сирена, подправяме със сол и черен пипер на вкус и смесваме всичко отново.
Изключваме котлона и връщаме касеролката на него. Бъркаме
непрекъснато в продължение на минута, след което разпределяме соса във формите,
над зеленчуците.
Поръсваме с настърган кашкавал и печем в предварително нагрятата фурна до златиста коричка.
Изваждаме, оставяме да се охлади и поднасяме със свежа салата.
Поръсваме с настърган кашкавал и печем в предварително нагрятата фурна до златиста коричка.
Изваждаме, оставяме да се охлади и поднасяме със свежа салата.
Ястието
е леко, с много нежен вкус, а усещането е че си хапвате солен крем карамел със
зеленчуци. Може да замените зеленчуците с други, по ваш вкус, както и да добавите сварено или печено пилешко месце. За по-хрупкава коричка пък може да поръсите върху кашкавала малко галета. Резултатът при всеки случай ще е отличен.
Опитайте
и да ви е сладко!
Прекрасно,леко и богато на вкусове,ястие-предястие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,мило Ирме :)
Да, вкусно е и бързо се приготвя.
ИзтриванеБлагодаря, Миленка! Прегръдка голяма и за теб!
Прекрасно е! Леко и със сигурност невероятно вкусно. Вълшебница си ти!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Благодаря ти, Аля! :))
ИзтриванеЦелувки от мен!
Не всички от тези зеленчуци харесвам, но пък си харесах съдинките, Ирме!
ОтговорИзтриванеИ аз си ги харесвам, Весе, но лошото е, че нямам място вече къде да ги прибирам, а като видя други и тях искам. ;)))
ИзтриванеПоздрави и прегръдки от мен!
Наистина прекрасно и леко ястие. Много красиви снимки и купички. Поздрави, Ирме!
ОтговорИзтриванеСъдинките са прекрасни, а ястието в тях още повече! Много хубави снимки, Ирме!
ОтговорИзтриване