Лесно, бързо, леко и много вкусно ястие. А защо е по
селски ли? Защото
на село често се готви набързо, в тигана, с налични продукти, и не рядко постно,
което пък изобщо не пречи вкусът на ястието да е превъзходен. Богатството от
подправки и свежи зелени треви го прави толкова ароматно, че изобщо не би ви
липсвало месо. Подходящо за пости и диети. А това, че се ползва тиган не бива
да притеснява тези, които избягват пържено – ястието е по-скоро задушено, а
самото пържене е сведено до минимум.
Продукти
/за 2 порции/
6 средни картофа (по-вкусно е с пролетни)
10-12 гъбки
1 глава червен лук
5-6 с.л. олио
1 с.л. масло (по желание)
8-10 чери доматчета
1 стрък пресен лук
перата на 1 стрък пресен чесън
3-4 стръка пресен джоджен
сол и черен пипер на вкус
листата на 1 корен пресен спанак
Приготвяне
Обелете картофите, измийте ги, нарежете ги на средни по
дебелина филийки (ако са пресни и дребни просто ги разполовете) и ги подсушете
с кухненска кърпа.
Почистете и гъбите, след което ги нарежете на дебели
филийки.
Лука почистете и нарежете на лунички с дебелина около 0,5
см.
Сложете тигана да се загрява на котлона на среден огън.
Добре е да ползвате чугунен тиган, но ако нямате, нека е някакъв с не залепващо
покритие.
Щом се загрее налейте олиото, а веднага след него пуснете
и маслото да се разтопи. Добавете картофите, разбъркайте и намалете огъня до
слаб. Периодично ги разбърквайте, докатп добият златиста коричка. На този етап
те ще са сготвени наполовина. Посолете ги, налейте 1/3 ч.ч. вода и похлупете.
Когато водата се изпари и картофките са вече почти готови добавете гъбите, поръсете
с черен пипер и гответе за около 3-4 минутки без капак като разбърквате от
време на време. Гъбките пускат малко сок и след като той се изпари, а те се
позлатят леко, добавете червения лук и пържете още 2 минути.
Дръпнете от огъня и добавете наситнените пресен лук и
чесън. Разбъркайте и поръсете с листенцата джоджен.
Преди сервиране поръсете всяка порция нежно с още съвсем
малко черен пипер, добавете разполовените чери доматчета и листенцата свеж
спанак.
Да ви е сладко!
Привлекателно ястие, Ирме, изключително привлекателно!:) Какъв епитет му лепнах само, ама ми хареса много. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗащото е като от на баба тигана май, а? :)
ИзтриванеБлагодаря, Кате! Поздрави и прегръдки от мен!
юбима комбинация и сервиране
ОтговорИзтриванеАко бе в елегантна, бяла чиния, нямаше да впечатлява толкова, нали Миленка? Затова и го оставих в тиганчето. :)
ИзтриванеМного ми допада предложението ти, Ирме!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря! Да ти е сладко, Игличе! :)
ИзтриванеГоляма прегръдка и за теб!
Много вкусни картофки, Ирме!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчеви дни ти желая!
Благодаря ти, Бети!
ИзтриванеГоляма прегръдка от мен!
Не съм опитвала такава комбинация...
ОтговорИзтриванеТи пък?! Ако не ти пречи многото лук, опитай непременно, Весе (пърженето е малко)! Много е вкусно и съм сигурна, че ще ти хареса! :)
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
месо почти никога не ми е липсвало. прекрасни са, Ирма!
ОтговорИзтриванеИ аз не му налитам много, Марте, зеленчуците ме задоволяват идеално. Но да си призная, понякога нещо в мен кипва при вида на някоя пиперлива, цвърчаща пържола и просто не мога да я подмина.:))
ИзтриванеХубав ден от мен! Прегръдки!