Ето, до онзи ден хапвахме сладолед вярвайки, че лятото е
дошло, а сега щом застудя пак се присетихме за гореща супа, топла салата и люта скара.
След картофките на тиган, с риск да ви досадя, днес отново ви ги
поднасям. Този път обаче не като основно ястие, а на салата - една от любимите ни
картофени. Нищо, че сме в разгара на пролетта и сме се хванали здраво за зелено, ако опитате салатката ще разберете, че за нея сезон няма и може да я хапвате по всяко време. Да, топла е и в топлите дни може да се поднесе и охладена, но вкусът ѝ няма да е съвсем същия. Освен това е и засищаща, което я прави идеална и като самостоятелно ястие. Интересното при нея е вкусът, който идва от свежият и
съвсем млад, воден кресон - леко пиперлив, леко тръпчив, нежен и запомнящ се.
Салатката има и още един плюс – в нея може да се оползотворят сериозно
количество останали след Великден варени яйца.
Продукти
20 бр. средни картофи (червени или такива с по-малко
водно съдържание)
9 бр. сварени яйца
(на кубчета)
1 клонче целина (накълцано на ситно)
1 шепа пресен воден кресон
1 зелена чушка (на малки кубчета)
1 люта червена чушка (прясна или суха) наситнена
5-6 кисели краставички (на малки кубчета)
2 с.л. майонеза
2 с.л. фина дижонска горчица
1 с.л. накълцан шнитлаух - пресен или сух (може пера от
зелен лук)
сол и черен пипер
за гарниране
1 варено яйце
няколко колелца червена чушка
щипка лют червен
пипер
листа пресен кресон
Приготвяне
Сваряваме картофите, отцеждаме ги и ги надробяваме на малки
кубчета.
В купа събираме всички съставки. Разбъркваме. Подправяме
със сол и черен пипер на вкус.
Насипваме в салатиера и украсяваме с колелца от червена
чушка, варено яйце и няколко клончета воден кресон.
Поръсваме леко с лют червен пипер и поднасяме с добро, червено вино.
Сервираме ли охладена, сменяме виното с бяло.
Много хубава салата, но къде има кресон, отдавна го търся.
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително.
Благодаря, Руми! Като се замисля, май не съм виждала да продават някъде свеж воден кресон, но може би има в Метро. Аз си купувам семена и си сея като го режа съвсем млад, едва пуснал няколко листенца, че после вкусът му става по-силен и не толкова нежен. Лошото в случая е, че той обича хладно, а щом времето малко се сгрее, избуява бързо.
ИзтриванеПоздрави!
А семена откъде да купя?В Метро не съм виждала кресон,нито в Хит .
ИзтриванеСемена от магазините за сортови семена, Руми. В Кауфланд също съм виждала и съм купувала от там, добри са и всичко покълна.
ИзтриванеКак да пропусна тази салатка като и идеята да я предложиш за брънч , а пък за състава и да не говорим тотално ме грабна..........Прекрасно изпълнение.Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка! :)
ИзтриванеОпитай я, вярвам ще ти се услади!
Поздрави и прегръдки!
Ирма, много цвят и свежест отново има в чиниите ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
За да подмамим небцето, трябва да напълним и очето, нали Игличе? ;)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Поздрави и прегръдки за теб!
Не съм виждала и аз никъде кресон, нито зная вкуса му, освен да дойда да си скубна от градината ти:)
ОтговорИзтриванеЗвучи интересна салатката ти...
В градината на село няма, Весе. Малко поникна в една саксия тази година, колкото да не е без хич, не бяха наред нещо семената. Сега съм си поръчала семена от вън, да видим те дали ще покълнат. А салатката е много вкусна, опитай я!
ИзтриванеПоздрави!
Изглежда страхотноооо! Задължително ще опитам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ива! Вярвам, ще ти хареса! :)
ИзтриванеПоздрави!