Продукти
1 кг. бяло брашно + още около 100 гр. за доомесване
5 яйца
200 гр. разтопено масло
200 мл. топло пресно мляко
1 кубче мая (или 2 пликчета суха)
2/3 ч.ч. захар
(200 гр.)
1 ч.л. сол
кората на 1 лимон
3 ванилии
за намазване
1 яйце + 2 с.л. пресно мляко
за плънката
250 гр. Маскарпоне
30 гр. какао
150 гр. щоколад (черен или млечен, по вкус)
1 ч.ч. нарязани ядки, по желание (орехи, бадеми)
за поръсване
1/3 ч.ч. захар
1 плкче ванилова захар
Приготвяне
Пресяваме брашното заедно със солта и го насипваме в
голяма купа.
В средата правим кладенче, в което сипваме 3 с.л. от
захарта, натрошаваме маята, заливаме с млякото и с малко от брашното забъркваме
рядко тесто. Покриваме купата и оставяме за около 15-20 минути да се активира
маята и сместа да бухне.
След това вече замесваме същинското тесто, като в рядката
маена смес добавяме останалата захар, разбитите яйца, лимоновата кора и
ванилията. В процеса на месене добавяме по малко, на порции, разтопеното и топло
масло. Самото месене е продължително (около 20 минути) с движения, с които
изтегляме тестото, разтягайки го максимално, за да има после козунака „конци“.
Когато спре да лепне по ръцете и стане лъскаво и еластично, го прехвърляме
върху набрашнена повърхност и омесваме до пълна гладкост. Намасляваме купата и
връщаме тестото в нея, завиваме го и оставяме на стайна температура за около час
– час и половина, докато удвои обема си.
След това разделяме на 4 части като всяка една разточваме
върху намаслен плот на правоъгълна кора (дълга, но широка само около педя), намазваме
с Маскарпоне, поръсваме с какао и накрая с рендосан шоколад. Завиваме на тънко
и дълго руло, като с пръсти нежно прищипваме ръбчето, за да го затворим добре. Оставяме
за около 5 минути така приготвените рула да се отпуснат и след това ги
разточваме с ръце на фитили, като едновременно с това и ги изтъняваме леко.
От четирите фитила оплитаме две плитки, които завиваме на
венец. Поставяме така оформените венци в тава, застлана с хартия за печене,
намазваме ги с разбитото с мляко яйце и ги покриваме за половин час, да бухнат.
Загряваме фурната на 200°.
Бухналите козунаци намазваме отново с яйце, поръсваме с
ароматизираната с ванилия захар и печем за 8-10 минути, след което намаляваме
градусите до 180° и
продължаваме печенето до готовност, още около 20 минути.
Готовите козунаци имат красив златист загар отгоре и
отдолу, леки са, а при почукване по долната кора издават кух звук.
Изваждаме ги от фурната и ги поставяме върху скара да се
охладят напълно, след което, ако не ги нападнат веднага, ги съхраняваме в добре
затворена платнена или хартиена торба.
Единият
не навих, а оставих
плитката права.