Страници

30 март 2016 г.

Шоколадово-бананов кейк с ягоди

 /Chocolate Banana and Strawberry Cake/




За да не ви подведа казвам само, че кейкът си е съвсем бананов, а ягодите са само отгоре, за по-голям разкош. 

Няма история, няма събитие, ей така за залъгване на страстите, че скоро сладичко у нас не е имало, изключая редовните плодове. Като казвам сладко, разбирайте шоколад! Та най-общо казано – време му беше. И пак му е време, защото много се хареса и троха няма вече от него, а в подобни случаи правим повторение, за да не се забрави рецептата. По тази причина намира място и тук, хем да е по-сигурно, хем да ви направя намек и препоръка да го опитате и вие.


А продуктите за този вкусен кейк сега:


200 гр. разтопен млечен шоколад (нямах черен в момента, та затова) 
100 гр. разтопено кокосово масло (може да ползвате и краве) 
400 гр. квасена сметана 
3 пълни с.л. мед (или 2/3 ч.ч. захар) 
3 банана, пасирани 
3 яйца 
3 пълни с.л. пшеничен грис 
3 пълни с.л. царевично брашно 
1 ч.ч. бяло брашно 
1 бакпулвер 
½ пликче суха мая 
2 пликчета ванилена захар 
50 мл. тъмен ром


за заливка и декорация
200 гр. бял шоколад
2 с.л. олио
100 гр. шам фъстък, печен
ягоди

Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 180°.
Смесваме заедно всички сухи съставки.
Слагаме в дълбока купа разтопените масло и кафяв шоколад, добавяме захарта, пасираните банани и квасената сметана. Комбинираме добре, след което добавяме яйцата и сухата смес. Забъркваме тестото и го ароматизираме допълнително с рома.
Намасляваме добре правоъгълна форма за кейк и изсипваме тестото в нея до 2/3 от обема ѝ. 

От това количество тесто остана малко и го прехвърлих в 3 малки формички за мъфини.

Печем на средно ниво в предварително нагрятата фурна за около 45 минути или до добре стегната консистенция.

Ако проверявате готовността с дървена клечка, имайте предвид, че от шоколада кейкът ще е малко влажен, затова не печете толкова дълго, че клечката да излезе напълно суха. Това няма как да стане и рискувате да прегорите кейка.
Отделно от това, продължителността на печене зависи от големината на формата ви. Ако е по-къса и дълбока, то времето ще е малко повече. В такъв случай след като добие хубава коричка отгоре, но въпреки това прецените, че му е нужно още малко време за печене, за да не прегори, свалете формата на едно ниво по-ниско, така че да отдалечите кейка от горните реотани на фурната.

Оставяме кейка да се охлади напълно, след което разтопяваме белия шоколад с олиото и заливаме кейка. Преди той да се е стегнал поръсваме отгоре му с натрошени ядки шам фъстък и декорираме с ягодите.
Препоръчвам при сервиране към всяка порция по лъжица бита сметана или Маскарпоне.



Кейка е с влажна, но пръхкава среда и ухае невероятно!

П.П. При печенето леко се пуква, затова когато се охлади, отрязах малко от повърхността му, колкото да я подравня и обърнах в платото за сервиране. Така равното му дъно се оказа горна повърхност, която стоеше по-добре за шоколадовата заливка. Отрязъците нароних на много ситно, почти на пудра и поръсих върху шоколада, под ядките.

Ами това е! По-дълго е описанието,  отколкото приготвянето.
Ако решите да го направите, да ви е сладко!




13 коментара:

  1. Значи, Ирма, моето предложение да си го хапнем с по топка сладолед и чаша лате. Какво ще кажеш? Ама след 1 май де..:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Аля! С каквото кажеш, мила. За мен ще е удоволствие! :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Голям разкош беше, да. :)
      Благодаря ти, Йоли!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Е пак си си оставила ръцете :) Декорчето ти много ми харесва, личи си, че си пипаш с много мерак ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам къде съм си оставила ръцете, но Ви уверявам, че беше много вкусен кейк и всички останаха предоволни, а смея да твърдя, че дегустаторите ми са много капризни. Но да, всичко е въпрос на вкус и гледна точка. Приемам критика и се радвам на такава, но ако се обосновете, бих Ви разбрала по-добре.
      Благодаря за коментара!

      Изтриване
    2. Ирме, каква ти критика, човека те хвали:)
      Аз като адвокат се явих май, ама нещо не си разбрала, аха!
      И от мен имаш хиляди целувки, прегръдки и похвали - напълно заслужени, десерта ти и този път е фантазияы

      Изтриване
    3. Типично в твой стил, Весе. :) Щом и ти си на това мнение, ще взема да повярвам, че е така, макар искрено да се радвам на критика. Добре е освен суперлативи, да получавам и препоръки, защото съм сигурна, че има какво да се желае в повече.
      Благодаря ти, мила!
      Хубава събота ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Ирме, мисля, че Стамен е имал предвид, че си си оставила сърцето в този сладкиш :) Наистина прекрасен, чудесна комбинация от съставки, аромати и красива визия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Нели. Но той да каже! :) Обикновено изразът "оставил си си ръцете" означава, че си претупал работата, колкото да се отчете дейност. Но пък и изразите понякога са двуяки и казаното често се разбира погрешно, знам ли?!
      А ти отново не пестиш комплиментите си към мен! Сърдечно ти благодаря!
      Прегръдки и хубаво утре!

      Изтриване
  5. Прелест си сътворила, Ирме!
    Снимките са невероятни!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Me gusta mucho la combinación de esta rica y linda torta me encanta,abrazos

    ОтговорИзтриване